732
Μέρκελ και Ολάντ απαντούν σε ερωτήσεις της νεολαίας | REUTERS/Frederick Florin

Ολάντ και Μέρκελ/ Προσφυγικό και κρίση τους φέρνουν πιο κοντά

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2016, 20:43
Μέρκελ και Ολάντ απαντούν σε ερωτήσεις της νεολαίας
|REUTERS/Frederick Florin

Ολάντ και Μέρκελ/ Προσφυγικό και κρίση τους φέρνουν πιο κοντά

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2016, 20:43

Την Πέμπτη, το Μετς, μία πόλη 125 χιλιάδων κατοίκων, στη βορειοδυτική Γαλλία είχε βαφτεί στα χρώματα της γαλλικής και γερμανικής σημαίας και είχε ερημώσει λόγω αυστηρών μέτρων ασφαλείας.

Το 18ο συμβούλιο υπουργών του γαλλογερμανικού άξονα έτυχε να λάβει χώρα στον απόηχο του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Ολλανδία για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας. Γι’ αυτό και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο πολιτικοί ηγέτες όταν ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη, η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, διαβεβαίωσαν ότι παρά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (64% όχι, με συμμετοχή 32%) οι κυβερνήσεις τους στηρίζουν τη συμφωνία και θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν.

Φυσικά τα ζητήματα που απασχόλησαν τους εκπροσώπους του γαλλογερμανικού άξονα δεν ήταν τόσο η εμπορική σύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ αλλά το Προσφυγικό, η τρομοκρατία και η γενικότερη αποσταθεροποίηση που απειλεί την ενότητα της ΕΕ. Μάλιστα, καθώς σε δύο μήνες θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, το συμβούλιο πρόσφερε την κατάλληλη ευκαιρία για να περάσουν οι δύο κυβερνήσεις ένα μήνυμα ενότητας εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ, που δέχεται απειλές από διάφορες διευθύνσεις. «Υστερα από αρκετούς μήνες ψυχρότητας, ο γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος θα επιδιώξουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους» και να αποδείξουν ότι οι δεσμοί τους βρίσκονται σε αρμονία, εξηγούσε την ίδια μέρα η εφημερίδα Le Figaro.

Πράγματι, ύστερα από τις συνομιλίες, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο πολιτικοί ηγέτες θέλησαν να υπογραμμίσουν την ομοφωνία τους στις αποφάσεις που λήφθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους τελευταίους μήνες. «Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί για να μπορέσει η Ευρώπη να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, να δράσει αποφασιστικά κατά της τρομοκρατίας και να ανακόψει την ροή των παράτυπων μεταναστών, σύμφωνα με τις αξίες της και ιδιαίτερα με σεβασμό προς το δικαίωμα του ασύλου. Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς καθυστέρηση», έγραφε η κοινή δήλωση.

77
Οικογενειακή φωτογραφία, στο κέντρο οι δύο πολιτικοί ηγέτες, γύρω οι υπουργοί των δύο κυβερνήσεων (REUTERS/Vincent Kessler)

Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για το Προσφυγικό, ο κ. Ολάντ εξήγησε ότι «αυτό που χρειαζόταν ήταν μία ευρωπαϊκή απάντηση, η οποία τελικά βρέθηκε ακριβώς επειδή η Γερμανία και η Γαλλία ήταν πολύ σαφείς». Από την πλευρά της, η κυρία Μέρκελ έσπευσε να διατυπώσει ποιο ήταν το δίλημμα που αντιμετώπιζαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη δημιουργία μίας πολιτικής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. «Η επιλογή ήταν ανάμεσα σε μία εξωτερική προστασία των συνόρων της Ενωσης ή μεμονωμένη προστασία των εθνικών συνόρων κάθε κράτους-μέλους», δήλωσε η ίδια.

Σε αυτό το σημείο η γερμανίδα καγκελάριος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη της συνεργασίας με την Τουρκία. Επεσήμανε τη σημασία που έχει και η κατάσταση στη Λιβύη, αποκαλύπτοντας ότι η βορειοαφρικανική χώρα και η έκρυθμη κατάσταση στο εσωτερικό της απασχόλησε τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών στη συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο του συμβουλίου. Εκλεισε σε ανήσυχο ύφος: «Υπάρχει ο κίνδυνος να επικρατήσει ένα χάος με τους απειλούμενους πληθυσμούς», οι οποίοι χειραγωγούμενοι από διακινητές είναι πολύ πιθανόν να φτάσουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στην Ιταλία ή στη Μάλτα.

Τι είπαν οι δύο ηγέτες στη γαλλογερμανική νεολαία

Πριν πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι δύο πολιτικοί ηγέτες βρέθηκαν στο ενώπιον της γαλλογερμανικής νεολαίας (OFAJ) για την εκδήλωση «Cafe du monde» και κλήθηκαν να απαντήσουν στις δικές τους ερωτήσεις.

«Στο πλαίσιο της κρίσης των προσφύγων, θέλουμε να δείξουμε ότι οι χώρες μας μπορούν έρθουν πιο κοντά», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας την ανάγκη να «συνεργαστούν» το Παρίσι και το Βερολίνο. Αλλωστε, τα σημεία συνεργασίας των δύο χωρών έχουν μελετηθεί εξονυχιστικά σε μία 24σέλιδη έκθεση που άρχισε να συντάσσει πριν από ένα χρόνο ο Ζαν-Μαρκ Ερό, σήμερα επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Οι προτάσεις αυτές είναι πιο επίκαιρες από ποτέ», δήλωσε ο κ. Ολάντ, αναφερόμενος στην έκθεση. Επεσήμανε ότι παρότι τις δύο χώρες χωρίζει μία διαφορετική ιστορική προσέγγιση της μετανάστευσης, αυτές οι διαφορές έχουν με τον καιρό γεφυρωθεί. Και παρά τις τριβές που προκλήθηκαν ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις τον τελευταίο καιρό, οι δύο πρωτεύουσες επιθυμούν να σφίξουν τους δεσμούς συνεργασίας τους. «Η κρίση μάς έχει φέρει πιο κοντά και σε προσωπικό επίπεδο», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Από την πλευρά της, με μία δόση χιούμορ, η γερμανίδα καγκελάριος ανακάλεσε την κριτική που της είχε ασκήσει ο Μανουέλ Βαλς κατά την επίσκεψή του στο Μόναχο, στα μέσα Φεβρουαρίου. Ο γάλλος πρωθυπουργός είχε επιτεθεί με έντονο ύφος στην πολιτική υποδοχής προσφύγων που προωθούσε η γερμανίδα καγκελάριος. «Η σκληρή κριτική και τα βαριά λόγια περισσότερο με κινητοποιούν παρά με εκνευρίζουν», είπε η κυρία Μέρκελ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...