296
|

«Τι σόι Συμμαχία είναι αυτή;» Οι αμερικανικές κυρώσεις «πόνεσαν» τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2020, 17:04

«Τι σόι Συμμαχία είναι αυτή;» Οι αμερικανικές κυρώσεις «πόνεσαν» τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2020, 17:04

Εξοργισμένος από την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις στη χώρα του για τους S-400, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Eρντογάν έκανε λόγο για ανοικτή επίθεση κατά της εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας, διερωτώμενος για το ΝΑΤΟ «τι συμμαχία είναι αυτή» αν επιβάλλονται κυρώσεις μεταξύ των μελών της!

Σαν να κοίταζε τον καθρέφτη του -για όσα επιμένει να κάνει τους τελευταίους μήνες σε βάρος των υποτιθέμενων συμμάχων του στο ΝΑΤΟ (Ελλάδα, Γαλλία)- ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία, ως χώρα μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, είναι η πρώτη στην οποία επιβάλλονται κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.

Πρόκειται, είπε, για ανοικτή επίθεση, για εχθρική ενέργεια κατά της Τουρκίας. «Οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν την πώληση των δικών τους αμυντικών συστημάτων σε εμάς. Ετσι στραφήκαμε στη Ρωσία, για να ενισχύσουμε το αμυντικό μας σύστημα και οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το όπλο των κυρώσεων για να εμποδίσουν τις ανάγκες μας», υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος πριν αρχίσει τις θριαμβολογίες για την «ανεξάρτητη» αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.

«Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία έχουμε μεγάλη δύναμη, μας διακρίνει ενότητα και αλληλεγγύη. Θα απογοητεύσουμε όσους μας επιτίθενται τώρα, όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια. Προσπαθούν να μας απομονώσουν και να μας απομακρύνουν με μονομερείς ενέργειες. Η ΕΕ μας απείλησε με κυρώσεις, οι ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις προχθές. Το λέω ξεκάθαρα: από το 2017 δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις CAATSA από τις ΗΠΑ σε καμία χώρα. Για πρώτη φορά επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ. Μας θέλουν εξαρτημένους», συνέχισε σε εξόχως πατριωτικούς τόνους ο Ερντογάν, ομολογώντας ότι όλα άρχισαν με την εισβολή στην Κύπρο:

«Θα εργαστούμε όσο πιο σκληρά μπορούμε για να κάνουμε ανεξάρτητη την αμυντική μας βιομηχανία με κάθε τρόπο. Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Μετά την επιχείρηση του 1974 στην Κύπρο, τέθηκαν τα θεμέλια της σημερινής αμυντικής μας βιομηχανίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...