977
Ο Πρωθυπουργός στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Τώρα λέει ότι έκανε «μεγάλα λάθη» | Nick Paleologos / SOOC

Τσίπρας: «Εμπιστεύτηκα λάθος ανθρώπους»…

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2017, 09:43
Ο Πρωθυπουργός στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Τώρα λέει ότι έκανε «μεγάλα λάθη»
|Nick Paleologos / SOOC

Τσίπρας: «Εμπιστεύτηκα λάθος ανθρώπους»…

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2017, 09:43

Από τις αυταπάτες στα λάθη ένας χρόνος δρόμος. Τον Μάιο του 2016 ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει για αυταπάτες, τώρα παραδέχεται ευθαρσώς τα λάθη του. Ενα είδος «mea culpa» που έρχεται ενώ η χώρα ταλανίζεται από τις αποκαλύψεις για τους (όχι και τόσο) κρυφούς σχεδιασμούς της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τελική σύγκρουση με τους δανειστές που θα οδηγούσε σε Grexit.  «Εκανα λάθη, μεγάλα λάθη», λέει ο κ. Τσίπρας στην Ελενα Σμιθ, την ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα. Με μεγαλύτερο «την επιλογή των ανθρώπων σε βασικές θέσεις»…

Είναι μια εμφανής μομφή προς τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομικών του πρώτου εκείνου τραγικού για τη χώρα εξαμήνου του 2015. Τον ίδιο Γιάνη Βαρουφάκη, βέβαια, που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε τότε ως πολύτιμο «asset» της κυβέρνησής του…

Ποτέ δεν είναι αργά να παραδεχτείς τα λάθη σου, ακόμα και αν αυτά έχουν το ελαφρυντικό ότι εμπιστεύεσαι εύκολα τους ανθρώπους, που θα μπορούσε κανείς να διαβάσει σε εφηβικά λευκώματα. Το ζήτημα είναι πόσο αυτά τα λάθη ζημίωσαν τη χώρα και τον λαό της και αυτό θα αποδειχτεί κάποια στιγμή.

Στη συνέντευξη πάντως που παραχωρεί στον Guardian -και δόθηκε πριν από τον ορυμαγδό αποκαλύψεων του Σαββατοκύριακου- ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να περιγράψει μια σαφώς πιο εξωραϊσμένη διαδρομή. Κατά τον Πρωθυπουργό δεν υπήρχε «σχέδιο B» –ή και αν υπήρχε ήταν τόσο «ασαφές» που δεν χρειάζεται να γίνεται λόγος– δεν υπήρχαν σκέψεις για επιδρομή στο Νομισματοκοπείο ή εθνικοποίηση της Τραπέζης της Ελλάδος, ούτε και όνειρα για αποχώρηση από την Ευρωζώνη, δεν υπήρχε τίποτα από τους σχεδιασμούς που αποδίδουν στην πρώτη κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, τόσο ο κ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του όσο και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τότε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (της οποίας κορυφαίοι υπουργοί ήταν ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Λαφαζάνης) ποτέ δεν είχε πρόθεση να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ και κατ’ επέκταση την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Guardian, η οποία συμπίπτει με τον σάλο που έχουν προκαλέσει οι τελευταίες αποκαλύψεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «ασαφές» το σχέδιο Β που είχε παρουσιάσει ο Γιάνης Βαρουφάκης και ως εκ τούτου κατά την άποψή του «δεν άξιζε καν να γίνει λόγος».

Ο κ. Τσίπρας δεν απαντά ειδικά στα όσα ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών στο ήδη πολυσυζητημένο βιβλίο του «Adults in the Room» (στα ελληνικά «Ανίκητοι ηττημένοι» από τις εκδ. Πατάκη) και έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις -ιδίως από την αντιπολίτευση που ζητά παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Κάνει ωστόσο λόγο για τα όσα κατά καιρούς έρχονταν στο φως για τους εναλλακτικούς σχεδιασμούς της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε περίπτωση που δεν είχαν αποτέλεσμα οι συνομιλίες με τους δανειστές το 2015.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχεται, μεταξύ άλλων, ότι η αρχική στρατηγική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 ήταν η συγκρουσιακή πολιτική (collision politics), «σε συμφωνία με την εντολή (του λαού) προς εμάς».

