181
Τμήμα του κάστρου που κατέρρευσε, στο Πυθαγόρειο Σάμου | Υπουργείο Πολιτισμού

Υπουργείο Πολιτισμού: Ζημιές σε μνημεία και μουσεία σε Σάμο και Χίο

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 18:14
Τμήμα του κάστρου που κατέρρευσε, στο Πυθαγόρειο Σάμου
|Υπουργείο Πολιτισμού

Υπουργείο Πολιτισμού: Ζημιές σε μνημεία και μουσεία σε Σάμο και Χίο

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 18:14

Ζημιές στα μνημεία και τα μουσεία της Σάμου και της Χίου προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση στα ανοιχτά της Σάμου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, «στο κάστρο Λυκούργου Λογοθέτη στο Πυθαγόρειο κατέρρευσαν τμήματα των τειχών του, ενώ κάποια τεμάχη τους κατακρημνίστηκαν στη θάλασσα.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου κατεγράφησαν ελάχιστες ζημιές, οι οποίες περιορίζονται στα νεότερα κτίσματα, τα οποία υποστηρίζουν την λειτουργία του χώρου».

Μεγάλες όμως είναι «οι ζημιές στην έκθεση των αγγείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου, ενώ «άνοιξαν» συγκολλήσεις σε κάποια γλυπτά.

Ρωγμή εμφανίστηκε στο πόδι του υπερμεγέθους κούρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Μικρές ρωγμές δημιουργήθηκαν στην Ικαρία, στο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγίου Κηρύκου, με μόνη απώλεια «ένα μικρό αγγείο, το οποίο έπεσε από τη βάση του και έσπασε».

«Στη Χίο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο έπεσαν κάποια μικρά εκθέματα μέσα στις προθήκες στην αίθουσα της κοροπλαστικής, και λίγα κεραμικά στην αίθουσα των αρχαϊκών κεραμικών. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, ενώ συγχρόνως ξεκινούν οι ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...