275
Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Μελβούρνης. «Δεν είναι μέρα γιορτής» αναφέρουν κάποια πλακάτ, αναφερόμενα στην εθνική γιορτή της Αυστραλίας | EPA/JAMES ROSS

Οι Αβορίγινες στους δρόμους, παρά τις απαγορεύσεις λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 19:20
Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Μελβούρνης. «Δεν είναι μέρα γιορτής» αναφέρουν κάποια πλακάτ, αναφερόμενα στην εθνική γιορτή της Αυστραλίας
|EPA/JAMES ROSS

Οι Αβορίγινες στους δρόμους, παρά τις απαγορεύσεις λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 19:20

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν στο Σίδνεϊ σε διαμαρτυρίες που ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ειρηνικές, κατά τη σημερινή εθνική επέτειο της Ημέρας της Αυστραλίας, την ημέρα άφιξης του πρώτου βρετανικού στόλου το 1788.

Χιλιάδες άνθρωποι αγνόησαν τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και διαμαρτυρήθηκαν κατά της κακομεταχείρισης των αυτόχθονων πληθυσμών στην Αυστραλία. Για πολλούς Αυτόχθονες, η Εθνική Ημέρα είναι γνωστή ως η Ημέρα της Εισβολής και συμβολίζει την καταστροφή της κουλτούρας τους από τους ευρωπαίους αποίκους.

Στο Σίδνεϊ οργανώσεις αυτοχθόνων είχαν απευθύνει κάλεσμα για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, απαιτώντας την αλλαγή της ημερομηνίας εορτασμού. Περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πόλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας.

Επιπλέον, στη Μελβούρνη, αρκετές χιλιάδες ανθρώπων έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ πολλοί φορούσαν μπλουζάκια με τη σημαία των αυτόχθονων, με τους διοργανωτές να προσπαθούν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Στην Αδελαΐδα εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν 4.000 άνθρωποι σε καθιστική διαμαρτυρία, ενώ στο Μπρίσμπεϊν, το συγκεντρωμένο πλήθος έφτασε τους 5.000 ανθρώπους.

Οι υγειονομικές Αρχές είχαν αρνηθεί να κάνουν εξαίρεση στην εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις άνω των 500 ατόμων.

H αστυνομία είχε προειδοποιήσει όσους διαμαρτυρηθούν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για παράβαση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας. Ωστόσο ανέφερε ότι οι περισσότεροι διαδηλωτές «συμπεριφέρονταν σωστά».

Οι περισσότερες επίσημες εκδηλώσεις περιλάμβαναν αιτήματα για την επίσημη αναγνώριση της καταστροφής της αυτόχθονης κουλτούρας, αλλά και της απώλειας περιουσιών, με ομιλίες από αυτόχθονες μεγάλης ηλικίας, τελετές και παραδοσιακούς χορούς.

Πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για τις εφημερίδες «The Age» και «The Sydney Morning Herald» έδειξε ότι το 28% των Αυστραλών είναι υπέρ της αλλαγής της ημερομηνίας για την αργία της «Ημέρας της Αυστραλίας», ενώ περίπου ποσοστό 50% είναι αντίθετο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...