825
Η εικόνα του χάρτη της πρόγνωσης για το απόγευμα της Δευτέρας | https://www.facebook.com/klearhos.marousakis

Η Αθήνα χιονισμένη από ψηλά – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία «Barbara»

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2023, 10:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 6/02/2023, 13:28
Η εικόνα του χάρτη της πρόγνωσης για το απόγευμα της Δευτέρας
|https://www.facebook.com/klearhos.marousakis

Η Αθήνα χιονισμένη από ψηλά – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία «Barbara»

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2023, 10:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 6/02/2023, 13:28

Εντυπωσιακές εικόνες από (τρίτη κατά σειρά τα τελευταία χρόνια) χιονόστρωση στο κέντρο της Αθήνας κατέγραψε το drone της UpStories (δείτε το βίντεο κάτω), την ώρα που σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις αναμένονται -μετά την πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων- νέες πυκνές χιονοπτώσεις στην Αττική και το Λεκανοπέδιο.

Υπάρχει κάποια ύφεση των φαινομένων και οι δρόμοι δόθηκαν στην κυκλοφορία, ωστόσο από το μεσημέρι ίσως να είναι πιο έντονα τα φαινόμενα και μπορεί κάποιοι δρόμοι να χρειαστεί να ξανακλείσουν, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΙ η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνα Δημογλίδου.

Οπως ενημέρωσε, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 750 έλεγχοι σε οχήματα για αντιολισθητικές αλυσίδες.

H έξαρση του χιονιά μετατοπίζεται χρονικά έως και το μεσημέρι. Παρότι έχει χαθεί μέρος δυναμικής του συστήματος, αρκούν μόνο το βορειανατολικό επιφανειακό ρεύμα και οι ψυχρές μάζες του συστήματος να διατηρήσουν αξιόλογες τις χιονοπτώσεις, εξηγεί σε ανάρτησή του ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρής Κολυδάς.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για τον νομό Αττικής δείχνουν ότι θα κορυφωθεί αυτή η χιονοκαιρία μέσα στις επόμενες ώρες και μέχρι αύριο (Τρίτη) λίγο πριν το μεσημέρι, σημειώνει ο μετεωρολόγος του Οpen, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Αυτό -τονίζει σε ανάρτησή του (δείτε τη κάτω) σημαίνει ότι θα έχουμε μεγάλα διαστήματα με πολύ πυκνές χιονοπτώσεις που σε συνδυασμό με τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες θα οδηγούν και σε αξιόλογες χιονοστρώσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, η κακοκαιρία «Barbara», θα συνεχιστεί έως και την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου,  με νέες χιονοπτώσεις τοπικά και κατά περιόδους πυκνές σε χαμηλά υψόμετρα των ανατολικών ηπειρωτικών περιοχών, της Εύβοιας και της Κρήτης, καθώς επίσης με βροχές ή χιονόνερο στο Αιγαίο. Παράλληλα, θυελλώδεις και τις πρωινές ώρες τοπικά πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο.

Οσον αφορά το εκτιμώμενο ύψος χιονιού, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, για την περίοδο από το απόγευμα της Κυριακής έως και την Τετάρτη:

– Στην Αττική, το ύψος του χιονιού υπολογίζεται στα 10-30 εκατοστά, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα το ύψος του χιονιού αναμένεται να φτάσει τα 40-60 εκατοστά. Στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού, τοπικά εκτιμάται ότι θα σημειωθούν έως και 20-40 εκατοστά χιονιού. Εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται κυρίως στα βορειότερα τμήματα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν έως και 10 εκατοστά χιονιού, ενώ μικρότερες πιθανότητες για κάποια χιονόστρωση υπάρχουν στα πιο κεντρικά και νότια τμήματα του λεκανοπεδίου.

– Στην Εύβοια, όπου αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, είναι πιθανό να σημειωθούν έως 60-80 εκατοστά χιονιού, ενώ και σε πεδινές περιοχές αναμένεται χιονόστρωση στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

– Στην υπόλοιπη Ανατολική Στερεά, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται σε τμήματα της Βοιωτίας όπου αναμένονται έως και 20 – 40 εκατοστά χιονιού σε πεδινά τμήματα, ενώ και στα ανατολικότερα τμήματα της Φθιώτιδας αναμένονται 10-20 εκατοστά χιονιού. Τα σημαντικότερα ύψη χιονιού αναμένονται κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Παράλληλα, θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημεριανές ώρες.

Ακολουθεί αναλυτικά το επικαιροποιημένο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που εκδόθηκε στη μία το μεσημέρι της Δευτέρας:

Χιονοπτώσεις

1) Τη Δευτέρα, οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται στην ανατολική και νότια χώρα θα συνεχιστούν, και από αργά το απόγευμα, θα είναι κατά περιόδους πυκνές στην ανατολική Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

2) Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, οι οποίες θα είναι κατά περιόδους πυκνές από το βράδυ έως τα ξημερώματα της Τρίτης, κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Θα χιονίσει εκ νέου και για λίγο το απόγευμα της Τρίτης.

Κατά τόπους θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

3) Την Τρίτη, οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες (έως τις προμεσημβρινές ώρες), στην ανατολική Μαγνησία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά).

Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Παγετός

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (δηλαδή, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις άνεμοι

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και από την Τρίτη σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Σε ισχύ το απαγορευτικό

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου για τις Κυκλάδες,τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλά θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατα τόπους στο Αιγαίο, σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα 9 μποφόρ.

Από τον Πειραιά αναχώρησαν το πρωί τρία πλοία για την Κρήτη, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Κλειστό παραμένει το πορθμείο Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα.

Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, θα πρέπει, πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις δρομολογίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...