965
Ο Νεϊμάρ θέλει να πάει στην Μπαρτσελόνα. Αραγε, μπορεί να σώσει την καριέρα του στην Βαρκελώνη; | REUTERS/Ueslei Marcelino

Μπορεί η Μπαρτσελόνα να «σώσει» τον Νεϊμάρ;

Sportscaster Sportscaster 9 Ιουλίου 2019, 19:24
Ο Νεϊμάρ θέλει να πάει στην Μπαρτσελόνα. Αραγε, μπορεί να σώσει την καριέρα του στην Βαρκελώνη;
|REUTERS/Ueslei Marcelino

Μπορεί η Μπαρτσελόνα να «σώσει» τον Νεϊμάρ;

Sportscaster Sportscaster 9 Ιουλίου 2019, 19:24

Αργά το βράδυ της Κυριακής (για την Ευρώπη) ο Νεϊμάρ βρισκόταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι. Παρακολουθούσε στο «Μαρακανά» την εθνική Βραζιλίας να νικά το Περού (3-1) στο Κόπα Αμέρικα και να κατακτά το τρόπαιο. Στη συνέχεια συντρόφευσε τους θριαμβευτές στα επινίκια. Ηταν απίθανο το επόμενο πρωί να εμφανιστεί στην πρώτη προπόνηση της Παρί Σεν Ζερμέν για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Εστω κι αν το ιδιωτικό του τζετ κάνει τις αποστάσεις να φαίνονται πολύ μικρότερες.

Η διοίκηση της Παρί Σεν Ζερμέν ισχυρίζεται ότι τον περίμενε, και αφήνει να εννοηθεί πως θα τον τιμωρήσει για την αδικαιολόγητη απουσία του: «Αυτή τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, ο Νεϊμάρ ντα Σίλβα Σάντος Ζούνιορ ήταν ανάμεσα στους παίκτες που έπρεπε να είναι παρόντες στην επιστροφή στη δράση της επαγγελματικής ομάδας της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο σύλλογος διαπίστωσε ότι ο Νεϊμάρ δεν εμφανίστηκε, ούτε στον καθορισμένο τόπο, ούτε στον καθορισμένο χρόνο, χωρίς να έχει ανάλογη άδεια από το κλαμπ. Η Παρί Σεν Ζερμέν εκφράζει τη λύπη της για αυτή τη συμπεριφορά, και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα…».

Αλλά, «ο κόσμος το ‘χει τούμπανο»: οι μέρες του βραζιλιάνου σούπερ-σταρ στο Παρίσι έχουν τελειώσει. Τα ρεπορτάζ δεκάδων ΜΜΕ, στη Βραζιλία και την Ευρώπη, αναφέρουν πως ο Νεϊμάρ έχει ενημερώσει τον γαλλικό σύλλογο ότι θέλει να πάρει μεταγραφή, και ότι δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στην προετοιμασία της ομάδας. Μάλιστα, όπως γράφτηκε την περασμένη εβδομάδα, δεν θα ακολουθήσει την Παρί στην προγραμματισμένη περιοδεία της στην Κίνα, κάνοντας ένα είδος απεργίας, προκειμένου να πείσει τα «αφεντικά» του κλαμπ να λύσουν τα δεσμά του συμβολαίου του. Θα ταξιδέψει στη γαλλική πρωτεύουσα στις 15 Ιουλίου, μόνο και μόνο για να διαπραγματευθεί την… απελευθέρωσή του.

Η πάγια στάση της Παρί, που ήταν ότι «ο Νεϊμάρ δεν πρόκειται να πάει πουθενά», έχει αλλάξει. «Ο Νεϊμάρ μπορεί να φύγει, εφόσον υπάρξει προσφορά που να μας ικανοποιεί, όμως δεν γνωρίζουμε αν κάποιος θέλει να τον αγοράσει και σε ποια τιμή. Δεν έχουμε δεχθεί κάποια πρόταση, επομένως δεν μπορούμε να συζητήσουμε τίποτα», τόνισε στην Parisien ο αθλητικός διευθυντής του συλλόγου, Λεονάρντο, ο οποίος αποκάλυψε ότι στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί η Μπαρτσελόνα, αλλά σε ένα χρονικό διάστημα που ο παίκτης δεν βρισκόταν στη… βιτρίνα για πώληση.

Δεν υπάρχει τρόπος, μια ομάδα να κρατήσει κοντά της έναν ποδοσφαιριστή που έχει αποφασίσει να αποχωρήσει. Ή, μάλλον, υπάρχει μόνον ένας: να προσπαθήσει να του αλλάξει γνώμη. Το επιχείρησε, ήδη, ο Λεονάρντο, ο οποίος ανέλυσε στον Νεϊμάρ τα σχέδια του συλλόγου για τη νέα σεζόν, και του εξήγησε ότι όλο το πρότζεκτ είναι προσαρμοσμένο πάνω του. Ο Βραζιλιάνος, όμως, δεν πείστηκε. Δύο χρόνια αφότου πρωταγωνίστησε στην ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών, διαπιστώνει πως η καριέρα του έχει πάρει τον κατήφορο. Θέλει να αλλάξει περιβάλλον, για να τη σώσει. Οπότε, η Παρί δεν έχει άλλη επιλογή. Θα κοιτάξει να πάρει πίσω όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τα 222 εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε για να τον αποκτήσει, περιορίζοντας τις διαστάσεις αυτού του «φιάσκου».

