1149
|

Η κυβέρνηση σε πόλεμο με τη Δικαιοσύνη

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2017, 20:10

Η κυβέρνηση σε πόλεμο με τη Δικαιοσύνη

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2017, 20:10

Νέος γύρος στην εντεινόμενη αντιπαράθεση κυβέρνησης-δικαστικών ενώσεων. Μετά την αυστηρή ανακοίνωση (και) της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τις κυβερνητικές επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης όπου μιλούσε για παρακρατικές μεθοδεύσεις το Μαξίμου κάλεσε την Ενωση «να μην συμπεριφέρεται ως γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας».

Επίσης το Μαξίμου ζητεί από τη Νέα Δημοκρατία να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ως υπουργός  Δικαιοσύνης της ΝΔ, απένειμε χάρη σε έμπορο ναρκωτικών.

Είναι η δεύτερη φορά που εκδίδει η Ενωση Δικαστών και Εσαγγελέων μία ανακοίνωση σχετικά με τις επιθέσεις που δέχεται η Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση -αντίστοιχες ανακοινώσεις έχουν βγάλει και οι υπόλοιπες δικαστικές ενώσεις της χώρας.

Αλλά αυτή τη φορά η γλώσσα της ανακοίνωσης της Ενωσης είναι πιο σκληρή. Και τώρα είναι σειρά των δικαστών και εισαγγελέων να προβούν σε καταγγελίες κατά της κυβέρνησης, ή μάλλον κατά της «αδηφάγου εκτελεστική εξουσίας». Στην ανακοίνωση αναφέρουν προσπάθειες κυβερνητικών παραγόντων να παρακαμφθεί το Σύνταγμα και το Ευρωπαικό Δίκαιο ενώ κάνουν λόγο για ένα «παρακράτος ευτυχώς ελάχιστων διαθέσιμων “δημοσιογράφων” – έμμισθων κονδυλοφόρων»!

Συμπεραίνουν ότι εδώ και καιρό επιχειρείται συστηματικά και μεθοδικά η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι καθημερινά υπουργοί και βουλευτές εκτοξεύουν αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος Δικαστών και Εισαγγελέων για μεροληπτικές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν δήθεν την παρεμπόδιση του κυβερνητικού έργου.

Με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρούν «να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ώστε να μπορούν να την ελέγχουν ευκολότερα και να εμφανιστούν οι ίδιοι ως μοναδικοί υπερασπιστές της νομιμότητας και γνήσιοι εκφραστές του κοινού συμφέροντος, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, οι κυβερνήσεις των οποίων είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Η Ενωση προσθέτει ότι στην Ελλάδα η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπερασπίστηκε, όπως ήταν υποχρεωμένη, με σθένος και αποφασιστικότητα τη συνταγματική νομιμότητα.

«Προτάξαμε θεσμικά θέματα και εμποδίσαμε τους σχεδιασμούς που επιχειρήθηκαν από άμισθους συμβούλους του Πρωθυπουργού και κυβερνητικούς παράγοντες για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών κατά παράβαση ρητών συνταγματικών επιταγών. Εμποδίσαμε ακόμη τους σχεδιασμούς κυβερνητικών παραγόντων σε σειρά ζητημάτων που αφορούσαν νομοθέτηση αντίθετη προς το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στηρίξαμε δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι λόγω της δικαιοδοτικής κρίσης που εξέφεραν, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την εχθρότητα ορισμένων», επισημαίνει

Η Ενωση καταφέρεται και κατά «δημοσιογράφων»-έμμισθων κονδυλοφόρων, όπως τους χαρακτηρίζει: «Στην απόπειρα ελέγχου και υποταγής της Δικαιοσύνης, χρησιμοποίησαν από τότε τους πιο βρώμικους μηχανισμούς που διαθέτει το κράτος: το παρακράτος ευτυχώς ελάχιστων διαθέσιμων “δημοσιογράφων” – έμμισθων κονδυλοφόρων. Οι εντολείς τους καλύπτονται συχνά πίσω από “ασυλίες” και προνόμια και παραμένουν στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας ενίοτε το κοινοβουλευτικό βήμα, για βολικούς μονολόγους. Οι ίδιοι οι εντολοδόχοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα αφού οι συκοφαντίες και οι μηχανορραφίες είναι το κύριο επάγγελμά τους».

Σύμφωνα με την ΕΔΕ, στο στόχαστρο αυτών των κύκλων μπήκε από το Σάββατο και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ενωσης, «που σήκωσε μεγάλο βάρος της ανυποχώρητης μάχης της Ένωσης για την Δικαστική Ανεξαρτησία και την Δημοκρατία, με έωλες και ανυπόστατες λασπολογίες».

«Διαμηνύουμε στους διάφορους σκευωρούς και στους προστάτες τους ότι η Ενωσή μας θα πράττει το καθήκον της, που είναι η κατοχύρωση του ελεύθερου δικαστικού φρονήματος και η συνταγματική ομαλότητα, με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να φοβάται από τέτοιου είδους πιέσεις, που αντίθετα δυναμώνουν την προσήλωσή μας. Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια αδηφάγο εκτελεστική εξουσία, που επιθυμεί με τη χρήση κάθε μέσου να δρα ανεξέλεγκτη, τη στιγμή που η εμπιστοσύνη των πολιτών σ’ αυτήν ως θεσμού αγγίζει μετά βίας το 13% (το χαμηλότερο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες)» καταλήγει.

