849
| REUTERS/Philippe Wojazer

Γιατί η Ρεάλ θέλει -και δεν θέλει- τον Νεϊμάρ;

Sportscaster Sportscaster 12 Αυγούστου 2019, 11:40
|REUTERS/Philippe Wojazer

Γιατί η Ρεάλ θέλει -και δεν θέλει- τον Νεϊμάρ;

Sportscaster Sportscaster 12 Αυγούστου 2019, 11:40

Πού θα παίζει, εφέτος, ο Νεϊμάρ; Πάντως, όχι στην Παρί Σεν Ζερμέν. Το γυαλί έχει ραγίσει. Φάνηκε ξεκάθαρα και στο κυριακάτικο παιχνίδι των Παριζιάνων εναντίον της Νιμ, στην πρεμιέρα του νέου γαλλικού πρωταθλήματος. Στον αγωνιστικό χώρο, ο Εμπαπέ, ο Καβάνι και ο Ντι Μαρία… έκαναν πάρτι (η Παρί νίκησε 3-0). Αλλά στις εξέδρες του «Παρκ ντε Πρενς», το ματς εξελίχθηκε σε συλλαλητήριο εναντίον του βραζιλιάνου άσου, ο οποίος -εννοείται- δεν είχε συμπεριληφθεί στην αποστολή των πρωταθλητών Γαλλίας.

Το «Νεϊμάρ, π… γιε» ήταν ένα από τα υβριστικά συνθήματα των οργανωμένων οπαδών, που κάθε τόσο δονούσαν την ατμόσφαιρα. Κάποια άλλα ήταν γραμμένα σε τεράστια πανό. Οι ίδιοι άνθρωποι που μέχρι πριν από λίγους μήνες αποθέωναν τον «βασιλιά» τους -την ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο- τώρα δεν θέλουν να τον βλέπουν. Στην πρώτη ευκαιρία που τους δόθηκε για να εκφράσουν μαζικά τα συναισθήματά τους, μετέτρεψαν το ματς σε φεστιβάλ αίσχους, που έκανε το γύρο του Κόσμου.

Στις αποδοκιμασίες «απάντησε» η αδελφή του Νεϊμάρ, Ραφαέλα, με ανάρτησή της στο Twitter: «Τι αηδιαστικά και ασεβή όντα που είστε! Πολύ θα θέλατε, να έχετε ακόμη τον αδελφό μου στην ομάδα σας. Δεν θα κατακτήσετε τίποτα χωρίς εκείνον…». Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, μάλλον θα χάρηκε με αυτήν την εξέλιξη. Εκανε ό,τι μπορούσε για να καταστεί persona non grata στο Παρίσι, έτσι ώστε η Παρί να λύσει μιά ώρα αρχύτερα τα δεσμά του συμβολαίου του.

Για την απόκτησή του μάχονται η Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, σε ένα μεταγραφικό El Clásico. Η «Βασίλισσα» έχει, ήδη, καταθέσει την προσφορά της. Οι Καταλανοί πάνε να κάνουν το… colpo grosso: να τον ανταλλάξουν με τον Κουτίνιο, πληρώνοντας μόνο ένα μικρό μέρος σε μετρητά. Η Παρί προτιμά να τον δώσει στη Ρεάλ. Αλλωστε, οι σχέσεις της με την Μπαρτσελόνα είναι εξαιρετικά ψυχρές εδώ και δύο χρόνια, μετά την «αρπαγή» του 27χρονου σούπερ-σταρ από τη Βαρκελώνη. Οι «Μπλαουγκράνα», όμως, βασίζονται στην έντονη επιθυμία του παίκτη να επιστρέψει στο «Καμπ Νου», εκεί όπου πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του (2013-2017), πετυχαίνοντας 105 γκολ.

Αλλά και η ίδια η Ρεάλ, δεν είναι απολύτως βέβαιη ότι τον θέλει στο «Μπερναμπέου». Πρώτα απ’ όλα, επειδή θα χρειαστεί να ματώσει οικονομικά. Στη Γαλλία ο Βραζιλιάνος κερδίζει γύρω στα 35 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Μαζί με τους φόρους που αναλογούν σε αυτό το εισόδημα (ο φορολογικός συντελεστής στην Ισπανία είναι 43%), θα κοστίζει πάνω από 50 εκατ. ευρώ ετησίως, συν τις δαπάνες για κάποιες έξτρα παροχές που απαιτεί ο παίκτης. Επιπλέον, οι Μαδριλένοι θα πρέπει να καταβάλουν στην Παρί 180 εκατ. ευρώ – τόσα έχει ζητήσει ο γαλλικός σύλλογος από την Μπαρτσελόνα. Εχοντας, ήδη, ολοκληρώσει κάποιες πανάκριβες μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι, η Ρεάλ θα δυσκολευθεί να εκταμιεύσει αυτά τα χρήματα.