Ο πρόεδρος Μπαρτομέου το διαψεύδει, όμως η Μπαρτσελόνα είναι πρόθυμη να προσφέρει 100 εκατ. ευρώ και τρεις παίκτες (Ντεμπελέ, Ράκιτιτς και Ουμτιτί), προκειμένου να επανασυσταθεί η «τριπλέτα MSN» (Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ), ίσως η πιο επιτυχημένη που είδαν, ποτέ, τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ο καταλανικός σύλλογος έχει τις καλύτερες αναμνήσεις από τον Βραζιλιάνο, τον οποίο είχε φέρει στην Ευρώπη πριν από πέντε χρόνια με μόλις 300.000 ευρώ. Ακόμη και για την ξαφνική φυγή του στο Παρίσι, τον έχει συγχωρέσει (ενώ την Παρί, όχι). Ούτε ο Μέσι -που η γνώμη του ζυγίζει τόνους στη Βαρκελώνη- έχει αντίρρηση γι’ αυτήν την επιστροφή. Τα μηνύματα που έχουν ανταλλάξει οι δυό τους στα social media, την τελευταία διετία, δείχνουν πως η φιλία τους δεν χάλασε μετά την απόφαση του Νεϊμάρ να αφήσει την Μπαρτσελόνα «στα κρύα του λουτρού».

Εάν κάποιος μετάνιωσε πικρά γι’ αυτή την επιλογή, είναι ο ίδιος ο 28χρονος Βραζιλιάνος. Τώρα ξέρει, πως τα καλύτερά του χρόνια τα έζησε στο «Καμπ Νου». Θα γύριζε και με πολύ λιγότερα απ’ όσα κερδίζει στη Γαλλία, προκειμένου να ξαναδεί τα πρωτοσέλιδα να τον αποθεώνουν και τις εξέδρες να χορεύουν, τραγουδώντας τ’ όνομά του. Αλλά, το ερώτημα είναι αν μπορεί, πλέον, να σώσει την καριέρα του. Διότι, ακόμη κι αν επιστρέψει, δεν θα είναι ο Νεϊμάρ που έφυγε για να μην πέφτει πάνω του η σκιά του Μέσι.

Πλέον, δεν είναι ο τρίτος καλύτερος παίκτης στον Κόσμο, πίσω από τον Μέσι και τον Ρονάλντο, αλλά ένας «σελέμπριτι» του ποδοσφαίρου. Πηγαινο-έρχεται στη Βραζιλία για τις θεραπείες στον τραυματισμένο του αστράγαλο με ιδιωτικό τζετ, τον ακολουθεί παντού μια κουστωδία ανθρώπων που τον υπηρετούν (κομμωτής, στιλίστας, φωτογράφος, σεφ, επιμελητής των λογαριασμών του στα social media), δεν αφήνει πάρτι για πάρτι και, γενικώς, δείχνει να έχει παραδοθεί στις απολαύσεις που η περιουσία του μπορεί να του προσφέρει. Μέχρι φατσούλα – γραφικό για smartphones έχει γίνει: το Neymoji εκφράζει μια συναισθηματική κατάσταση χαβαλέ και ανεμελιάς, γνωστή ως… «Νεϊμαροσύνη». Θα καταφέρει να θυμηθεί, ότι η κορυφή απαιτεί κόπο και ιδρώτα, εκτός από ταλέντο;

Στα δύο χρόνια του στο Παρίσι, απασχόλησε την επικαιρότητα περισσότερο με τους τσακωμούς του με τους συμπαίκτες του, την απειθαρχία του, τις εξωφρενικές του απαιτήσεις, τους θεατρινισμούς του στο χορτάρι, τους συχνούς τραυματισμούς του και την ντόλτσε βίτα του. Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν, οι καταγγελίες για βιασμό και ένα σκάνδαλο φοροδιαφυγής. Ο Νεϊμάρ κατάλαβε ότι «κάτι δεν πάει καλά», όταν άρχισαν να γκρινιάζουν οι χορηγοί του: Nike, Panasonic, Red Bull, Santander, Volkswagen, Mentos, Castrol, Unilever, McDonald’s, Gillette, Listerine, Police (γυαλιά ηλίου), Lupo pants, Drakkar Noir, Heliar (μπαταρίες αυτοκινήτου) και Tenys Pe (αποσμητικό ποδιών). Ισως να το ένιωσε και την Κυριακή, διαπιστώνοντας ότι η απουσία του (λόγω τραυματισμού) από την εθνική Βραζιλίας, δεν της κόστισε καθόλου.

Ακόμη κι αν ο Νεϊμάρ πάει στην Μπαρτσελόνα και αλλάξει μυαλά, υπάρχει κι άλλο ένα ερώτημα. Λιονέλ Μέσι, Λουίς Σουάρες, Νεϊμάρ, Αντουάν Γκριζμάν (σύμφωνα με την As θα ανακοινωθεί την Τετάρτη και θα παρουσιαστεί στο «Καμπ Νου» την Παρασκευή), Φρένκι ντε Γιόνγκ. Θα χωρέσουν, όλοι αυτοί, στην ίδια ομάδα;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...