1124
Το εξώφυλλο του βιβλίου με τον νεαρό Ντόναλντ Τραμπ και σε πρώτο πλάνο η συγγραφέας του Μαίρη Τραμπ | CreativeProtagon

Η ανιψιά για τον πρόεδρο: «Ψεύτης, νάρκισσος και απατεώνας ο Τραμπ»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 16:17
Το εξώφυλλο του βιβλίου με τον νεαρό Ντόναλντ Τραμπ και σε πρώτο πλάνο η συγγραφέας του Μαίρη Τραμπ
|CreativeProtagon

Η ανιψιά για τον πρόεδρο: «Ψεύτης, νάρκισσος και απατεώνας ο Τραμπ»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 16:17

Η εγκατάλειψη που ένιωσε στην παιδική του ηλικία από την άρρωστη μητέρα του και ο «υψηλής λειτουργικότητας κοινωνιοπαθής» πατέρας του διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του «πιο επικίνδυνου ανθρώπου στον πλανήτη».

Αυτό ισχυρίζεται στο νέο της αποκαλυπτικό βιβλίο-βόμβα, η Μαίρη Τραμπ, ανιψιά του αμερικανού προέδρου, στο οποίο ξεδιπλώνει με την παράθεση γεγονότων και υπό τη ματιά μιας κλινικής ψυχολόγου, όπως είναι η συγγραφέας, πώς η οικογένειά του δημιούργησε το φαινόμενο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο θείος μου απειλεί την υγεία, την οικονομική ασφάλεια και τον κοινωνικό ιστό του πλανήτη, γράφει η Μαίρη Τραμπ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Guardian, που διάβασε το βιβλίο, το οποίο ήταν να κυκλοφορήσει τέλη του μήνα, αλλά ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster βγάζει δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 14 Ιουλίου.

Ο αδελφός του προέδρου, Ρόμπερτ Τραμπ, προσπαθεί να εμποδίσει την κυκλοφορία του βιβλίου, αλλά έχασε την πρώτη μάχη στο δικαστήριο. Το νέο του αίτημα εξετάζεται την Παρασκευή.

Στο βιβλίο της με τίτλο, «Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man («Υπερβολικά πολλά και ποτέ αρκετά: Πώς η οικογένειά μου δημιούργησε τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο στον κόσμο»), η Μαίρη Τραμπ δίνει παραδείγματα σοκαριστικής συμπεριφοράς του Τραμπ σε νεαρή ηλικία, όπως το πώς έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και η επιθετική συμπεριφορά του απέναντι στις γυναίκες.

Η συγγραφέας ευχαριστεί τη θεία της, Μεριάν Τραμπ Μπάρι, «για όλες τις πολύτιμες πληροφορίες». Η αδελφή του προέδρου ήταν ομοσπονδιακή δικαστής, που αναγκάστηκε σε παραίτηση το 2019, για να μπει ένα τέλος στην έρευνα για φοροδιαφυγή, δική της και των αδελφών της, σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η Μεριάν Τραμπ Μπαρ, αδελφή του αμερικανού προέδρου / Reuters

Η Μαίρη Τραμπ ήταν σημαντική πηγή για το ρεπορτάζ των New York Times, το οποίο αποκάλυπτε το σκάνδαλο φοροδιαφυγής από τον Ντόναλντ Τραμπ και κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ. Αυτές τις ημέρες μάλιστα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει αν ο πρόεδρος πρέπει να δώσει υποχρεωτικά τα φορολογικά του στοιχεία στη δημοσιότητα, κάτι που οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να πετύχουν εδώ και χρόνια.

Στο βιβλίο η ανιψιά υποστηρίζει, ότι ο Τραμπ, επειδή δεν είχε την βαθμολογία που χρειαζόταν για να γίνει δεκτός στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, πλήρωσε τον Τζο Σαπίρο, έναν έξυπνο και καλό μαθητή, για να δώσει στην θέση του τις εισαγωγικές εξετάσεις SAT βοηθώντας τον να εισαχθεί στην έγκριτη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Γουόρτον. Παράλληλα, έβαλε τον αδελφό του να ασκήσει πίεση σε όσους χρειαζόταν για να περάσει στο πανεπιστήμιο.

Ως κλινική ψυχολόγος με μεταπτυχιακό τίτλο, η Μαίρη Τραμπ επιχειρεί μία επιστημονική ανάλυση της προσωπικότητας του θείου της βασισμένη στα τραυματικά βιώματα της παιδικής του ηλικίας. «Η παιδική κακοποίηση είναι κατά κάποιο τρόπο η προσδοκία του “υπερβολικά πολλά” ή του “όχι αρκετά”. Ο Ντόναλντ βίωσε το “όχι αρκετά”, όταν έχασε τη σύνδεση με τη μητέρα του (που είχε αρρωστήσει σοβαρά και δεν μπορούσε να τον φροντίζει) σε μία ηλικία πολύ κρίσιμη για το στάδιο της ανάπτυξης της προσωπικότητάς του», γράφει και συνεχίζει:

«Η μητέρα του τον εγκατέλειψε για ένα χρόνο τουλάχιστον και ο πατέρας του απέτυχε παταγωδώς όχι μόνο να καλύψει τις συναισθηματικές του ανάγκες, αλλά και να τον κάνει να αισθανθεί ασφαλής, ότι τον αγαπούν, ότι έχει αξία σαν άνθρωπος και ότι του δίνουν σημασία. Ο Ντόναλντ στερήθηκε βασικής συναισθηματικής υποστήριξης, που τον σημάδεψε για όλη του τη ζωή. Ως αντίδραση, ανέπτυξε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του όπως ναρκισσισμός, αίσθηση μεγαλομανίας, και πηγή μπούλινγκ, που τελικά ανάγκασαν τον πατέρα του να τον προσέξει. Ομως, αυτό δεν μείωσε την τρομακτική συμπεριφορά που είχε επιδείξει».

