353
O Γιούνκερ παραδίδοντας την Κομισιόν στην Φον ντερ Λάιεν. Επιχείρησε να υποβαθμίσει το μέγεθος του ατοπήματος του Ερντογάν | EPA/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Γιούνκερ: Μερικές φορές καθόμουν κι εγώ στον καναπέ

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2021, 12:53
O Γιούνκερ παραδίδοντας την Κομισιόν στην Φον ντερ Λάιεν. Επιχείρησε να υποβαθμίσει το μέγεθος του ατοπήματος του Ερντογάν
|EPA/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Γιούνκερ: Μερικές φορές καθόμουν κι εγώ στον καναπέ

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2021, 12:53

Κι όμως, δεν είναι ντροπή για τον ή την πρόεδρο της Κομισιόν να καθίσει στον καναπέ, όπως συνέβη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο παλάτι του Ερντογάν. Αυτό είπε ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επιχείρησε να ρίξει τους τόνους για το sofagate, το περιστατικό που συνέβη κατά την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της επικεφαλής της Κομισιόν στην Αγκυρα.

Το διπλωματικό ατόπημα έφερε σε δύσκολη θέση την όρθια Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα. Και προκάλεσε αμηχανία, αλλά και πολιτικά προβλήματα στον Σαρλ Μισέλ, ο οποίος βρέθηκε απολογούμενος για την απουσία αντίδρασής του στην απρέπεια του τούρκου προέδρου.

Μετά τον καταιγισμό από αρνητικά σχόλια για τον τούρκο πρόεδρο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόσο στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ όσο και στα social media, που πήραν φωτιά, το Politico πήρε τηλέφωνο τον Γιούνκερ και ζήτησε τη γνώμη του για το συμβάν ως πρώην προέδρου της Κομισιόν.

Είπε, λοιπόν, ο Γιούνκερ πως όταν ταξίδευε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου –στην περίπτωσή του, τον Ντόναλντ Τουσκ ή τον Χέρμαν Φαν Ρομπάι– ήταν ξεκάθαρα σε όλους ότι από πλευράς πρωτοκόλλου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου είναι το νούμερο 1 και ο πρόεδρος της Κομισιόν, το νούμερο 2. Πάντα σεβόμουν αυτό το πρωτόκολλο», είπε, προσθέτοντας όμως, την εξής σημαντική λεπτομέρεια: «Κανονικά, είχα μία καρέκλα δίπλα στην καρέκλα του προέδρου του Συμβουλίου, αλλά μερικές φορές έτυχε να καθίσω στον καναπέ».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως πρόεδρος της Κομισιόν και ο Ντόναλντ Τουσκ, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάθονται δίπλα-δίπλα σε συνάντηση με τον Ερντογάν, στην Κίνα, το 2016 – European Union

Ο ίδιος τόνισε, επίσης, ότι θα έπρεπε να είχαν φερθεί καλύτερα στη Φον ντερ Λάιεν, στην Αγκυρα: «Θα έπρεπε να τη βάλουν να καθίσει στο ίδιο επίπεδο», δηλαδή σε μία πολυθρόνα δίπλα στον Μισέλ, όπως άλλωστε καθόταν και αυτός, σε παλαιότερες συναντήσεις του με τον Ερντογάν.

Είπε, τέλος, σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το μέγεθος της απρέπειας απέναντι στη γερμανίδα πολιτικό, ότι «υπάρχουν πιο σημαντικές διαμάχες από αυτήν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...