614
Ο Γιάνης Βαρουφάκης δείχνει τον «άλλο δρόμο» στον Αλέξη Τσίπρα | Alkis Konstantinidis/REUTERS

Η αινιγματική σιωπή του Μαξίμου για τον Βαρουφάκη

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2017, 10:03
Ο Γιάνης Βαρουφάκης δείχνει τον «άλλο δρόμο» στον Αλέξη Τσίπρα
|Alkis Konstantinidis/REUTERS

Η αινιγματική σιωπή του Μαξίμου για τον Βαρουφάκη

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2017, 10:03

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να υποβαθμίσει τη βαρύτητα – εγκυρότητα των αποκαλύψεων Βαρουφάκη για την «περίφημη» διαπραγμάτευση του 2015, βρίσκεται το Μαξίμου μετά το τσουνάμι των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι περιγραφές του πρώην υπουργού Οικονομικών στο βιβλίο του «Ανίκητοι Ηττημένοι» (Αdults in the Room). Και μπορεί οι αποκαλύψεις να προέρχονται από ένα βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει εδώ και τέσσερις μήνες (στα αγγλικά), η εκκωφαντική σιωπή ωστόσο από το -σε άλλες περιπτώσεις λαλίστατο- Μαξίμου αποτυπώνει το μούδιασμα που επικρατεί στο πρωθυπουργικό γραφείο και το ευρύτερο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα.

Με σχολιασμό ακόμα και ποδοσφαιρικών αγώνων στο πρόσφατο ενεργητικό του (αξέχαστη η ανακοίνωση με αφορμή το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος) το  Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού τηρεί μέχρι στιγμής σιγή ιχθύος για όσα καταμαρτυρά στον Αλέξη Τσίπρα ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιλέγει να αλλάξει ατζέντα πολλαπλασιάζοντας τα μέτωπα στην ανοικτή σύγκρουση που έχει ανοίξει με τους δικαστές, με το Μαξίμου σε ιδιαίτερα οξείς τόνους να εγκαλεί ανοικτά την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων πως λειτουργεί σαν γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επέλεξε να εντάξει την απάντησή του στην ευρύτερη κριτική που ασκεί σε κάθε ευκαιρία σε βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είναι επιλογή της ΝΔ να επιχειρεί πλέον να πολιτευθεί με προβοκάτσιες και αντιπερισπασμούς. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα μετάσχει στο θέατρο σκιών που προσπαθεί να σκηνοθετήσει ο κ. Μητσοτάκης», είπε, ενώ δεν έλειψε και το σχόλιο για τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη, καταλογίζοντάς του ότι «στην προσπάθειά του να αυτοδικαιωθεί, επιλέγει να διαφημίσει το βιβλίο του μέσα από τα ίδια συστημικά Μέσα, τα οποία στο παρελθόν έχει καταγγείλει με σφοδρότητα».

Όσο για την ουσία των αποκαλύψεων και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης την κρίσιμη περίοδο της διαπραγμάτευσης του 2015, ο κ. Τζανάκοπουλος αρκέστηκε να πει ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της επτάμηνης διαπραγμάτευσης έκανε ό,τι περνάει από το χέρι της και έφτασε στα ακρότατα όρια των πολιτικών και κοινωνικών αντοχών για τον τερματισμό της λιτότητας». Η μήπως και στα ακρότατα όρια της διακινδύνευσης της τύχης της χώρας;

Στην πλήρη υποβάθμιση της μαρτυρίας Βαρουφάκη αποσκοπούσε και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να εύχεται στον άλλοτε στενό συνεργάτη και συνοδοιπόρο του κ. Τσίπρα  «καλές πωλήσεις στο νέο του βίπερ». Ακόμα πιο γλαφυρή εμφανίστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, η οποία σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΙ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης «βουγιουκλακίζει»: «Εχετε δει απατημένο σύζυγο; Ετσι δρα ο άνθρωπος. Ο κ. Τσίπρας άκουσε τις προτάσεις του κι αφού τον άκουσε είπε “όχι, ευχαριστώ, δεν θα πάρω”. Και όχι μόνο είπε “ευχαριστώ, δεν θα πάρω”, τον έστειλε κιόλας. Και τώρα είναι σαν απατημένος σύζυγος που προσπαθεί και κάνει ό,τι μπορεί… Λέει ψέματα, λέει υπερβολές, θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο», ήταν η εξήγηση που έδωσε για τη συνεχιζόμενη προβολή των αποκαλύψεων του κ. Βαρουφάκη.

Με τη σειρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς δήλωσε πως αρνείται να ρίξει νερό στον μύλο της «Βαρουφακιάδας», ενώ για το αίτημα περί σύστασης Εξεταστικής, σχολίασε ότι «παντρεύει την απόγνωση της ΝΔ για πολιτικό αφήγημα και την ανάγκη του κ.Βαρουφάκη για δημοσιότητα».

Κι αν η σιωπή θεωρείται από το Μαξίμου ως η ενδεδειγμένη τακτική για την αντιμετώπιση του τσουνάμι «Γιάνη», τι μπορεί να πει άραγε για τον επίσης πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, από τα χείλη του οποίου ήρθε και η μόνη επιβεβαίωση για το σχέδιο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη κατά το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα. «Η πρόταση εξόδου από την Ευρωζώνη στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποκλειστικά δική μου πρόταση και των υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας. Κανένας άλλος δεν την υιοθετούσε. Αντίθετα, την πολεμούσαν αδίστακτα και γι’ αυτό συνθηκολόγησαν», δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της «Βαρουφακιάδας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...