395
Ο Τζο Μπάιντεν στηρίζεται στον Πιτ Μπούτιτζιτζ, σε προεκλογική συγκέντρωση τον περασμένο Μάρτιο | REUTERS/Elizabeth Frantz

Τον Μπούτιτζιτζ διάλεξε ο Μπάιντεν για το υπουργείο Μεταφορών

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2020, 16:12
Ο Τζο Μπάιντεν στηρίζεται στον Πιτ Μπούτιτζιτζ, σε προεκλογική συγκέντρωση τον περασμένο Μάρτιο
|REUTERS/Elizabeth Frantz

Τον Μπούτιτζιτζ διάλεξε ο Μπάιντεν για το υπουργείο Μεταφορών

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2020, 16:12

Τον πρώτο ανοικτά ομοφυλόφιλο υπουργό τους θα αποκτήσουν οι ΗΠΑ, αν εγκριθεί από το Κογκρέσο η υποψηφιότητα του Πιτ Μπούτιτζιτζ για το υπουργείο Μεταφορών.

Τον πρώην υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών και μετέπειτα υποστηρικτή και στενό του συνεργάτη, επέλεξε για αυτή την κρίσιμη θέση, ο Τζο Μπάιντεν.

Το υπουργείο Μεταφορών θεωρείται ένα από τα κλειδιά της επόμενης κυβέρνησης, καθώς θα κληθεί να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς και νέα μέτρα στον πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του 46ου αμερικανού προέδρου.

«Εμπιστεύομαι τον Πιτ να επικεντρωθεί στη δουλειά αυτή, με αίσθηση ηθικής και φιλόδοξο όραμα», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις θα παρουσιάσουν τον Μπούτιτζιτζ από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ την Τετάρτη, όμως ο διορισμός τους θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία, όπως συμβαίνει με όλες τις θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο.

«Είναι μία τεράστια ευκαιρία να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Είναι τιμή μου», δήλωσε ο 38χρονος πολιτικός.

Ετσι μετά την Χάρις, ο Μπάιντεν επιλέγει έναν ακόμη πρώην αντίπαλό του στις προκριματικές εκλογές για να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του.

Ο Μπούτιτζιτζ, πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, μιας σχετικά μικρής πόλης της Ιντιάνα, είναι ένας από τους λίγους επαγγελματίες πολιτικούς που έχει επιλέξει ο Μπάιντεν για την κυβέρνηση του, η οποία αποτελείται κυρίως από τεχνοκράτες και ειδικούς.

Επίσης είναι ένας από τους λίγους που δεν συμμετείχε στην ομάδα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος από το 2009 ως το 2016.

Αν η Γερουσία εγκρίνει τον διορισμό του, ο «δήμαρχος Πιτ» θα γίνει «το πρώτο άτομο που ανήκει ανοικτά στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ και διορίζεται στο υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση Victory Institute, που τάσσεται υπέρ του διορισμού ατόμων σε διοικητικές θέσεις, τα οποία ανήκουν σε σεξουαλικές μειονότητες.

Η ένωση Human Rights Campaign επίσης χαιρέτισε την ιστορική απόφαση. Ο Μπάιντεν και η Χάρις «τήρησαν την υπόσχεσή τους σχηματίζοντας μια κυβέρνηση που αντικατοπτρίζει την πολυποικιλότητα» της Αμερικής, σχολίασε.

Μετριοπαθής πολιτικός, ο Μπούτιτζιτζ ανακοίνωσε τη στήριξή του στον Μπάιντεν όταν αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα, τον περασμένο Μάρτιο.

«Μου θυμίζει τον γιο μου, Μπο», που πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο. «Είναι το καλύτερο κομπλιμέντο που θα μπορούσα να κάνω σε έναν άνδρα», είχε δηλώσει τότε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης την υποψηφιότητα της Τζένιφερ Γκράνχολμ, πρώην κυβερνήτη του Μίσιγκαν και υπερμάχου πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον, για τη θέση της υπουργού Ενέργειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...