495
Στελέχη των κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων κατά την παρουσίαση της εαρινής τους έκθεσης | dpa

Γερμανοί οικονομολόγοι/ «Κουρέψτε το ελληνικό χρέος»

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2016, 10:45
Στελέχη των κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων κατά την παρουσίαση της εαρινής τους έκθεσης
|dpa

Γερμανοί οικονομολόγοι/ «Κουρέψτε το ελληνικό χρέος»

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2016, 10:45

Είναι ίσως το κεντρικό θέμα ταμπού της γερμανικής κυβέρνησης. Πολλάκις ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει τονίσει πως δεν υπάρχει θέμα κουρέματος χρέους για την Ελλάδα. Είναι ένας από τους λόγους, αν όχι ο βασικότερος, που η Ανγκελα Μέρκελ έρχεται σε αντιπαράθεση με την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ. Κι όμως, σε αντίθεση με τη γερμανική κυβέρνηση κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας θεωρούν αναπόφευκτο του κούρεμα χρέους. Ορισμένα μάλιστα συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο Grexit.

Οπως σημειώνει η Deutsche Welle, η Ελλάδα δεν μπορεί να «απελευθερωθεί» με δικές της δυνάμεις από τα χρέη της. Σε αυτό το συμπέρασμα ομονοούν κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να ξεπληρώσει τα χρέη της», έκανε σαφές ο Φέρντιναντ Φίχτνερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο πλαίσιο της παρουσίας της εαρινής έκθεσης με προβλέψεις για την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας. Ορισμένοι ερευνητές δεν αποκλείουν ακόμη και Grexit.

«Αναπόφευκτο το κούρεμα»

«Kούρεμα χρέους, μακροπρόθεσμα, είναι αναπόφευκτo», δήλωσε ο Ολιβερ Χολτενμέλερ, επικεφαλής του Μακροοικονομικού Τμήματος στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (IWH) της πόλης Χάλε. «Προς το παρόν, μετατίθενται χρονικά τα προβλήματα της χώρας», σημείωσε. Ηδη πριν από τέσσερα χρόνια, τα ίδια σχεδόν ινστιτούτα είχαν κάνει ενδελεχή ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, από την οποία προέκυψε ότι μερική ή ολική διαγραφή χρέους από τους δανειστές της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη. «Εάν κάναμε και σήμερα ανάλογη μελέτη, θα καταλήγαμε στο ίδιο συμπέρασμα, ότι κούρεμα χρέους είναι απαραίτητο».

0,,19186354_403,00
Η έκθεση των κορυφαίων γερμανών οικονομολόγων για την Ελλάδα

Λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού ανάμεσα στους ερευνητές των γερμανικών ινστιτούτων ακόμη και έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης. «Η Ελλάδα δεν καταφέρνει να χρηματοδοτηθεί εξ ιδίων δυνάμεων», επισημαίνει ο Τίμο Βολμερσχόιζερ από το Ινστιτούτο IFO του Μονάχου. «Η χώρα εξαρτάται αποκλειστικά από τη χρηματοδότηση άλλων χωρών» παρατηρεί επιμένοντας ότι μετά από χρόνια μεταρρυθμίσεων, μέτρων λιτότητας και οικονομικής στήριξης από τους ευρωπαίους εταίρους θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση. «Οφείλει κανείς να παρατηρήσει ότι μέσα στο ευρώ δεν λειτουργεί, υπάρχει η δυνατότητα να βγει η χώρα από το κοινό νόμισμα και εκτός ευρωζώνης να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της».

Επικρίσεις και στη γερμανική κυβέρνηση

Ωστόσο, με αυτήν την άποψη δεν συμφωνούν όλοι οι οικονομικοί ερευνητές. Ο Φέρντιναντ Φίχτνερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) διαφωνεί εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο έχουν σταθεροποιηθεί οι θεσμοί της ευρωζώνης για να αντέξουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Αλλά ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η έκβαση η δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν επηρεάζει τη γερμανική οικονομία, σε αυτό συμφωνούν τα κορυφαία γερμανικά ινστιτούτα. Είναι και ο λόγος που κατά τις συζητήσεις για την συγγραφή της εαρινής έκθεσης δεν ασχολήθηκαν με το ελληνικό ζήτημα, για το οποίο τουλάχιστον σε ότι αφορά το κούρεμα χρέους, δεν έχουν αλλάξει άποψη, όπως αναφέρουν, στα έξι χρόνια της κρίσης.

Τα έξι κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα επέκριναν τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης για τον ασθενή ρυθμό ανάπτυξης και υπερασπίστηκαν την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...