549
Ταλίν, 14 Ιανουαρίου: η πρόεδρος Κέρστι Κάλιουλαϊντ (αριστερά) δέχθηκε στο προεδρικό γραφείο την αρχηγό του Ρεφορμιστικού Κόμματος Κάτζα Καλάς και της ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης | EPA/MATTIAS TAMMET

Γυναικείο δίδυμο «μονοπωλεί» την εξουσία στην Εσθονία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 20:39
Ταλίν, 14 Ιανουαρίου: η πρόεδρος Κέρστι Κάλιουλαϊντ (αριστερά) δέχθηκε στο προεδρικό γραφείο την αρχηγό του Ρεφορμιστικού Κόμματος Κάτζα Καλάς και της ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης
|EPA/MATTIAS TAMMET

Γυναικείο δίδυμο «μονοπωλεί» την εξουσία στην Εσθονία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 20:39

Η μικρή χώρα της Βαλτικής έχει επιτύχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ: έχει πρόεδρο και πρωθυπουργό γυναίκες, αλλά και πολλές ακόμη με υπουργικά αξιώματα στη νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε πρόσφατα.

Νέα πρωθυπουργός είναι η Κάτζα Καλάς, ενώ πρόεδρος της χώρας από το 2016 είναι η Κέρστι Κάλιουλαϊντ. Μάλιστα η γυναικοκρατία στην εσθονική πολιτική σκηνή δεν σταματάει εδώ, αφού στο νέο δεκατετραμελές υπουργικό συμβούλιο θα συμμετέχουν και έξι γυναίκες ως υπουργοί!

Δίπλα στην 51 ετών πολύτεκνη πρόεδρο (είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών) θα στέκεται στο εξής η 43χρονη πρωθυπουργός. Η Καλάς μεγάλωσε σε οικογένεια πολιτικών, αφού ο πατέρας της Σιίμ Καλάς, υπήρξε ηγέτης του τοπικού Κομμουνιστικού Κόμματος όταν η Εσθονία ήταν «Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία» στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ.

H Κάτζα Καλάς, ηγέτις του Ρεφορμιστικού Κόμματος και νέα πρωθυπουργός της Εσθονίας (REUTERS/Ints Kalnins/File Photo)

Ισως η οικογένειά της να μην απολάμβανε τη συμπάθεια των Εσθονών, αφού η χώρα έχει αδιαμφισβήτητο φιλοναζιστικό παρελθόν, με πολλούς πολίτες της να στελεχώνουν τα διαβόητα Βάφεν Ες Ες τον καιρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μάλιστα να πολεμούν στο Ανατολικό Μέτωπο. Ωστόσο οι εποχές άλλαξαν αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Ταλίν, 26 Ιανουαρίου: το νέο υπουργικό σχήμα υπό την Κάτζα Καλάς (με το μπορντό παλτό) φωτογραφίζεται με την πρόεδρο της Εσθονίας Κέρστι Κάλιουλαϊντ (με το γαλάζιο παλτό) (REUTERS/Janis Laizans)

Η Εσθονία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της τον Αύγουστο του 1991 και την 1η Μαΐου του 2004 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης – την ίδια χρονιά εντάχθηκε και στο ΝΑΤΟ. Ο… Μοσχαναθρεμμένος πατέρας της σημερινής πρωθυπουργού έκανε στροφή 180 μοιρών στην καριέρα του και από σοβιετικός κομμουνιστής (με θητεία και στον σοβιετικό στρατό, πέραν των πολιτικών αξιωμάτων στην ιδιαίτερη πατρίδα του) έγινε εσθονός πρωθυπουργός, επίτροπος της Κομισιόν, μέχρι και αντιπρόεδρος της ΕΕ επί προεδρίας Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο! Το Ρεφορμιστικό Κόμμα είναι επινόηση του πατρός Καλάς.

Βετεράνοι της 20ής Μεραρχίας Πεζικού (1ης Εσθονικής) των Βάφεν Ες Ες φωτογραφίζονται σε συγκέντρωσή τους το 2011 (YouTube)

Η κόρη του λέει ότι αρχικά δεν ήθελε καν να ακούει για πολιτική, προσπάθησε να αφοσιωθεί στο επάγγελμα της νομικού, ωστόσο το οικογενειακό σαράκι την… έφαγε. Σήμερα πάντως οι Εσθονοί όταν ακούν το όνομα Καλάς δεν θυμούνται τον Σιίμ αλλά σκέφτονται αμέσως την Κάτζα. Η νέα πρωθυπουργός υπήρξε φιλελεύθερη ευρωβουλευτής προτού εκλεγεί στην ηγεσία του πατρικού κόμματος.

Ισχυρή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση

Η ευκαιρία για εξουσία δόθηκε στην Καλάς πριν από μερικές εβδομάδες, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση κατέρρευσε υπό το κράτος τρανταχτών σκανδάλων διαφθοράς. Η στήριξη που απολαμβάνει πλέον η Καλάς και η κυβέρνησή της στο εσθονικό κοινοβούλιο είναι ακαταμάχητη: οι 70 από τους από τους 101 βουλευτές την υπερψήφισαν. Τα πρώτα μεγάλα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει είναι –όπως παντού- η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τα πολύ ιδιαίτερα τοπικά θέματα της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης και, φυσικά, των δύσκολων σχέσεων με τη Ρωσία (η Εσθονία διαθέτει και μειονότητα ρωσοφώνων).

Η Εσθονία έχει την καλή φήμη της τεχνολογικά προοδευμένης χώρας, αφού Εσθονοί είναι οι δημιουργοί του Skype όσον αφορά το λογισμικό. Εχει όμως και κακή φήμη εξαιτίας των ακροδεξιών που αναπτύσσουν επιθετική ρητορική, αναμοχλεύουν παλιά πάθη και επαναφέρουν στη ζωή τα πολιτικά φαντάσματα του παρελθόντος σαν καρικατούρες. Η πρωθυπουργία της Καλάς είναι ευκαιρία για χάραξη νέας και σταθερής πορείας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στο πλαίσιο της Ενωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...