337
Η καγκελάριος Μέρκελ πριν από την ανακοίνωση των μέτρων | Michel Kappeler/Pool via REUTERS

Παράταση του lockdown με πιο σκληρά μέτρα στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2021, 19:37
Η καγκελάριος Μέρκελ πριν από την ανακοίνωση των μέτρων
|Michel Kappeler/Pool via REUTERS

Παράταση του lockdown με πιο σκληρά μέτρα στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2021, 19:37

Την παράταση του πανεθνικού lockdown μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αλλά και την εισαγωγή νέων, σκληρότερων μέτρων, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η πανδημία, ανακοίνωσε  την Τρίτη η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελε Μέρκελ μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.

«Πρέπει να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές. Ζητάμε από όλους τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές στις ελάχιστες δυνατές», είπε η καγκελάριος.

Τα περισσότερα καταστήματα που δεν πωλούν τρόφιμα, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι πολιτιστικοί χώροι, οι αίθουσες ψυχαγωγίας, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας. Τα σχολεία θα μείνουν επίσης κλειστά μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Στο εξής, οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Γερμανία από περιοχές «υψηλού κινδύνου» θα υποβάλλονται σε τεστ για την Covid-19 δύο φορές. Όλοι τους θα πρέπει επίσης να μπαίνουν σε καραντίνα πέντε ημερών, ακόμη και αν το πρώτο τεστ βγει αρνητικό και κατόπιν να κάνουν και το δεύτερο τεστ. Στις περιοχές με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων οι μετακινήσεις των πολιτών θα περιορίζονται σε μια ακτίνα 15 χιλιομέτρων.

«Πρέπει να φτάσουμε σε σημείο όπου να μπορούμε να ιχνηλατούμε τις αλυσίδες μετάδοσης», τόνισε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος προέτρεψε επίσης τις εταιρείες να συνεχίσουν την τηλεργασία.

Το εμβόλιο, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, δίνει την ελπίδα της επιστροφής στην κανονικότητα και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι αρχές θα είναι σε θέση να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν.

Πολίτες που περιμένουν να εμβολιαστούν σε εμβολιαστικό κέντρο στο Βερολίνο | REUTERS/Hannibal Hanschke

Πριν από τέλος της διάσκεψης, μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι όχι μόνο η απόφαση για παράταση όλο τον Ιανουάιο ήταν σχεδόν ειλημμένη, αλλά και ότι υπήρχαν σκέψεις για παράταση και τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το Business Insider, ενδεχομένως στις 27 Ιανουαρίου θα ληφθεί απόφαση για νέα παράταση του lockdown από την 1η Φεβρουαρίου. Αυτό θεωρείται πιθανό ότι θα συμβεί, αφού στο σχέδιο της απόφασης της Τρίτης, οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας και των κρατιδίων προετίμαζαν τους Γερμανούς για περιορισμούς πέραν του Ιανουαρίου. «Οι μήνες Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος θα απαιτήσουν σημαντική υπομονή και πειθαρχία από όλους», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News