341
Αστυνομικοί με αντλίες κατά διαδηλωτών στο Αμστερνταμ | REUTERS/Eva Plevier

Αγριες συγκρούσεις για το lockdown στην Ολλανδία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 17:39
Αστυνομικοί με αντλίες κατά διαδηλωτών στο Αμστερνταμ
|REUTERS/Eva Plevier

Αγριες συγκρούσεις για το lockdown στην Ολλανδία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 17:39

Πεδίο μάχης έχουν γίνει συνοικίες στο Αμστερνταμ και σε άλλες πόλεις της Ολλανδίας από την Κυριακή, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού και ειδικά λόγω της βρετανικής μετάλλαξης, η οποία εντοπίζεται και στη χώρα.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη ομάδες διαδηλωτών έβαλαν φωτιές, πέταξαν πέτρες και λεηλάτησαν καταστήματα.

Οι Αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 150 ανθρώπους, ενώ πάνω από 250 ήταν οι συλλήψεις και προσαγωγές την Κυριακή. Δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο Ρότερνταμ, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας συνελήφθησαν 60 διαδηλωτές. Επιπλέον, δύο φωτογράφοι τραυματίστηκαν από πέτρες που πέταξαν διαδηλωτές, ένας στο Άμστερνταμ και ένας στη γειτονική πόλη Χαάρλεμ.

Οι διαδηλωτές, όπως υποστηρίζουν οι Αρχές, είναι κατά κύριο λόγο νεαροί.

«Αρνητές του ιού, διαδηλωτές για πολιτικούς λόγους και παιδιά που βρήκαν την ευκαιρία να τα σπάσουν», τους περιγράφει στο Guardian ολλανδός εγκληματολόγος. Μεταξύ των διαδηλωτών και πρόσωπα που διαδήλωναν ειρηνικά για την απαγόρευση, αλλά τους «καπέλωσαν» άτομα που ήθελαν να κάνουν βίαια επεισόδια.

Από το βράδυ του Σαββάτου έχει επιβληθεί στην Ολλανδία απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες (21:00-04:30), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 95 ευρώ.

Τα σχολεία και τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης είναι κλειστά από τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια έχουν κλείσει δύο μήνες νωρίτερα, γράφει ο Monde.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Ρούτε χαρακτήρισε «εγκληματικά» τα επεισόδια, κάνοντας λόγο για τις «χειρότερες ταραχές των τελευταίων 40 ετών». «Δεν έχουν καμία σχέση με αγώνα για ελευθερία. Δεν λαμβάνουμε όλα αυτά τα μέτρα για διασκέδαση. Το κάνουμε επειδή καταπολεμούμε τον ιό και προς το παρόν ο ιός είναι αυτός που στερεί από μας την ελευθερία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι «το 99%» των Ολλανδών στηρίζει τους περιορισμούς.

Ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 στη χώρα ανέρχεται σε 13.579, ενώ τα κρούσματα είναι 952.950.

Η χώρα είναι σε προεκλογική περίοδο ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 17 Μαρτίου. Η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε παραιτήθηκε πριν από 10 ημέρες εξαιτίας ενός σκανδάλου παροχής επιδομάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...