449
Σε ηλικία 17 ετών, η Γκρέτα Τούνμπεργκ έγινε το νεότερο άτομο που αναδείχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό TIME | CreativeProtagon

Γιατί η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν θέλει να γίνει πολιτικός

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2022, 18:15
Σε ηλικία 17 ετών, η Γκρέτα Τούνμπεργκ έγινε το νεότερο άτομο που αναδείχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό TIME
|CreativeProtagon

Γιατί η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν θέλει να γίνει πολιτικός

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2022, 18:15

«Δεν επιθυμώ να ασχοληθώ με την πολιτική, επειδή είναι ιδιαίτερα τοξική» είπε η Γκρέτα Τούνμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC και τον δημοσιογράφο Αμολ Ρατζάν. H 19χρονη σήμερα ακτιβίστρια έγινε ευρύτερα γνωστή όταν, στα 15 της χρόνια, προχώρησε μόνη της στην πρώτη «μαθητική απεργία για το κλίμα», συμπαρασύροντας έκτοτε εκατομμύρια μαθητές από ολόκληρο τον κόσμο να την ακολουθήσουν.

Πηγή έμπνευσης της Γκρέτα ήταν οι αντίστοιχες διαμαρτυρίες αμερικανών μαθητών με αίτημα τον έλεγχο της οπλοφορίας, έπειτα από τις μαζικές δολοφονίες σε σχολεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Την πρώτη φορά που στάθηκε έξω από το σουηδικό Κοινοβούλιο, στις 20 Αυγούστου 2018, ήταν ολομόναχη. Στα χέρια της κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε: «Με λένε Γκρέτα, πηγαίνω στη Γ’ Γυμνασίου και απεργώ από το σχολείο για την κλιματική αλλαγή. Από τη στιγμή που εσείς, οι ενήλικες, δεν δίνετε δεκάρα για το μέλλον μου, λέω να κάνω κι εγώ το ίδιο».

Σύντομα, η φωτογραφία της έγινε viral και η Γκρέτα έπεισε χιλιάδες εφήβους να κάνουν το ίδιο. Οι σχολικές απεργίες για την κλιματική αλλαγή, που πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 27 Σεπτεμβρίου του 2019, συγκέντρωσαν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άτομα, σε τουλάχιστον 27 πόλεις ανά τον κόσμο. Αμέσως μετά, η Γκρέτα πρόλαβε να παραστεί σε πολυάριθμες συνόδους για το κλίμα, ενώ παρευρέθηκε στα ίδια πάνελ με πολλούς παγκόσμιους ηγέτες, αλλά και με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ τον Φεβρουάριο του 2019, σε ηλικία 16 ετών, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, δίπλα στον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και με τον τότε εκπρόσωπό του Μαργαρίτη Σχοινά να χαμογελά στο βάθος – πάνω από την τηλεοπτική κάμερα

Την επόμενη χρονιά, η νεαρή ακτιβίστρια έγινε το νεότερο άτομο που αναδείχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό TIME, ενώ πλέον θεωρείται το κεντρικότερο πρόσωπο των κινητοποιήσεων για την κλιματική αλλαγή. Η πιο εμβληματική συμμετοχή της υπήρξε αναμφίβολα εκείνη στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Νέα Υόρκη, όπου, αρνούμενη να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο, διέσχισε τον Ατλαντικό με ιδιωτικό γιοτ. «Βρισκόμαστε στο χείλος της μαζικής εξόντωσης και το μόνο πράγμα για το οποίο μιλάτε είναι το χρήμα και τα παραμύθια περί αέναης οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε αργότερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η σουηδή ακτιβίστρια, στη συνέντευξή της στο BBC σχολίασε την κριτική που κατά καιρούς της έχουν ασκήσει διάσημοι επικριτές της, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Νιώθω ότι είναι πραγματικά αστείο», είπε. «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι ισχυρότεροι άνθρωποι στον κόσμο νιώθουν τρομοκρατημένοι από τους εφήβους. Αυτό είναι αστείο. Λέει περισσότερα για εκείνους παρά για εμένα».

Πλέον, η Γκρέτα Τούνμπεργκ προετοιμάζεται για την κυκλοφορία ενός βιβλίου που θα περιέχει δοκίμια από δεκάδες ειδικούς για την κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...