399
Η Κριστίν Λαγκάρντ (αριστερά) και η Ανγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο | REUTERS/Hannibal Hanschke

Μέρκελ και Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ παραμένει

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2016, 21:57
Η Κριστίν Λαγκάρντ (αριστερά) και η Ανγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Μέρκελ και Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ παραμένει

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2016, 21:57

Η συνάντηση των δύο γυναικών ήταν προγραμματισμένη από καιρό, αλλά το timing αποδείχθηκε κατάλληλο. Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η «σιδηρά κυρία» – εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής πολιτικής, καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, συναντήθηκαν την Τρίτη στο Βερολίνο. Μια συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς διεξήχθη στον απόηχο των αποκαλύψεων του Wikileaks για τον διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου που αναστάτωσε το ελληνικό πολιτικό σκηνικό και έθεσε κάποια ερωτήματα για τη μελλοντική παρουσία του Ταμείου στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα της Αθήνας.

Το σίγουρο -τουλάχιστον σε αυτό συμφώνησαν κατηγορηματικά και οι δύο- είναι ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στην Ελλάδα. «Μιλήσαμε για την Ελλάδα. Θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ήδη συμμετέχει στις συζητήσεις, θέλουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και οι τέσσερις Θεσμοί να συνεχίσουν μαζί», δήλωσε ο γερμανίδα καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συζήτησή της με την κυρία Λαγκάρντ.

Οσο για το κρισιμότερο σημείο τριβής ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το Ταμείο, δηλαδή την επέμβαση στο ελληνικό χρέος, η κυρία Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι «αυτή τη στιγμή, στο νομικό πλαίσιο της ευρωζώνης, δεν είναι δυνατό ένα “κούρεμα” του χρέους», ότι «η ελληνική πλευρά πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και ότι «ακόμα δεν έχουμε φτάσει εκεί». Φρόντισε πάντως να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για το μέλλον, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν δημιουργηθεί οι οδοί και τα εργαλεία που αυξάνουν τις δυνατότητες μίας επέμβασης στο ελληνικό χρέος, χωρίς όμως να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Παίρνοντας τον λόγο, η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας που διευθύνει το ΔΝΤ, έστειλε ένα σαφές μήνυμα για τις διαθέσεις του Θεσμού που εκπροσωπεί: «Το ΔΝΤ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να βοηθά». Μολονότι συμφώνησε με τη συνομιλήτριά της ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, η κυρία Λαγκάρντ έσπευσε να υπενθυμίσει ποια είναι η πάγια θέση του Ταμείου, τονίζοντας, σε φιλικό ύφος, ότι το χρέος πρέπει οπωσδήποτε να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, ούτε στο μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους που απαιτείται αλλά επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι «οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν» θίγοντας ένα ακόμη σημείο τριβής με τους Ευρωπαίους, δηλαδή το επίπεδο των δημοσιονομικών στόχων που πρέπει να τεθούν στην ελληνική κυβέρνηση.

«Είμαι ικανοποιημένη που ακούω ότι οι ελληνικές αρχές ανησυχούν για την προθυμία των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα να επενδύσουν στην Ελλάδα και αυτό ακριβώς είναι που θα πρέπει να διασφαλιστεί για τη βιωσιμότητα της οικονομίας», συμπλήρωσε η ίδια επιβεβαιώνοντας ότι το ΔΝΤ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να βοηθάει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...