Τα αδέλφια Τραμπ: Από αριστερά, ο Ρόμπερτ, η Ελίζαμπεθ, ο Φρεντ (πατέρας της Μαίρης), ο Ντόναλντ και η Μεριάν / Trump Campaign

Η μητέρα του Ντόναλντ, Μαίρη, υπέφερε από προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν από επείγουσα υστερεκτομή. Ετσι, ο Τραμπ και τα τέσσερα αδέλφια του, στράφηκαν στον πατέρα τους για γονεϊκή συναισθηματική στήριξη. Ο Φρεντ Τραμπ όμως, ένας πάμπλουτος επιχειρηματίας, που πέθανε το 1999, δεν διέθετε την ικανότητα να τους προσφέρει αυτή τη στήριξη, καθώς ήταν ένας «υψηλής λειτουργικότητας κοινωνιοπαθής», δηλαδή έπασχε από Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας.

Η πάθηση αυτή «συνορεύει» με τη Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας και την Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας. Οι άνθρωποι με τη συγκεκριμένη διαταραχή αγνοούν συστηματικά τις έννοιες «σωστό» και «λάθος» όπως και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Συνήθως, χαρακτηρίζονται ως «σκληροί», «παρορμητικοί» ή ακόμη και «βίαιοι». Επίσης, δεν μπορούν τα αισθανθούν τύψεις για τη συμπεριφορά τους.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα, ο παππούς της ήταν αντισημίτης, ρατσιστής, σεξιστής και ξενοφοβικός, ενώ έκανε και μπούλινγκ, όλα χαρακτηριστικά για τα οποία έχει κατηγορηθεί και ο γιος του, Ντόναλντ.

Ο πατέρας της, ο Φρεντ, μεγαλύτερος αδελφός του Ντόναλντ, πέθανε το 1981, σε ηλικία 42 ετών, λόγω προβλημάτων υγείας που του είχε δημιουργήσει ο αλκοολισμός του. Παρακολουθώντας τον αδελφό του να υποφέρει και τελικά να πεθαίνει, ο Ντόναλντ έγινε αδίστακτος και εγωκεντρικός.

Η συμπεριφορά του προς τις γυναίκες είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό του που αναλύει η συγγραφέας, τονίζοντας ότι όσες απέρριπταν τις προτάσεις του, ανάμεσά τους η Μαντόνα και η ανατολικογερμανίδα πρωταθλήτρια στο καλλιτεχνικό πατινάζ Καταρίνα Βιτ, ακόμα και για ένα ραντεβού, αντιμετώπιζαν τον θυμό του και τα ειρωνικά του σχόλια. «Ξαφνικά γίνονταν οι χειρότερες, οι ασχημότερες και οι πιο χοντρές γυναίκες που είχε ποτέ γνωρίσει».

Ακόμα και στην ίδια την ανιψιά του δεν δίστασε να κάνει υποτιμητικά και χυδαία σχόλια ο Τραμπ. «Μία ημέρα που ήμουν με το μαγιό στο θέρετρό του στη Φλόριντα, γύρισε και μου είπε μπροστά στην τότε σύζυγό του, Μάρλα Μέιπλς: “Πω πω Μαίρη, έχεις μεγάλα βυζιά”». Η σύζυγός του τον χτύπησε αμήχανα στον ώμο στο άκουσμα του σχολίου του. «Ημουν 29 ετών και δεν ντρεπόμουν εύκολα, αλλά κοκκίνησα και ξαφνικά ένιωσα αμήχανα. Τύλιξα την πετσέτα γύρω από τους ώμους μου», γράφει η Μαίρη Τραμπ, σύμφωνα με την Guardian.

Υπενθυμίζεται ότι 20 γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον Τραμπ για σεξουαλική παρενόχληση. Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει κυκλοφορήσει τουλάχιστον 20 βιβλία με το όνομά του στη θέση του συγγραφέα με συμβουλές επιχειρηματικές και άλλα θέματα από τη ζωή του. Για ένα από αυτά, είχε προσλάβει κάποτε την ανιψιά του για να του το γράψει, την οποία τελικά απέλυσε χωρίς να πληρώσει, όπως λέει η ίδια.

Η απάντηση του Λευκού Οίκου

Προς το παρόν, ο Λευκός Οίκος έχει αρκεστεί σε κάποια σχόλια για το βιβλίο. Την Τρίτη, η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιλι ΜακΕνάνι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το βιβλίο είναι γεμάτο «ψέματα».

Επίσης, η Σάρα Μάθιους, άλλη εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, πρόσθεσε: «Η Μαίρη Τραμπ και ο εκδότης του βιβλίου της, μπορεί να ισχυρίζονται ότι ενεργούν για το δημόσιο συμφέρον, αλλά το βιβλίο αυτό, είναι ξεκάθαρα για το οικονομικό συμφέρον της συγγραφέας. Ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται στον Λευκό Οίκο για περισσότερο από τρία χρόνια και εργάζεται για το καλό του αμερικανικού λαού -γιατί βγήκε να μιλήσει τώρα;».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...