303
Νταβός 2020: η Γκρέτα μεταξύ δύο κοριτσιών με κοινά ενδιαφέροντα - δεξιά της η ελβετίδα ακτιβίστρια Λουκίνα Τίλε και αριστερά της η σουηδέζα Ιζαμπέλε Αξελσον | REUTERS/Denis Balibouse

Υπουργός Τραμπ: «Σπούδασε πρώτα, Γκρέτα, και μετά μίλα»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 15:47
Νταβός 2020: η Γκρέτα μεταξύ δύο κοριτσιών με κοινά ενδιαφέροντα - δεξιά της η ελβετίδα ακτιβίστρια Λουκίνα Τίλε και αριστερά της η σουηδέζα Ιζαμπέλε Αξελσον
|REUTERS/Denis Balibouse

Υπουργός Τραμπ: «Σπούδασε πρώτα, Γκρέτα, και μετά μίλα»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 15:47

Βρήκαν το θέμα τους τα ΜΜΕ στο εφετινό Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός: αν δεν είναι η κλιματική αλλαγή καθαυτή, τότε είναι οπωσδήποτε η «ορκισμένη εχθρός της» Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου για θέματα της αρμοδιότητάς του όταν ρωτήθηκε πώς του φάνηκε η ομιλία της 17χρονης περιβαλλοντικής ακτιβίστριας, ειδικά το σημείο εκείνο που η κοπέλα προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να μην επενδύει πλέον στα ορυκτά καύσιμα και να σταματήσει τη βασισμένη σε τέτοια ενέργεια παραγωγή.

«Πρέπει να εξηγήσετε στα παιδιά σας γιατί δεν τα προστατεύετε από το κλιματικό χάος» είπε απευθυνόμενη σε όλους η Τούνμπεργκ.

Με ενόχληση (δικαιολογημένη ή μη, αυτό είναι θέμα οπτικής γωνίας) ο υπουργός απάντησε με ειρωνεία («Μήπως είναι επικεφαλής οικονομολόγος;») και τόνισε με αυστηρότητα ότι η Γκρέτα πρέπει πρώτα να σπουδάσει, οικονομικές επιστήμες κιόλας, και κατόπιν «να μας πει όσα είπε».

Η μομφή του Μνούτσιν στη νεαρή Σουηδέζα, που εκμαιεύτηκε από την ερώτηση του ρεπόρτερ, εκλαμβάνεται σαν συνέχιση της «κόντρας» μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και της Γκρέτα.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν στο 50ό Φόρουμ του Νταβός (REUTERS/Denis Balibouse)

Επειδή δύο ημέρες νωρίτερα η Γκρέτα είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον Τραμπ. Οταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα συμμετάσχει σε πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τρία τρισεκατομμύρια δέντρα, η Γκρέτα σχολίασε ότι η δενδροφύτευση δεν αρκεί. Κατόπιν ο Τραμπ, προτού αναχωρήσει από το ελβετικό χωριό, είπε φιλοφρονητικά ότι θα ήθελε να είχε παρακολουθήσει την ομιλία της Τούνμπεργκ.

Στις γενικότερες τοποθετήσεις του ο Μνούτσιν εξέφρασε την άποψη ότι οι αμερικανικές θέσεις στο κλιματικό ζήτημα έχουν παρερμηνευθεί, ενώ δήλωσε ότι ο Τραμπ είναι «ξεκάθαρος» στο θέμα: «Ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει απόλυτα στον καθαρό αέρα και στο καθαρό νερό και στο να έχουμε ένα καθαρό περιβάλλον».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...