1121
Ο Γκονζάλες απευθύνεται στον κόσμο μετά την επανεκλογή του ως πρωθυπουργός, το 1975 | Central Press/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Images

Φελίπε Γκονζάλες, ο εμβληματικός σοσιαλδημοκράτης

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2017, 19:30
Ο Γκονζάλες απευθύνεται στον κόσμο μετά την επανεκλογή του ως πρωθυπουργός, το 1975
|Central Press/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Images

Φελίπε Γκονζάλες, ο εμβληματικός σοσιαλδημοκράτης

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2017, 19:30

«Το κομματικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση. Με ανησυχούν οι  αντιδραστικές απαντήσεις, αυτή η οπισθοδρόμηση στην οποία στοχεύει η Ευρώπη. Ενεργοποιούμε τη δυσαρέσκεια ως κινητήρια δύναμη για τους πολιτικούς αγώνες»υποστήριξε τον περασμένο Μάρτιο σε ομιλία του ο Φελίπε Γκονζάλες, ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς άνδρες στη σύγχρονη Ιστορία της Ισπανίας.

Ο άνθρωπος που σημάδεψε με την παρουσία του τη μετάβαση της πατρίδας του από το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο προς στη δημοκρατία, ο τρίτος πρόεδρος κυβέρνησης της Ισπανίας μετά το θάνατο του δικτάτορα, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, και ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας, επισήμανε κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του «¿Quién manda ahí?» (Ποιος είναι ο υπεύθυνος;) πως είναι επιτακτική ανάγκη για τις όποιες προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να επανεξετάσουν και να σκεφτούν εκ νέου την σοσιαλδημοκρατία με απώτερο σκοπό να αντιμετωπιστούν τόσο η βαθιά κρίση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας όσο και οι προκλήσεις που θέτουν η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογική επανάσταση.

Την Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου, o πρώην επικεφαλής (από το 1974 έως το 1997) του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας ο οποίος παρέμεινε στον πρωθυπουργικό θώκο για 14 χρόνια (1982 – 1996), πρόκειται να λάβει από τον δήμαρχο της Αθήνας Γιώργο Καμίνη το Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών. Ο 75χρονος Γκονζάλες συγκαταλέγεται μεταξύ των πολλών εκλεκτών καλεσμένων που θα τιμήσουν με την παρουσία τους το 5ο Athens Democracy Forum (13 – 17 Σεπτεμβρίου) που πραγματοποιείται από τους The New York Times, σε συνεργασία με το Ταμείο για τη Δημοκρατία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον Δήμο Αθηναίων και την εφημερίδα  Καθημερινή, με την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες.

1280px-Felipe_González_(2012)
Ο Φελίπε Γκονζάλες υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ισπανίας και εκείνος που κατάφερε να απαλλάξει την Ισπανία από τα απόνερα του φρανκισμού

Έως και την ερχόμενη Κυριακή, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί θα ανταλλάσσουν απόψεις και πληροφορίες όσον αφορά τις σύγχρονες φιλελεύθερες δημοκρατίες και κοινωνίες αλλά και τη στάση που μπορούν και πρέπει να υιοθετήσουν με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής: η προσφυγική κρίση, η άνοδος του λαϊκισμού, η απαξίωση της πολιτικής και η τρομοκρατία θέτουν εν αμφιβόλω βασικές αξίες και πεποιθήσεις της Δύσης όπως η παγκοσμιοποίηση, η ανοιχτή κοινωνία και η διεθνής συνεργασία, υπονομεύοντας, έτσι, τα θεμέλια και την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας. Και γι’ αυτό πρέπει να καταπολεμηθούν.

  • Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ

Το παρών, μεταξύ πολλών άλλων, σ’ αυτό το φόρουμ για την αναγέννηση της δημοκρατίας θα δώσουν επίσης ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, η διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα καθώς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

GettyImages-585369097
Ο Ρόναλντ Ρίγκαν συνομιλεί με τον τότε ισπανό πρωθυπουργό Γκονζάλες στη Μαδρίτη, το 1985 (Keystone/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Images)

Όσον αφορά τον τιμώμενο πολιτικό και την προσφορά του στη δημοκρατία, αρκεί να σημειωθεί πως o άνθρωπος που ανέλαβε και κατάφερε να απαλλάξει την Ισπανία από τα απόνερα του φρανκισμού και να θέσει τις βάσεις για την μετέπειτα οικονομική ανάπτυξη της, οδηγώντας την ταυτόχρονα στους κόλπους της, τότε, ΕΟΚ, υπήρξε ένας από τους ελάχιστους – αν όχι ο μοναδικός – ευρωπαίους πολιτικούς που στάθηκε στο πλευρό του Χέλμουτ Κολ, υποστηρίζοντας σθεναρά την ιδέα μιας ενωμένης Γερμανίας.

