300
«Η μάσκα σώζει ζωές» σημειώνουν όλες οι έρευνες | REUTERS/Andreas Gebert

Η Ευρώπη ξεπέρασε τα 10.000.000 κρούσματα κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 19:55
«Η μάσκα σώζει ζωές» σημειώνουν όλες οι έρευνες
|REUTERS/Andreas Gebert

Η Ευρώπη ξεπέρασε τα 10.000.000 κρούσματα κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 19:55

Τα 10 εκατ. κρούσματα κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας ξεπέρασε την Παρασκευή η Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε το περιφερειακό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ύστερα από τη διαδικτυακή συνάντηση των 53 υπουργών Υγείας, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες 7 ημέρες παρατηρήθηκε η υψηλότερη εβδομαδιαία αύξηση με πάνω από 1,5 εκατ. βεβαιωμένα κρούσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης καταγράφει πλέον πάνω από 200 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε κύκλο 14 ημερών, ενώ οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί πολύ πάνω από τα επίπεδα της άνοιξης, δεδομένου ότι στο ένα τρίτο των κρατών της Ευρώπης νοσηλεύονται 10 άτομα ανά 100.000 κατοίκους

Παράλληλα, αλματώδη αύξηση κατά 32% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα παρουσιάζει και η θνησιμότητα, καθώς ο ιός εξαπλώνεται εκ νέου σε ηλικιωμένους και σε ομάδες υψηλού κινδύνου, με τη συμμετοχή ωστόσο των νέων στην εξάπλωση να μειώνεται. Επιπλέον, το ποσοστό θετικών τεστ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υπερβαίνει σε ποσοστό το 5%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διά του Περιφερειακού Διευθυντή Χανς Κλούγκε, τόνισε ότι τα lockdown την περασμένη άνοιξη μείωσαν μεν τη μετάδοση στην κοινότητα και έδωσαν στα συστήματα υγείας τον απαραίτητο χρόνο να ανακτήσουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης βαριά ασθενών, αύξησαν όμως από την άλλη την ενδοοικογενειακή βία και μείωσαν την παρακολούθηση χρόνιων παθήσεων, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πρόωροι θάνατοι. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι περιήλθαν σε οικονομικές δυσκολίες που είχαν ως αποτέλεσμα περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις και επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης.

Υπό αυτήν την έννοια, τόνισε ο ίδιος, θα πρέπει τα εθνικά lockdown να επιλέγονται ως ύστατη λύση.

Οσον αφορά τη χρήση μάσκας, η συστηματική και γενικευμένη χρήση μάσκας σε ποσοστό 95% θα μπορούσε, όπως επισημαίνεται και στα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, να σώσει μέχρι έως και 266.000 ζωές έως την 1η Φεβρουαρίου της νέας χρονιάς.

Σημειώνει, τέλος, ότι οποιαδήποτε ενέργεια αναλαμβάνεται πρέπει να εξετάζεται ως προς την αποτελεσματικότητά της, τον βαθμό επιβράδυνσης της μετάδοσης, αλλά και τις αρνητικές της συνέπειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...