209
Χοίροι σε φάρμα εκτροφής | REUTERS/Ann Wang

Χοιρινό κρέας… εργαστηρίου, κατάλληλο για αλλεργικούς!

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 14:48
Χοίροι σε φάρμα εκτροφής
|REUTERS/Ann Wang

Χοιρινό κρέας… εργαστηρίου, κατάλληλο για αλλεργικούς!

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 14:48

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε την άδεια για την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων χοίρων τόσο για διατροφικούς όσο και για ιατρικούς σκοπούς.

Πρόκειται για χοίρους που αναπτύσσει η εταιρεία βιοτεχνολογίας Revivicor με σκοπό την παρασκευή φαρμάκων, οργάνων και ιστών για μεταμοσχεύσεις, αλλά και την παραγωγή κρέατος που θα είναι ασφαλές για όσους έχουν αλλεργία στο κρέας.

Η γενετική τροποποίηση εμποδίζει τον οργανισμό του ζώου να παράγει το σάκχαρο alpha-gal το οποίο δεν διαθέτει ο άνθρωπος και θεωρείται υπεύθυνο για τον αλλεργία ορισμένων στο κρέας.

Αν και η διατροφή με κρέας από τροποποιημένα ζώα δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους με το συγκεκριμένο αλλεργικό σύνδρομο, οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν θα υπάρχει κίνδυνος σοκ. Πέρα από αυτό, ο οργανισμός των γενετικά τροποποιημένων ζώων θα παράγει ηπαρίνη μια οργανική ένωση με αντιθρομβωτικές ιδιότητες.

Επιπλέον, τα τροποποιημένα ζώα θα μπορούσαν να παράγουν όργανα που δεν θα απορρίπτονται από τον οργανισμό του λήπτη, αν και αυτό δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη.

Η FDA κατά το παρελθόν έχει εγκρίνει τη χρήση και άλλων προϊόντων που προέρχονται από τροποποιημένα ζώα, όπως ανέφερε το Verge. Το 2009, π.χ. ενέκρινε κατσικίσιο γάλα το οποίο περιέχει φάρμακο με αντιθρομβωτικές ιδιότητες, ενώ το 2015.

Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που δίνεται άδεια για την κατανάλωση του ίδιου του ζώου που έχει υποστεί γενετική τροποποίηση!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...