571
Ο εντυπωσιακός σε μέγεθος και ιδιαίτερα συμπαθής αυτοκρατορικός πιγκουΐνος αποτελεί το νέο υποψήφιο θύμα της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη | Shutterstock

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τον αυτοκρατορικό πιγκουΐνο

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 12:50
Ο εντυπωσιακός σε μέγεθος και ιδιαίτερα συμπαθής αυτοκρατορικός πιγκουΐνος αποτελεί το νέο υποψήφιο θύμα της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη
|Shutterstock

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τον αυτοκρατορικό πιγκουΐνο

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 12:50

Είναι ένα από τα ξεχωριστά και ενδιαφέροντα πλάσματα της φύσης. Είναι το μεγαλύτερο είδος πιγκουΐνων και έχει εντυπωσιακές ικανότητες. Είναι το μόνο ζώο που τολμά να αναπαραχθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην Ανταρκτική και καταφέρνει να αντιμετωπίζει με επιτυχία τον φοβερό συνδυασμό πολικών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων για να προστατεύσει το ένα και μοναδικό αυγό που γεννά το θηλυκό σε κάθε αναπαραγωγικό κύκλο.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχώς μελέτες για τους πληθυσμούς των αποικιών των πιγκουΐνων, κυρίως στην Ανταρκτική, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές του νότιου ημισφαιρίου, όπου ζουν διάφορα είδη πιγκουΐνων. Εχει διαπιστωθεί σε πολλές περιπτώσεις δραστική μείωση των πληθυσμών ορισμένων ειδών, αλλά έχουν υπάρξει και καταγραφές ακόμη και αύξησης του πληθυσμού σε ορισμένες αποικίες.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Washington Post, αν και οι πληθυσμοί των αυτοκρατορικών πιγκουΐνων εμφανίζονται προς το παρόν σταθεροί, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου η Υπηρεσία Αγριας Ζωής και Ψαριών των ΗΠΑ ενέταξε τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο στη λίστα των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της αμερικανικής υπηρεσίας, οι θαλάσσιοι πάγοι στους οποίους οι αυτοκρατορικοί πιγκουΐνοι βασίζονται για να τραφούν, να προστατευτούν από θηρευτές αλλά και να αναπαραχθούν, λιώνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και οι πιγκουΐνοι πρέπει να προστατευτούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Οι θαλάσσιοι πάγοι, στους οποίους οι αυτοκρατορικοί πιγκουΐνοι βασίζουν την ύπαρξη τους, λιώνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής (Shutterstock)

«Η τοποθέτηση των αυτοκρατορικών πιγκουΐνων στη συγκεκριμένη λίστα αντανακλά την αυξανόμενη κρίση εξαφάνισης ειδών. Η κλιματική αλλαγή έχει μεγάλη επίπτωση σε διάφορα είδη σε όλον τον κόσμο», αναφέρει η Μάρθα Ουίλιαμς, ομοσπονδιακή διευθύντρια της Υπηρεσία Αγριας Ζωής και Ψαριών.

Το αμερικανικό Κέντρο Βιοποικιλότητας είχε διαβλέψει από το 2011 τον κίνδυνο επιβίωσης που θα αντιμετωπίσουν οι αυτοκρατορικοί πιγκουΐνοι εξαιτίας της πιθανής απώλειας θαλάσσιων πάγων. Με την απόφασή της να εντάξει τους αυτοκρατορικούς πιγκουΐνους στη λίστα των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, η Υπηρεσία Αγριας Ζωής και Ψαριών δείχνει ότι συμφωνεί με την πρόβλεψη του Κέντρου Βιοποικιλότητας και ξεκινά μια προσπάθεια προστασίας των αυτοκρατορικών πιγκουΐνων, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σαφές με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί αυτή.

Η πρόβλεψη

Αν και οι θαλάσσιοι πάγοι στην περιοχή της Ανταρκτικής έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικοί από εκείνους των αρκτικών περιοχών, εντούτοις λιώνουν και αυτοί εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Η πρόβλεψη, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι ότι σχεδόν όλες οι αποικίες των αυτοκρατορικών πιγκουΐνων θα έχουν καταρρεύσει μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Ο αυτοκρατορικός πιγκουΐνος κινδυνεύει με εξαφάνιση από την κλιματική αλλαγή και χρειάζεται όλη την προστασία που μπορεί να του δοθεί», αναφέρει η Σάγιε Γουλφ, διευθύντρια κλιματικής επιστήμης στον αμερικανικό Κέντρο Βιοποικιλότητας.

Στην απόφαση για την τοποθέτηση των αυτοκρατορικών πιγκουΐνων στη λίστα των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση ελήφθη υπόψη και μια πρόσφατη μελέτη παρακολούθησης των αυτοκρατορικών πιγκουΐνων, από επιστήμονες του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, στις ΗΠΑ.

Οπως φαίνεται, έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια του προβλήματος. Οι θαλάσσιοι πάγοι λιώνουν και διαλύονται πριν τα μικρά αυτοκρατορικά πιγκουϊνάκια είναι έτοιμα να κολυμπήσουν, γεγονός που αποτυπώνεται σε σημαντικές απώλειες στη διαδικασία αναπαραγωγής των αυτοκρατορικών πιγκουΐνων τα τελευταία χρόνια.

Οσοι ασχολούνται με την προστασία της άγριας ζωής ευελπιστούν ότι η τοποθέτηση των αυτοκρατορικών πιγκουΐνων στη λίστα των ειδών προς εξαφάνιση μπορεί να οδηγήσει στη λήψη διαφόρων μέτρων, όπως είναι ο περιορισμό; της αλιείας κριλ (ζωωπλαγκτόν) γύρω από την Ανταρκτική και η λήψη πιο φιλικών προς το περιβάλλον αποφάσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...