639
Η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Guardian, προτίμησε να μειώσει τους φόρους σε δραστηριότητες όπως οι πτήσεις και η οδήγηση, παρά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους | shutterstock

Γιατί οι πλούσιοι ρυπαίνουν περισσότερο το περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2022, 16:48
Η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Guardian, προτίμησε να μειώσει τους φόρους σε δραστηριότητες όπως οι πτήσεις και η οδήγηση, παρά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους
|shutterstock

Γιατί οι πλούσιοι ρυπαίνουν περισσότερο το περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2022, 16:48

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι ρυπαίνουν περισσότερο το περιβάλλον σε σύγκριση με τους λιγότερο εύπορους, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα για την κλιματική αλλαγή, την οποία δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian.

Η νέα μελέτη της ανεξάρτητης οργάνωσης ερευνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής «Autonomy» πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικοί αναλυτές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι το 1% όσων κερδίζουν πολλά χρήματα ετησίως ρυπαίνει ακατάσχετα τον πλανήτη, καταλαμβάνοντας ποσοστό επιβάρυνσης του περιβάλλοντος ίσο με το 10% του πληθυσμού των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Συγκεκριμένα, η έρευνα για τα δεδομένα εισοδήματος και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έδειξε ότι κατά τη διάρκεια μιας εικοσαετίας, από το 1998 έως το 2018, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου με ετήσιο εισόδημα από 170.000 λίρες και πάνω ήταν υπεύθυνοι για ποσοστό ρύπανσης πολύ μεγαλύτερο από το 30% εκείνων με ετήσιο εισόδημα 21.500 λιρών ή και λιγότερο.

Η έρευνα δείχνει, επιπλέον, το τεράστιο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στη «ρυπογόνο ελίτ», της οποίας ο τρόπος ζωής περιλαμβάνει εκπομπές μεγάλου όγκου ρύπων άνθρακα, που πυροδοτεί την κλιματική κρίση, και τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας. Σύμφωνα με το άρθρο του Guardian, χρειάζονται 26 χρόνια σε κάποιον με χαμηλό εισόδημα προκειμένου να παράξει τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο παράγουν οι πιο εύποροι μέσα σε ένα έτος.

Σημειώνεται ότι η περίοδος που καλύπτει η έρευνα λήγει το 2018, όταν μπήκε στη ζωή μας η πανδημία του ιού Covid-19 και τα lockdown, τα οποία διέκοψαν δραστηριότητες συνυφασμένες με εκπομπή ρύπων υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, όπως για παράδειγμα οι πτήσεις.

Κάτι άλλο που διαπιστώνεται στην έρευνα είναι ότι, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είχε αρχίσει να φορολογεί τις εκπομπές άνθρακα μόνο για το 1% των πολιτών πριν από δύο δεκαετίες, το εγχείρημα θα είχε αποφέρει μέχρι σήμερα στα κρατικά ταμεία έσοδα της τάξης των 126 δισ. λιρών, ποσό ικανό να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με δίκαιο τρόπο. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, για παράδειγμα, με κρατικά προγράμματα επιδότησης για τη μόνωση σπιτιών, υπέρ των φτωχότερων κοινωνικά στρωμάτων, σύμφωνα με την έρευνα.

Επιπλέον, τα έσοδα που θα προέκυπταν από έναν φόρο άνθρακα στο πλουσιότερο 1% του πληθυσμού θα μπορούσαν να διατεθούν για τη βιωτική αναβάθμιση 8 εκατ. κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, κρατώντας ζεστούς τους πολίτες εφέτος τον χειμώνα και μειώνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας. Κάτι τέτοιο, ως κίνηση, θα μείωνε την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως υποστηρίζουν ακαδημαϊκοί που αξιολόγησαν την έρευνα.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι η μοναδική χώρα του κόσμου όπου εμφανίζεται το φαινόμενο της «ρυπογόνας ελίτ» που «πετάει» με ιδιωτικό τζετ για ψύλλου πήδημα, ή κατέχει πολλά ακίνητα σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, τα οποία επισκέπτεται συχνά, ή αγοράζει μεγαλύτερα και πιο ρυπογόνα αυτοκίνητα συχνότερα, ή τρέφεται διαρκώς με κρέας ή αγοράζει συχνά ρούχα από εξωτικά δέρματα, γούνες από ζώα υπό εξαφάνιση κ.ο.κ.

Αυτό ισχύει τόσο για τις ανεπτυγμένες χώρες όσο και για τις αναπτυσσόμενες, όπου οι φτωχότεροι –που χρησιμοποιούν πιο συχνά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν ταξιδεύουν συστηματικά, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και αγοράζουν λιγότερο συχνά ρούχα ή δεν οδηγούν γρήγορα αυτοκίνητα– ευθύνονται μόνο για ένα μικρό ποσό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Η τεράστια απελευθέρωση εκπομπών άνθρακα από τους πιο εύπορους ανθρώπους στην κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια είναι εκπληκτική», αναφέρει ο Γουίλ Στροντζ, διευθυντής έρευνας της Autonomy. «Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη βρετανική κυβέρνηση, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, θα ήταν να φορολογήσει σωστά τους πλούσιους ανθρώπους μέσω ενός φορολογικού συστήματος άνθρακα, με τη σωστή στόχευση».

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Guardian, προτίμησε να μειώσει τους φόρους σε δραστηριότητες όπως οι πτήσεις και η οδήγηση, παρά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, στοχεύοντας σε ένα βραχυπρόθεσμο οικονομικό αποτέλεσμα.

Ο Στροντζ δηλώνει ότι οι ενέργειες που αναλαμβάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι για το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα το να σβήνουν τα φώτα για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, «δεν θα έχουν καμία διαφορά για τον πλανήτη, εάν οι πλούσιοι, που ευθύνονται δυσανάλογα για την κλιματική αλλαγή, δεν πληρώσουν για τις επιλογές τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...