720
H Καμίλ Κουσνέρ δίπλα στον πατριό της Ολιβιέ Ντιαμέλ | Charles Kadri/Wikipedia/Institut Montaigne

Γαλλία: Τα βρώμικα μυστικά μιας διάσημης οικογένειας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2021, 21:40
H Καμίλ Κουσνέρ δίπλα στον πατριό της Ολιβιέ Ντιαμέλ
|Charles Kadri/Wikipedia/Institut Montaigne

Γαλλία: Τα βρώμικα μυστικά μιας διάσημης οικογένειας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2021, 21:40

Ο 70χρονος Ολιβιέ Ντιαμέλ, διαπρεπής παριζιάνος πολιτικός επιστήμονας και συνταγματολόγος ο οποίος την περίοδο 1997 – 2004 διετέλεσε και ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έως την περασμένη Δευτέρα ήταν πρόεδρος της περίφημης «Fondation Nationale des Sciences Politiques» της Γαλλίας. 

Εσπευσε, ωστόσο, να παραιτηθεί σχεδόν αμέσως μετά τη δημοσίευση αποσπασμάτων του βιβλίου «La Famiglia Grande» το οποίο συνέγραψε η Καμίλ Κουσνέρ, δικηγόρος, ηλικίας 45 ετών και θυγατέρα του ακόμη πιο διαπρεπούς Μπερνάρ Κουσνέρ, πρώην υπουργού Υγείας και Εξωτερικών της Γαλλίας και συνιδρυτή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. 

Μετά το διαζύγιο των γονιών της, από τότε που ήταν οκτώ χρόνων, η Καμίλ Κουσνέρ μεγάλωσε μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό της Ζουλιάν, τον δίδυμο αδελφό της Αντουάν («Βικτόρ» στο βιβλίο), την μητέρα τους Εβελίν Πιζιέ (υπήρξε επιφανής ακαδημαϊκός και προσωπικότητα της γαλλικής Αριστεράς, πέρα από ερωμένη του Φιντέλ Κάστρο) και τον δεύτερο σύζυγό της, τον Ολιβιέ Ντιαμέλ, τον οποίο θαύμαζαν και αγαπούσαν ιδιαίτερα η Καμίλ και τα αδέλφια της, ειδικά αφότου αυτοκτόνησαν οι γονείς της μητέρας τους κι εκείνη κατέφυγε στο αλκοόλ.   

Τώρα, όμως, στο βιβλίο της που κυκλοφορεί την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου από τον εκδοτικό οίκο Seuil, η Καμίλ Κουσνέρ  αποκαλύπτει ότι ο πατριός τους, πριν από περισσότερα από τριάντα χρόνια, κακοποιούσε σεξουαλικά για τουλάχιστον μία διετία τον δίδυμο αδελφό της. 

Μεταξύ άλλων στην «Μεγάλη Οικογένεια» αναφέρει πως όταν ο «Βικτόρ» αποφάσισε να της αποκαλύψει όλα όσα υπέφερε στα χέρια του προστάτη της οικογένειάς τους ήταν 14 ετών ενώ ο πατριός τους τον εκμεταλλευόταν ήδη επί έναν χρόνο. 

«Ηρθε στο κρεβάτι μου και μου είπε: “Θα σου μάθω εγώ. Θα δεις, όλοι το κάνουν”. Με χάιδεψε και μετά, ξέρεις…», είχε πει τότε ο μικρός «Βικτόρ» στη συνομήλικη αδελφή του, ορκίζοντάς την στη συνέχεια να μην μαρτυρήσει το παραμικρό. Τα δύο δίδυμα αδέλφια φύλαξαν το μυστικό επί χρόνια έως το 2008. 

Η αποκάλυψη

Εκείνη η χρονιά ο Ζουλιάν, ο μεγαλύτερος γιος του Μπερνάρ Κουσνέρ, ενημέρωσε τα αδέλφια του πως σκεφτόταν  να στείλει τα παιδιά του για το καλοκαίρι στην παραθαλάσσια κατοικία της οικογένειας στο Σαναρί-σιρ-Μερ «μόνα τους με τον Ολιβιέ». 

Εκείνη τη στιγμή η Καμίλ και ο «Βικτόρ» αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν για όλα στον αδελφό τους και στη μητέρα τους Εβελίν, η οποία, ωστόσο, κάθε άλλο παρά εξεπλάγη. «Λυπάται, ξέρεις. Κι άλλωστε δεν υπήρξε σοδομία. Σε κάθε περίπτωση το στοματικό σεξ είναι πολύ διαφορετικό», φέρεται να απάντησε η μητέρα στον κακοποιημένο γιο της, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της  Corriere dellaSera.

Μετά την αποκάλυψη, ωστόσο, η «Μεγάλη Οικογένεια» άρχισε να διαλύεται. Το γεγονός μαθεύτηκε στον πολιτικό, ακαδημαϊκό και εκδοτικό μικρόκοσμο του Σεν Ζερμέν ντε Πρε αλλά η ατιμωτική για τον Ολιβιέ Ντιαμέλ αλήθεια δεν έγινε ευρέως γνωστή. 

Ωστόσο μετά τον θάνατο της μητέρας της, το 2017, η Καμίλ Κουσνέρ αποφάσισε να αποκαλύψει τα πάντα και βάλθηκε να γράψει το βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει αυτές τις ημέρες σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Γαλλίας. 

«Θα δεις, θα με πιστέψουν, αλλά θα αδιαφορήσουν»

«Μικρός ο αδελφός μου με είχε προειδοποιήσει: “Θα δεις, θα με πιστέψουν, αλλά θα αδιαφορήσουν απόλυτα”. Αλίμονο. Είχε δίκιο», παραδέχεται η Καμίλ πριν στραφεί κατά του πατριού της. 

«Θα σου εξηγήσω, εσένα που αγορεύεις στο ραδιόφωνο, εσένα που προσφέρεις τις αναλύσεις σου στους φοιτητές και επαίρεσαι στα τηλεοπτικά πλατό, θα σου εξηγήσω ότι θα μπορούσες, τουλάχιστον, να έχεις ζητήσει συγγνώμη. Θα σου υπενθυμίσω ότι εσύ, αντιθέτως, με απείλησες. Μήνυμα στον τηλεφωνητή μου: “Θα αυτοκτονήσω”. Θα σου εξηγήσω, εσένα που λες ότι είμαστε παιδιά σου, ότι όταν ένας έφηβος λέει ναι σε όποιον τον μεγαλώνει, αυτό είναι αιμομιξία», αναφέρει στο βιβλίο της. 

«Αποκαλύφθηκε ένα μυστικό που μας βάρυνε για πάρα πολύ καιρό. Θαυμάζω το θάρρος της κόρης μου», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπερνάρ Κουσνέρ ενώ ο Ολιβιέ  Ντιαμέλ δήλωσε στη Le Monde και στο L’Obs: «Δεν έχω τίποτα να πω». Αφού κοινοποίησε μέσω του Twitter ότι επρόκειτο να παραιτηθεί από όλες τις θέσεις που κατείχε έως την αρχή της εβδομάδαςο έκπτωτος ακαδημαϊκός διέγραψε τον λογαριασμό του στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...