435
O Μπαράκ Ομπάμα «άσπρισε» στα οκτώ χρόνια που έμεινε στον Λευκό Οίκο | EPA

Το στρες είναι τελικά αυτό που γκριζάρει τα μαλλιά

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 17:09
O Μπαράκ Ομπάμα «άσπρισε» στα οκτώ χρόνια που έμεινε στον Λευκό Οίκο
|EPA

Το στρες είναι τελικά αυτό που γκριζάρει τα μαλλιά

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 17:09

«Τα μαλλιά του άσπρισαν σε μια νύχτα». Μία φράση που λέμε σαν παροιμία, όταν θέλουμε να τονίσουμε πώς κάποιος περνάει μεγάλες δυσκολίες. Τελικά όχι απλώς ισχύει, αλλά το υπερβολικό στρες είναι ο αποκλειστικός παράγοντας που τα μαλλιά γκριζάρουν πριν την ώρα τους.

Σε έρευνα που έκαναν ειδικοί από τα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, ανακάλυψαν ότι τα στρεσογόνα γεγονότα πυροδοτούν βλάβες στα βλαστοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή χρωστικής ουσίας στα μαλλιά μας.

Τα συγκεκριμένα βλαστοκκύταρα βρέθηκαν κοντά σε κάθε θύλακα τρίχας και είναι διαφορετικά από τα άλλα κύτταρα που ονομάζονται μελανινοκύτταρα και δημιουργούν το χρώμα στα μαλλιά, αναφέρουν οι New York Times.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, βρέθηκε ακόμη ότι το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο προετοιμάζει το σώμα για να ανταποκριθεί σε απειλητικές καταστάσεις, διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο γκριζάρισμα των μαλλιών. Και επίσης επηρεάζεται σημαντικά από το στρες.

«Ο καθένας έχει μια ιστορία να μοιραστεί για το πώς το στρες επηρεάζει το σώμα του, ιδίως το δέρμα και τις τρίχες του, τους μόνους ιστούς που μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι. Με αυτή τη μελέτη θέλαμε να κατανοήσουμε καλύτερα αν αυτή η συσχέτιση είναι αληθινή και αν ναι, με ποιο τρόπο το στρες οδηγεί σε αλλαγές σε διάφορους ιστούς. Το χρώμα των μαλλιών είναι κάτι που φαίνεται, συνεπώς κατάλληλο για να ξεκινήσει κάποιος», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Για Τσίεχ Χσου.

Η ίδια εξηγεί ότι η μελέτη μας δείχνει ότι η επιζήμια επίπτωση του στρες στον οργανισμό, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι φανταζόμαστε.

Μέσα σε λίγες μέρες, είναι δυνατό να χαθούν όλα τα βλαστοκύτταρα που βοηθούν στην παραγωγή του χρώματος και από τη στιγμή που χάνονται, δεν ξαναγεννιέται το χρώμα των μαλλιών. Η βλάβη είναι μόνιμη.

«Κατανοώντας ακριβώς πώς το στρες επηρεάζει τα εν λόγω κύτταρα, θέσαμε τις βάσεις για να καταλάβουμε πώς επηρεάζει και άλλους ιστούς και όργανα του σώματος. Η κατανόηση αυτή της αλλαγής των ιστών υπό την επίδραση του στρες, είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για μια θεραπεία που θα σταματήσει ή θα αναστρέψει την επιβλαβή επίπτωσή του. Εχουμε πάντως πολλά ακόμη να μάθουμε σε αυτό το πεδίο», πρόσθεσε η ίδια.

Φυσιολογικό γκριζάρισμα

Για κάποιον που δεν έχει στρες, τα μαλλιά αρχίζουν σταδιακά να γκριζάρουν από την ηλικία των 30. Σε κάποια άτομα η διαδικασία ξεκινά όταν είναι 40 ετών και επιταχύνεται μετά τα 50.

Οι εξελικτικοί βιολόγοι και ψυχολόγοι υποστηρίζουν πάντως ότι υπάρχει ένα πιθανό εξελικτικό πλεονέκτημα σε όσους βλέπουν το κεφάλι τους ξαφνικά να ασπρίζει, επειδή τα γκριζόασπρα μαλλιά σχετίζονται παραδοσιακά με τους ηλικιωμένους, ένα τέτοιο κεφάλι μεταφέρει στους γύρω του το μήνυμα της εμπειρίας, της ηγετικής ικανότητας και της εμπιστοσύνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...