29-30.6.87 Tagung des Europäischen Rates unter Vorsitz des belgischen Ministerpräsidenten Wilfried Martens mit Bundeskanzler Kohl und Bundesminister im Auswärtigen Amt Hans-Dietrich Genscher in Brüssel. 29.6.1987 Familienfoto der Regierungschefs und der Aussenminister anläßlich eines Mittagsessens, gegeben von König Baudouin, im Königspalast.
Οι αρχηγοί κρατών μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, το 1987. Διακρίνονται στην πρώτη σειρά, τρίτος από αριστερά ο Φελίπε Γκονζάλες, προς τα δεξιά ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και στη δεύτερη σειρά, τέρμα δεξιά, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος.(Wikipedia)

Όσον αφορά το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας, αν κατά το παρελθόν ο Γκονζάλες είχε ισχυριστεί πως «ο σοσιαλισμός σε γενικές γραμμές μπορεί να οριστεί ως επέκταση της δημοκρατίας», σήμερα  δηλώνει ότι η σοσιαλδημοκρατία αποτελεί πρωτίστως έναν «χώρο επιβίωσης»«Ας μην παραιτηθούμε, ας αντιδράσουμε», προτρέπει αυτές τις δύσκολες ώρες ο παλαίμαχος Ισπανός πολιτικός.

Η βράβευση του Φελίπε Γκονζέλες

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα απονείμει στον πρώην πρωθυπουργό της το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών» που απονέμεται για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Με το βραβείο αυτό ο δήμος Αθηναίων επιλέγει να τιμήσει προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας, δημοκρατικά ενεργούς πολίτες και φορείς, οι οποίοι συμβάλλουν με τη στάση και το έργο τους στην υπεράσπιση των αρχών της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο κ. Καμίνης θα υποδεχθεί τον Φελίπε Γκονζάλες στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας και θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Το βραβείο αποτελεί μία πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, που θεσμοθετήθηκε από τον δήμο Αθηναίων το 2016 και απονέμεται κάθε χρόνο περί την 15η Σεπτεμβρίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας.

Το 1ο Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών είχε απονεμηθεί το 2016 στον Κένεθ Ροθ , εκτελεστικό διευθυντή του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch).

Το Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών, φιλοτεχνήθηκε και κατασκευάστηκε από τη διεθνούς φήμης πολυβραβευμένη σχεδιάστρια, Ελενα Βότση. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μετάλλιο δύο όψεων, το οποίο στη μία πλευρά αποτυπώνει τη δύναμη του «Δήμου», του πλήθους των πολιτών, όπου ενωμένοι έχουν τη δύναμη για τα μεγάλα και τα σπουδαία, με τον άνθρωπο στο (επι)κέντρο. Στη δεύτερη όψη, χαράσσεται ο χάρτης (έτσι όπως αυτός εμφανίζεται στους σύγχρονους οδηγούς που οι επισκέπτες κρατούν στα χέρια τους) εστιάζοντας όμως στην Αρχαία Αγορά, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία.

 «Αυτοκτονικές οι πολιτικές που επιβλήθηκαν για τη λιτότητα»

Την Τετάρτη ο Φελίπε Γκονζάλες, έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι υποδέχεται με χαρά τον κ. Γκονζάλες τονίζοντας ότι ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ευρώπη είναι διαρκής και επισήμανε ότι «η Ελλάδα και εγώ προσωπικά θα είμαστε παρόντες στον αγώνα για το μέλλον της Ευρώπης». Στόχος και όραμα, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η ευρωπαϊκή ενοποίηση, υπό τη μορφή της Ομοσπονδιακής Ευρώπης και επισήμανε ότι το κοινωνικό κράτος αποτελεί το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ακόμα ότι η συνάντησή του με τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας συμπίπτει με την ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την οποία παρουσίασε το όραμα του για την αναγέννηση της Ευρώπης και τάχθηκε υπέρ μιας δημοκρατικής και ενωμένης Ευρώπης.

Απαντώντας ο Φελίπε Γκονζάλες είπε ότι είναι τιμή του που θα τον βραβεύσει ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε ότι «βρίσκομαι στην πνευματική καρδιά της Δημοκρατίας». Στηλίτευσε τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στους λαούς της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και του ελληνικού, και έκανε λόγο για «πολιτικές αυτοκτονίας». Χρειαζόμαστε δημοκρατική διακυβέρνηση, είπε ακόμη, και όχι μόνο γραφειοκρατική.

Τέλος, τάχθηκε στο πλευρό της Ελλάδας για την προσφυγική κρίση λέγοντας ότι ήταν τρελό από την πλευρά της ΕΕ να πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το προσφυγικό πρόβλημα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...