241
Η Ανγκελα Μέρκελ στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης | John Macdougall/Pool via REUTERS

Γερμανία: Τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό από την έλλειψη εμβολίων

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2021, 12:33
Η Ανγκελα Μέρκελ στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης
|John Macdougall/Pool via REUTERS

Γερμανία: Τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό από την έλλειψη εμβολίων

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2021, 12:33

Τη διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού απεσόβησε η Ανγκελα Μέρκελ ανακοινώνοντας επείγουσες διαπραγματεύσεις για να αυξηθεί η παραγωγή του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ο βασικός σύμμαχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στην κυβέρνηση, απαίτησε απαντήσεις στο ερώτημα γιατί οι δόσεις που έφτασαν στη Γερμανία είναι τόσο λίγες, τη στιγμή που το εμβόλιο αναπτύχθηκε στη χώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, που προέρχεται από το SPD, παρουσίασε μία τετρασέλιδη λίστα με ερωτήματα στον υπουργό Υγείας, Γιενς Σπαν, του CDU, τα οποία έμοιαζαν περισσότερο με κατηγορίες, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που επικαλείται η βρετανική Telegraph.

Η ενδοκυβερνητική κρίση απειλεί να αμαυρώσει την καλή εικόνα της Μέρκελ στη διαχείριση της πανδημίας, λίγους μήνες πριν αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Ο Σπαν είπε σε μία συνάντηση του κόμματος, ότι η Γερμανία πιθανώς θα έχει καταφέρει να εμβολιάσει ολόκληρο τον πληθυσμό έως τα τέλη Ιουνίου, επιταχύνοντας τη διαδικασία. Ο υπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες για το σχέδιο.

Η χώρα θα λάβει έξι εκατ. δόσεις έως τα μέσα Φεβρουαρίου, νούμερο πολύ μικρό για τις ανάγκες της. Η Μέρκελ θα συναντηθεί με τους αρμόδιους την Τετάρτη, για να διαπιστωθεί αν είναι εφικτή η αύξηση της παραγωγής.

Η κίνηση της καγκελαρίου θεωρείται υποτιμητική για τον Σπαν, που είναι από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς στη Γερμανία χάρη στον τρόπο που έχει διαχειριστεί έως τώρα την πανδημία. Ομως, ενώ ο υπουργός Υγείας, το καλοκαίρι ήθελε να εξασφαλίσει περισσότερες δόσεις, η Μέρκελ τον σταμάτησε επιμένοντας ότι τις διαπραγματεύσεις για την παραγγελία εμβολίων θα τις χειριστεί η Κομισιόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...