315
H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την έκτακτη ενημέρωση για τα εμβόλια της Covid | ΕΡΤ

Θεοδωρίδου: Για μωρά από έξι μηνών με υποκείμενα νοσήματα συστήνονται τα εμβόλια της Covid

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2022, 18:33
H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την έκτακτη ενημέρωση για τα εμβόλια της Covid
|ΕΡΤ

Θεοδωρίδου: Για μωρά από έξι μηνών με υποκείμενα νοσήματα συστήνονται τα εμβόλια της Covid

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2022, 18:33

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις της παραλλαγής Ομικρον που ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί, σύμφωνα με όσα ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, θέλοντας να καθησυχάσει τον κόσμο για τις νέες μεταλλάξεις που εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έλαβε υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα και πλέον εισηγείται τον εμβολιασμό για παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών, όμως μόνο για όσα έχουν υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή.

«Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε πρόσφατα την επέκταση του εμβολιασμού και συστήνει σε παιδιά από έξι μηνών έως τεσσάρων ετών τα επικαιροποιημένα εμβόλια, αν και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης είναι χαμηλός. Δεδομένου όμως ότι παιδιά με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή κινδυνεύουν, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό σε αυτήν την ηλικία», διευκρίνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Παράλληλα, η επιτροπή γνωμοδότησε για τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα εμβόλια παιδιά από 5 έως και 11 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό τους.

Οπως ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, τα κρούσματα Covid στα παιδιά αυξήθηκαν λόγω της μετάλλαξης Oμικρον σε όλο τον κόσμο, και βεβαίως και στη χώρα μας υπήρξε ανάλογη άνοδος.

Ανησυχία για τη γρίπη

Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό και τη γρίπη είναι αναγκαίος και δεν αναμένονται νέα εμβόλια για τις παραλλαγές, επισήμανε η πρόεδρος. Ωστόσο, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για ένα πιθανό έντονο κύμα γρίπης τον φετινό χειμώνα.

Η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι «ειδικά φέτος, οι πολίτες δεν έχουν αντισώματα για τη γρίπη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων προφύλαξης που εφαρμόστηκαν.

Οπως είπε, «έχουμε μείνει χωρίς την υπενθύμιση του ιού της γρίπης για την παραγωγή αντισωμάτων. Αρα, είμαστε αυτή τη χρονιά πιο ευάλωτοι».

Τόνισε, βέβαια, ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν ακόμη δείγματα που προμηνύουν έντονο κύμα, με βάση τα σημερινά κρούσματα. Ομως στις υπόλοιπες χώρες της βόρειας Ευρώπης, η γρίπη έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...