374
Κάθε ρεκόρ έσπασε το κόστος της εφετινής προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ | REUTERS/Al Drago/File Photo

Οι εφετινές είναι οι ακριβότερες εκλογές στην Ιστορία

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 19:08
Κάθε ρεκόρ έσπασε το κόστος της εφετινής προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ
|REUTERS/Al Drago/File Photo

Οι εφετινές είναι οι ακριβότερες εκλογές στην Ιστορία

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 19:08

Πόσο κοστίζει η εκλογή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και η εκλογή του νέου νομοθετικού σώματός τους;

Το 2020 έσπασε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ σπατάλης, παρά το γεγονός ότι είναι έτος πανδημίας και οι έκτακτοι υγειονομικοί περιορισμοί συγκράτησαν τις προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων.

Το κόστος έφθασε τα 14 δισ. δολάρια, δηλαδή ξοδεύτηκε το διπλάσιο κεφάλαιο από εκείνο των προεδρικών εκλογών του 2016 και, αν πάμε παραπίσω, το τετραπλάσιο κεφάλαιο από εκείνο των εκλογών του 2000. Μέχρι την ημέρα των εκλογών, την ερχόμενη Τρίτη 3 Νοεμβρίου, η προεδρική εκστρατεία των δύο κομμάτων εξουσίας θα έχει καταπιεί 6,6 δισ. δολάρια, ενώ οι προεκλογικές δραστηριότητες των υποψηφίων για το Κογκρέσο περισσότερα από 7 δισ. δολάρια.

Πολλά λεφτά, μάλιστα σε καιρούς δυσπραγίας για τον «απλό Αμερικανό» που τον γονάτισε οικονομικά ο κορονοϊός.

Περισσότερα λεφτά έχουν δαπανήσει οι Δημοκρατικοί, περί τα 6,9 δισ. δολάρια, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ξοδέψει 3,8 δισ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχικές προβλέψεις των ειδικών στις σχετικές μετρήσεις ήταν σημαντικά χαμηλότερες, αφού το συνολικό ποσό στο οποίο είχαν καταλήξει δεν υπερέβαινε τα 11 δισ. δολάρια. Ομως οι ενισχύσεις και οι δωρεές του τελευταίου μήνα είναι ο παράγων που μετέβαλε τα έως πρότινος δεδομένα από τα οποία προέρχονταν και οι παραπάνω εκτιμήσεις.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν συγκέντρωσε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της Wall Street, αφού στηρίχτηκε από αυτούς με κεφάλαια ύψους 74 εκατ. δολαρίων. Ο Ντόναλντ Τραμπ υστέρησε σε αυτές τις χρηματιστηριακές δωρεές, αφού έλαβε σε προεκλογικές ενισχύσεις «μόλις» 18 εκατ. δολάρια.

Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις απορρόφησαν κεφάλαιο 1,8 δισ. δολαρίων, και αυτό μέχρι στιγμής. Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ υποψηφίων για τη Γερουσία ήταν επίσης πολυέξοδες, καθώς σε τέσσερις περιπτώσεις δαπανήθηκαν ποσά πάνω από 200 εκατ. δολάρια.

Ενα άλλο στοιχείο με ενδιαφέρον: οι μικροί δωρητές εφέτος έδωσαν δυναμικό παρών, καθώς οι επιταγές με ποσά μικρότερα των 200 δολαρίων ανήλθαν σε ποσοτό 22% (ενώ ήταν 15% το 2016).

Οπως και στις εισφορές των χρηματιστηριακών παραγόντων, των «λεφτάδων» δηλαδή, έτσι και στους «μικρούς» επρώτευσαν οι Δημοκρατικοί. Αυτό εξηγείται: οι ψηφοφόροι τους είναι συνηθισμένοι σε αυτό το είδος της μικροκεφαλαιακής συνεισφοράς, με επιταγές λίγων δολαρίων.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο Μπάιντεν και το κόμμα των Δημοκρατικών έχουν συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια, σε όλα τα επίπεδα, εν συγκρίσει με τους Ρεπουμπλικανούς.

Εξαιρετική συνεισφορά μπορεί να χαρακτηριστεί η δωρεά του Μάικλ Μπλούμπεργκ προς τους Δημοκρατικούς, η οποία ανήλθε σε 107 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...