Ωστόσο, η αποχώρηση από το ευρώ και την ΕΕ δεν τέθηκε ποτέ, ούτε και στις ημέρες της κρίσης κατά τις οποίες η Ελλάδα απείχε ελάχιστα από την χρεοκοπία και το Grexit.

«Να φύγουμε από την Ευρώπη, να πάμε πού; Σε άλλο γαλαξία;» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει ότι η Ελλάδα «είναι συστατικό μέρος της Ευρώπης. Πώς θα έμοιαζε η Ευρώπη χωρίς αυτήν; Θα έχανε ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς της».

Εξάλλου, λέει ακόμη, το Grexit θα ισοδυναμούσε με αποδοχή του «τιμωρητικού σχεδίου» που συνέλαβε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και με το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει ένα διάλειμμα από την συμμετοχή στην ευρωζώνη.

Μόνη λύση ήταν ο συμβιβασμός, τονίζει ακόμη ο Πρωθυπουργός και παρομοιάζει τα επώδυνα μέτρα με ένα απαίσιο φάρμακο το οποίο ανέχεσαι όταν η ζωή σου είναι σε κίνδυνο: «Κλείνεις τη μύτη, το παίρνεις. Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, γιατί δοκίμασες τα πάντα για να επιβιώσεις, να κρατηθείς στη ζωή».

Σε ό,τι αφορά τον κ. Βαρουφάκη και τους ισχυρισμούς του ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει την ιστορία με διαφορετικό τρόπο. Ισως θα έλθει η στιγμή που θα ειπωθούν συγκεκριμένες αλήθειες, όταν θα φτάσουμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε σαν σχέδιο Β και ήταν τόσο αόριστο που δεν άξιζε τον κόπο να μιλήσεις για αυτό. Ηταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό».

Σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει το προφίλ του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο κ. Τσίπρας σπεύδει να ισχυριστεί ότι ο κ. Βαρουφάκης εκτιμούσε πολύ τον γερμανό ομόλογό του: «Νομίζω ότι (ο Σόιμπλε) ήταν το alter ego του. Τον αγαπούσε. Τον σεβόταν πολύ και ακόμη τον σέβεται».

«Δεν είχα ιδέα για τις δυσκολίες, έκανα λάθη»

Σε μια σύντομη αποτίμηση, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον ο μακροβιότερος πρωθυπουργός από αυτούς που διαχειρίστηκαν την κρίση, αν και αυτό είχε ένα «τεράστιο προσωπικό κόστος».

Σήμερα ο ίδιος παραδέχεται στην εφημερίδα ότι όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία «δεν είχα εμπειρία ή συναίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες. Τώρα, νομίζω ότι έχω διαφορετική εικόνα από αυτήν που είχα αρχικά».

Προσθέτει ότι «έκανα λάθη, μεγάλα λάθη» με μεγαλύτερο «την επιλογή των ανθρώπων σε βασικές θέσεις». Ο Guardian να σημειώνει ότι αυτό είναι μια άμεση αναφορά στην επιλογή του κ. Βαρουφάκη.

Για την κρίση και τις προοπτικές της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι «τα  χειρότερα είναι σαφώς πίσω μας» και ότι πλέον η οικονομία της χώρας «είναι σε ανοδική πορεία. Σιγά-σιγά συμβαίνει αυτό που κανένας δεν πίστευε ότι θα συμβεί. Βγάλε την χώρα από την κρίση και τελικά αυτό θα κριθεί».

Επαναλαμβάνει ότι τον Αύγουστο του 2018 η χώρα θα βγει από το μνημόνιο και τη διεθνή επιτήρηση, μετά από οκτώ χρόνια. Αλλά και πάλι, σημειώνει ότι «κανένας δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος ότι δεν θα επιστρέψει η κρίση».

Για την εικόνα της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «αν βγεις στο δρόμο και ρωτήσεις για την κυβέρνηση, πολλοί θα πουν “ψεύτες”, αλλά κανένας δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή άτιμοι ή ότι βάλαμε το χέρι στο μέλι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...