Και ενώ κλιμάκωνε την αντεπίθεσή της στην κυβέρνηση η ΕΔΕ, δύο ακόμη πρόσωπα της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Επικρατείας, εξαπέλυσαν επίθεση κατά της Δικαιοσύνης. 

Ο Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε ότι «ορισμένοι κύκλοι της  Δικαιοσύνης κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και υπερβαίνουν τα όρια της εξουσίας τους», ενώ ο Χριστόφορος Βερναρδάκης έκανε λόγο για «υπερσυντηρητικό θύλακα μέσα στη Δικαιοσύνη, ο οποίος στην πραγματικότητα επιχειρεί να επέμβει στη νομοθετική και πολιτική εξουσία».

Σκληρή απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με μια πράγματι πρωτοφανή ανακοίνωση φαίνεται να αναλαμβάνει και επισήμως το ρόλο της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, διευρύνοντας τα χαρακώματα της σύγκρουσης.

«Χωρίς ντροπή, ανέλαβε την υπεράσπιση της Ν.Δ. για τις καταγγελίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για τον πρώην υπουργό κ. Αθανασίου και τους συνεργάτες του πρώην δικαστικούς, οι οποίοι φέρονται να αποφυλάκιζαν με μεθοδεύσεις από εμπόρους ναρκωτικών μέχρι καταχραστές δημοσίου χρήματος. Ο κ. Αθανασίου αισθάνεται τώρα προφανώς πιο άνετα, έχοντας την κάλυψη των πρώην συναδέλφων του στην προσπάθειά του να συγκαλύψει τις ευθύνες του για όσα πρωτοφανή του καταλογίζονται.

Τα ερωτήματα, όμως, παραμένουν: οι δικαστές και οι ενώσεις τους τι ρόλο θα παίξουν στη μεγάλη προσπάθεια για την ανασύνταξη της χώρας; Θα αποδίδουν δικαιοσύνη ή  θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μακρύ χέρι της Νέας Δημοκρατίας και του διεφθαρμένου παλιού πολιτικού συστήματος; Ας ξέρουν όμως αυτό: εκτός από παραδικαστικά κυκλώματα, αντιδραστικούς και συνοδοιπόρους της Ν.Δ., το δικαστικό σώμα έχει και δικαστές που τιμούν το λειτούργημα και τους όρκους τους. Όσο για τα μαθήματα περί δημοκρατίας, η Ένωση θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλή όταν απευθύνεται στην Αριστερά που μάτωσε για να μπορούν σήμερα οι εν λόγω κύριοι και κυρίες να βρίσκονται πάνω στις έδρες τους».

Νέα Δημοκρατία: «Βαριές ευθύνες Τσίπρα»

Με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΔΕ, επιτέθηκε και η ΝΔ στην κυβέρνηση και ειδικά στον πρωθυπουργό. «Ο κ. Τσίπρας, έστω και τώρα, πρέπει να συνειδητοποιήσει τις βαριές του ευθύνες και να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο της χειραγώγησης της ελληνικής Δικαιοσύνης» σχολιάζει. 

«Μια ημέρα πριν την 43η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με μια ιστορική ανακοίνωση καταγγέλλει ευθέως την κυβέρνηση για το σύνολο των παρεμβάσεων και επιθέσεων στη Δικαιοσύνη, που στοχεύουν στην πλήρη υποταγή και χειραγώγηση της» σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας ότι «η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα εγρήγορσης προς όλους τους έλληνες πολίτες».

«Οταν οι έλληνες δικαστές αισθάνονται διαρκείς παρεμβάσεις από την κυβερνητική εξουσία, η Δημοκρατία στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η κοινωνία έχει ανάγκη από μια ισχυρή και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ικανή να προστατέψει τους πολίτες και να αποδώσει το δίκαιο», καταλήγει. 

Ποτάμι: «Ζήτημα Δημοκρατίας»

«Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην οποία καταγγέλλεται η προσπάθεια υποταγής και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, θέτει ευθέως ζήτημα Δημοκρατίας στη χώρα» επισημαίνει το Ποτάμι.

«Και μόνο η σύγκριση της Ελλάδας με την Τουρκία του Ερντογάν και την Πολωνία συνιστά ένα ηχηρό σήμα για το οποίο δεν επιτρέπεται σε καμιά δημοκρατική δύναμη να αδιαφορήσει. Τα όσα επίσης βαρύτατα καταγγέλλονται περί χρησιμοποίησης “έμμισθων κονδυλοφόρων” και “σκευωρών” δείχνουν τη λειτουργία ενός παρακρατικού μηχανισμού με βάση κυβερνητικό σχέδιο. Δίχως διάκριση των εξουσιών δεν μπορεί να λειτουργήσει η Δημοκρατία. Οι παρακρατικοί μηχανισμοί πρέπει να ξηλωθούν. Τα σχέδια που παραπέμπουν σε αυταρχικά καθεστώτα δεν πρέπει να περάσουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News