526
Η εποχή Μπάιντεν (δεξιά επάνω) θέλει τις γυναίκες στις «επάλξεις» των media. Επάνω, οι Φίλιπ και Μπας του CNN, κάτω οι Κάρολ και Γουόντσγουορθ της USA Today, η Λεβιέν των ΝΥΤ και η Πέις του ΑΡ | .

Επί Μπάιντεν οι γυναίκες θα κυριαρχούν στο press room του Λευκού Οίκου

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 17:43
Η εποχή Μπάιντεν (δεξιά επάνω) θέλει τις γυναίκες στις «επάλξεις» των media. Επάνω, οι Φίλιπ και Μπας του CNN, κάτω οι Κάρολ και Γουόντσγουορθ της USA Today, η Λεβιέν των ΝΥΤ και η Πέις του ΑΡ
|.

Επί Μπάιντεν οι γυναίκες θα κυριαρχούν στο press room του Λευκού Οίκου

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 17:43

Με την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο και την είσοδο των ΗΠΑ στην εποχή Τζο Μπάιντεν, τα αμερικανικά Μέσα επέδειξαν αντανακλαστικά και προσαρμόστηκαν καταλλήλως στις νέες συνθήκες. Το δημοκρατικό και φιλελεύθερο πνεύμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ αντικατοπτρίζουν οι αλλαγές, αφού πλήθος γυναικών δημοσιογράφων, ορισμένες από τις οποίες είναι και μαύρες, κατέλαβαν θέσεις που σχετίζονται τόσο με το προεδρικό ρεπορτάζ αυτό καθαυτό όσο και με τη διεύθυνση των media.

Οι γυναίκες θα πρωτοστατήσουν, λοιπόν, στην κάλυψη του Λευκού Οίκου και της αμερικανικής πολιτικής γενικότερα κατά τη διάρκεια της διοίκησης Μπάιντεν. Και θα διευθύνουν από επιτελικά πόστα μεγάλα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, εφημερίδες και ιστοτόπους της Αμερικής. Εχει τη σημασία της αυτή η τάση που παρατηρείται στην ενημέρωση, λέει το Axios.

Να, την περασμένη Κυριακή έκανε ντεμπούτο το δίδυμο των κυριών Αμπι Φίλιπς και Ντάνα Μπας στο CNN, ενώ η Μάργκαρετ Μπρέναν, οικοδέσποινα του σόου «Face the Nation» του CBS, είχε υψηλών στάνταρ συνέντευξη με τη δρα Ντέμπορα Μπιρξ, που υπηρέτησε σε διπλωματικά πόστα υπό τις κυβερνήσεις Ομπάμα και Τραμπ.

Πρώτη φορά στα χρονικά του αμερικανικού Τύπου οι επικεφαλής ρεπόρτερ του Λευκού Οίκου για μία σειρά από δίκτυα θα είναι γυναίκες –και στο ABC και στο CBS και στο NBC και στο CNN οι γυναίκες θα κρατούν τα ηνία της ενημέρωσης αντλώντας τις πληροφορίες τους από την πηγή των πολιτικών ειδήσεων, το «περιβάλλον» της Ουάσινγκτον.

Η πιο μικρή σε ηλικία επικεφαλής ρεπόρτερ του Λευκού Οίκου θα είναι η δημοσιογράφος της Washington Post Ασλεϊ Πάρκερ, ενώ αξιοσημείωτο στατιστικό στοιχείο για τη συγκεκριμένη εφημερίδα είναι ότι οι γυναίκες αποτελούν το 50% των συντακτών του προεδρικού ρεπορτάζ.

Και η συντάκτρια Ρομπέρτα Ράμπτον του National Public Radio (NPR) ανέλαβε την αρχισυνταξία της κάλυψης του Λευκού Οίκου. Αυτή θα είναι επικεφαλής έξι προεδρικών ρεπόρτερ –τεσσάρων γυναικών και δύο ανδρών. Ενώ 100% γυναικείο είναι το δημοσιογραφικό τιμ του ίδιου ομίλου ειδήσεων, το οποίο καλύπτει τις εργασίες του Κογκρέσου.

Για την Public Broadcasting Service (PBS), συντάκτρια Λευκού Οίκου θα είναι η Γιαμίτσε Αλτσιντορ και συντάκτρια Κογκρέσου η Λίζα Ντεζαρντένς. Αρχισυντάκτρια στο ρεπορτάζ Λευκού Οίκου θα είναι για την McClatchy η Φραντζέσκα Τσάμπερς, ενώ για το πρακτορείο Associated Press (ΑΡ) η Λίζα Μασκάρο. Οσο για το Politico, γυναίκες είναι η μισή ομάδα των διαπιστευμένων στον Λευκό Οίκο ρεπόρτερ του.

Επίσης, στις έδρες των δημοσιογραφικών ομίλων, στην εσωτερική σύνταξη, θα λέγαμε, όπως και στο διευθυντικό επιτελείο, οι γυναίκες έχουν κατακτήσει επίζηλες θέσεις, πολύ υψηλά στην ιεραρχία. Και όχι μόνο οι λευκές γυναίκες, αλλά και οι αφρικανικής ή λατινοαμερικανικής καταγωγής.

Στο δίκτυο MSNBC υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις: η Αφροαμερικανίδα Ρασίντα Τζόοουνς κατέστη η πρώτη μαύρη που ανέλαβε τη διοίκηση μίας επιχείρησης εξειδικευμένης στην καλωδιακή τηλεόραση, αφού έγινε πρόεδρος όλης της εταιρείας. Η ανέλιξή της ακολούθησε εκείνη δύο άλλων κυριών που επιχειρούν στη σόου μπιζ, της Σούζαν Σκοτ, που έγινε η πρώτη γυναίκα CEO στη Fox News το 2018, και της Σούζαν Ζιρίνσκι, που έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο δίκτυο CBS News το 2019.

Στις εφημερίδες τώρα: η USA Today διευθύνεται από τη Νικόλ Κάρολ και έχει εκδότρια τη Μάριμπελ Πέρεζ Γουόντσγουορθ. Η Μέρεντιθ Κόπιτ Λεβιέν είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε CEO στους New York Times πέρυσι. Η Τζούλι Πέις είναι επικεφαλής του γραφείου που διατηρεί το πρακτορείο Associated Press στην Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...