369
Ανδρες των ΜΑΤ την Τετάρτη στο Κουκάκι. Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση | Nikos Libertas / SOOC

Κουκάκι: Η ΕΛ.ΑΣ «διαψεύδει» Ραγκούση για τις πλαστικές σφαίρες – ήταν… μπαλάκι πινγκ πονγκ

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2019, 12:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/12/2019, 13:10
Ανδρες των ΜΑΤ την Τετάρτη στο Κουκάκι. Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση
|Nikos Libertas / SOOC

Κουκάκι: Η ΕΛ.ΑΣ «διαψεύδει» Ραγκούση για τις πλαστικές σφαίρες – ήταν… μπαλάκι πινγκ πονγκ

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2019, 12:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/12/2019, 13:10

Τον ισχυρισμό του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση (εδώ), ότι μια μία γυναίκα πυροβολήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα κατά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στο Κουκάκι, διέψευσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά 90,1», ο κ. Χρονόπουλος γνωστοποίησε ότι θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση προς απάντηση των ισχυρισμών του κ. Ραγκούση, όπως και έγινε.

Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι πλαστικές σφαίρες δεν χρησιμοποιούνται από την ΕΛ.ΑΣ.

Ωστόσο χρησιμοποιείται μια άλλη συσκευή με πλαστικές μπάλες, της οποίας όντως έγινε χρήση στην επιχείρηση στο Κουκάκι…

Σχετικά με τις καταγγελίες περί υπέρμετρης αστυνομικής βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας (εδώ) κατά τη διάρκεια της εκκένωσης των καταλήψεων στο Κουκάκι –ιδίως στην οδό Ματρόζου με πρωταγωνιστές την οικογένεια του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ (εδώ)– ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ αρκέστηκε να πει ότι τη σχετική έρευνα θα αναλάβει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και όλες οι ιατρικές γνωματεύσεις θα μπουν στη δικογραφία.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χρονόπουλος ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις για τις εκκενώσεις κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ έχει ως εξής:

Σχετικά με αναφορές σε Μ.Μ.Ε. για τραυματισμό με πλαστική σφαίρα ημεδαπής γυναίκας, η οποία συνελήφθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

-είναι απολύτως ψευδές ότι η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα,

-η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες,

-σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin , οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς.

Ενα manuhrin mr-35 punch gun το οποίο φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στην επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ στο Κουκάκι

Στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών κλπ αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων.

Για τα συμβάντα των χθεσινών καταλήψεων έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...