388
Στίβεν Μνούτσιν και Γκρέτα Τούνμπεργκ ανταλλάσσουν ειρωνείες στο Νταβός | Reuters/CreativeProtagon

Η Γκρέτα απάντησε στον Μνούτσιν: «Δεν χρειάζεται πτυχίο για να αντιληφθείς την κλιματική αλλαγή»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 18:17
Στίβεν Μνούτσιν και Γκρέτα Τούνμπεργκ ανταλλάσσουν ειρωνείες στο Νταβός
|Reuters/CreativeProtagon

Η Γκρέτα απάντησε στον Μνούτσιν: «Δεν χρειάζεται πτυχίο για να αντιληφθείς την κλιματική αλλαγή»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 18:17

Σε όρους μονομαχίας Ντόναλντ Τραμπ – Γκρέτα Τούνμπεργκ εξελίσσεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, καθώς μετά τη «λογομαχία» που είχαν οι δυο τους σχετικά με τα σχέδια του αμερικανού προέδρου για μαζική δεντροφύτευση, ήρθε ένα νέο επεισόδιο. Αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές την 17χρονη Σουηδή και το πρωτοπαλίκαρο του Τραμπ, τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Την αρχή έκανε ο υπουργός που κάλεσε την έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα «να σπουδάσει πρώτα οικονομικά» προτού να μιλήσει (εδώ).

Το ειρωνικό σχόλιο του Μνούτσιν έγινε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στο Νταβός για την έκκληση που είχε απευθύνει ένα 24ωρο νωρίτερα η Τούνμπεργκ να σταματήσουν αμέσως οι επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα.

«Ας σπουδάσει πρώτα οικονομικά, ας πάει στο πανεπιστήμιο και μετά μπορεί να ξαναέλθει να μιλήσουμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σε μια έμμεση μομφή και ως προς το γεγονός ότι η Τούνμπεργκ έχει εγκαταλείψει εδώ και έναν χρόνο το σχολείο προκειμένου να κάνει καμπάνια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η 17χρονη απάντησε ότι η σχολική άδεια που πήρε –κατά την οποία διέκοψε το σχολείο– λήγει τον Αύγουστο αλλά, σε κάθε περίπτωση, «δεν χρειάζεται πανεπιστημιακό πτυχίο» για να διαπιστώσει ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν αρκούν.

Η κυβέρνηση Τραμπ αντιπαρατίθεται με την Τούνμπεργκ από την Τρίτη, αλλά μέχρι τώρα πιο συγκαλυμμένα. Ο ίδιος ο Τραμπ, στην ομιλία του στην οποία ήταν παρούσα η Τούνμπεργκ έκανε λόγο για «προφήτες του κακού» και «προφητείες Αποκάλυψης», ωστόσο λίγο πριν αναχωρήσει από το Νταβός, την Τετάρτη, είπε ότι θα του άρεσε πολύ να συναντηθεί με τη 17χρονη.

Αντιθέτως, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ επωφελήθηκε από τη 12η συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για να υπερασπιστεί «την ανυπομονησία της νεολαίας» για το κλίμα, χωρίς πάντως να κατονομάσει την Τούνμπεργκ.

Στη διαμάχη της Γκρέτα με τον Μνούτσιν, πάντως, έσπευσε να λάβει μέρος και ο νομπελίστας Οικονομικών, Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος χλεύασε τον αμερικανό υπουργό.

«Ο άνθρωπος που έλεγε ότι οι περικοπές φόρων θα αυτοχρηματοδοτούνταν (με αύξηση των εσόδων), λέει ότι η Γκρέτα χρειάζεται μαθήματα στα Οικονομικά…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...