Θα μπορούσε, βεβαίως, ένα μέρος του ποσού να δοθεί σε «έμψυχο αντάλλαγμα». Ο Γκάρεθ Μπέιλ και ο Χάμες Ροντρίγκες είναι «υπ’ ατμόν». Αλλά, η Παρί χρειάζεται μέσους και τερματοφύλακες – όχι κι άλλους επιθετικούς. Επειτα, το όνειρο της Ρεάλ είναι, σε ένα δυο χρόνια να ντύσει στα λευκά τον Κιλιάν Εμπαπέ. Η μεταγραφή αυτή, που το κόστος της θα καταρρίψει κάθε ρεκόρ, θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη αν έρθει να προστεθεί σε εκείνη του Νεϊμάρ.

Ενα άλλο ζήτημα είναι οι ισορροπίες στα αποδυτήρια. Εάν ο Βραζιλιάνος πάει στη Μαδρίτη με τις αποδοχές που απολαμβάνει στην Παρί, θα αμείβεται με ποσό διπλάσιο από εκείνο που, σήμερα, εισπράττουν οι πιο καλοπληρωμένοι παίκτες της Ρεάλ. Οι νέοι του συμπαίκτες δεν θα το δουν με καλό μάτι. Το ίδιο και οι οπαδοί των «Μερένχες», που το περασμένο καλοκαίρι είδαν τον Κριστιάνο Ρονάλντο να αποχωρεί επειδή ο Φλορεντίνο Πέρεθ του αρνήθηκε την αύξηση που απαιτούσε. Είναι δυνατόν, ο Νεϊμάρ να αξίζει τα χρήματα που πέρυσι φάνηκαν υπερβολικά για να δοθούν στη «σημαία» της Ρεάλ;

Το μεγαλύτερο, ίσως, εμπόδιο στο δρόμο του βραζιλιάνου άσου για τη Μαδρίτη είναι η «αδυναμία» του στην Μπαρτσελόνα. Εχει «χτυπήσει» τατού με το τρόπαιο του Champions League που κατέκτησε μαζί της το 2015. Δεν κρύβει τη φιλία του με τον Μέσι, τον Σουάρες και τον Πικέ. Και δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει, πόσο πολύ θα ήθελε να ξαναπαίξει δίπλα τους. Οι οπαδοί της Ρεάλ αναρωτιούνται, εάν αυτός ο παίκτης θα μπορούσε να αφοσιωθεί στη μεγάλη αντίπαλο της παλιάς του ομάδας. Ή, μήπως, θα έρθει σύντομα η στιγμή, που θα παραδεχθεί ότι υπέγραψε στη Ρεάλ επειδή η Παρί αρνήθηκε να τον πουλήσει στην Μπαρτσελόνα…

Την περασμένη Παρασκευή η Diario AS «έτρεξε» στην ηλεκτρονική της έκδοση ένα poll, ρωτώντας τους φίλους της Ρεάλ αν θα ήθελαν να δουν τον Νεϊμάρ με τη φανέλα της «Βασίλισσας». Απάντησαν 90.000 άνθρωποι. Εξι στους δέκα (59%) είπαν «όχι». Κάποιοι έγραψαν και σχόλιο, εξηγώντας το γιατί. Οι περισσότεροι τον χαρακτήρισαν «βουτηχτή» (DiverNey) και «κακομαθημένο παιδί». Κι άλλοι, «ανάπηρο» (έχει σπάσει δύο φορές το πέμπτο του μετατάρσιο).

Για να αποκτήσει τον Βραζιλιάνο, ο «θείος Φλο» θα χρειαστεί να δυσαρεστήσει και τον Ζινεντίν Ζιντάν. Του έχει ζητήσει τον Πολ Πογκμπά, και αυτή η μεταγραφή θα ναυαγήσει οριστικά, αν η Ρεάλ πληρώσει τόσα χρήματα για τον Νεϊμάρ. Στη συνέχεια, ο γάλλος προπονητής θα πρέπει να… ξεβολέψει τον Εντέν Αζάρ. Παίζουν ακριβώς στην ίδια θέση, στο «4-3-3» που συνηθίζει να χρησιμοποιεί ο «Ζιζού». Κι ο Νεϊμάρ μπορεί να γίνει πολύ γκρινιάρης, εάν δεν του κάνουν τα χατήρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...