757
Από την τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού για την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα | ΙΝΤΙΜΕnews

Η Ελλάδα χώρα παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων: 1.000+5.500 θέσεις εργασίας

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2020, 16:26
Από την τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού για την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα
|ΙΝΤΙΜΕnews

Η Ελλάδα χώρα παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων: 1.000+5.500 θέσεις εργασίας

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2020, 16:26

Την είσοδο της Ελλάδας στην παραγωγή οχημάτων και μάλιστα ηλεκτρικών, σηματοδότησε η υπογραφή της «Επιστολής Πρόθεσης» (Letter of Intend) μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Next e.go Mobile, Ούλριχ Χέρμαν (Ulrich Hermann) και του υφυπουργού για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας του υπ. Ανάπτυξης, για την εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας.

Πρόκειται για την πρώτη μονάδα παραγωγής της Next e.go Mobile εκτός Γερμανίας, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Το εργοστάσιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ελλάδα θα έχει παραγωγική ικανότητα έως και 30.000 αυτοκίνητα ετησίως, θα απασχολήσει άμεσα 1.000 άτομα, και έμμεσα περίπου 5.500 ακόμη μέσα από το ευρύτερο υποστηρικτικό της επένδυσης οικοσύστημα.

Η επένδυση των Γερμανών θα αδειοδοτηθεί με τη διαδικασία fast track, ενώ αναμένεται να ενισχυθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, την εξωτερική θερμοδιαμόρφωση, την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων και τον ποιοτικό έλεγχο.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και θα υπάρχει μια συνεχής κατάρτισή του στις κεντρικές εργοστασιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Ααχεν της Γερμανίας.

Για αυτό το σκοπό άλλωστε προβλέπεται και η ίδρυση Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα συνδέει την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή.

 «Από τις αρχές του ’90 δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι μέλος της αλυσίδας παραγωγής της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Τώρα που η αυτοκίνηση εισέρχεται σε νέα φάση κινούμενη προς την ηλεκτροκίνηση επιχειρούμε να επανέλθουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χαιρετισμό του, για να προσθέσει:

«Χαίρομαι που σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός εργοστασίου που θα παράγει ηλεκτρικά οχήματα. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί όχι μόνο στις υπηρεσίες ,αλλά και στη βιομηχανία αιχμής και χαίρομαι που σήμερα κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμα για την υλοποίηση της επένδυσης, ωστόσο δημιουργούνται προσδοκίες για το μέλλον».

Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να διευκολύνει την επένδυση.

«Εχουμε πολλά να προσφέρουμε. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια ανοικτή οικονομία, πιο φιλική στις επενδύσεις. Προσφέρουμε όχι μόνο ισχυρά οικονομικά κίνητρα, αλλά και πρόσβαση σε ένα εργατικό προσωπικό με υψηλές γνώσεις. Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια της εταιρείας, απ’ την αδειοδότηση ως την κατασκευή και να εξελιχθούμε σε case study στο μονοπάτι για ένα βιώσιμο μέλλον», υπογράμμισε χαρακτηριστικά κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά το ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, που είχε και την ευθύνη των πολύμηνων διαπραγματεύσεων με τη γερμανική εταιρεία, σημείωσε πως «η Ελλάδα περνά ακόμα ένα εμβληματικό σημείο στο να καταστεί αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός».

Με τη σειρά τους οι εκπρόσωποι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους να προχωρήσουν στο επενδυτικό σχέδιο. «Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την απαρχή μίας νέας εποχής σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης. Η e.Go θα συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ND Group, και μεγαλομέτοχος της Next e.GO Mobile SE, Ali Vezvaei.

«Η μεταξύ μας εμπιστοσύνη και συνεργασία μπορούν να δημιουργήσουν μία πλατφόρμα για το μέλλον. Προσβλέπω σε στενή συνεργασία ώστε να γιορτάσουμε την απαρχή της παραγωγής των αυτοκινήτων μας στην Ελλάδα τους επόμενους 24 μήνες προωθώντας παράλληλα και ένα πιο βιώσιμο μέλλον στη χώρα σας», κατέληξε στην παρέμβασή του.

Τις ευχαριστίες του στην ελληνική κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει ήδη γίνει τους τελευταίους μήνες, εξέφρασε  ο διευθύνων σύμβουλος της Next e.GO Mobile Dr. Ulrich Hermann.

«Το e.GO δεν είναι μόνο ένα όχημα, αλλά έρχεται μαζί με ένα οικοσύστημα, μία πλατφόρμα υπηρεσιών, γεγονός που το καθιστά ως κομμάτι στην εξέλιξη της αυτοκίνησης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον», τόνισε και «η Ελλάδα αποτελεί το τέλειο παραδειγμα για την στρατηγική που έχουμε στη διεκδίκηση ενός παγκόσμιου ρόλου».

«Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο, να βρούμε πρόσβαση σε κάθε ευρωπαϊκή δράση και να διευκολύνουμε αυτή την επένδυση όπως μπορούμε», διαβεβαίωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά σημαντικό ότι αυτή η επένδυση διαχέεται απ’ τον κοινό μας στόχο για ένα βιώσιμο μέλλον».

Στο Letter of Intend περιγράφονται επακριβώς τα βήματα που θα γίνουν και απ’ τις δύο πλευρές ώστε σε ένα διάστημα τριών μηνών η «πρόθεση» να μετουσιωθεί σε πράξη και να ενεργοποιηθεί το project με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο θα φθάνει τους 24 μήνες.

Όπως εξήγησε ο κ. Φραγκογιάννης , θα δημιουργηθεί κοινή ομάδα εργασίας για τις λεπτομέρειες του project με στόχο τη δημιουργία του εργοστασίου. Oπως είπε ο υφυπουργός, «η τελική συμφωνία θα πρέπει να επέλθει τους επόμενους 3 – 6 μήνες και η ολοκλήρωση του εργοστασίου θα πρέπει να γίνει σε 24 μήνες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...