981
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχεται τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, ο οποίος συνοδεύεται από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Αρχίζει το 5ο Φόρουμ Δημοκρατίας της Αθήνας – Βραβείο στον Φελίπε Γκονζάλες

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2017, 13:45
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχεται τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, ο οποίος συνοδεύεται από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Αρχίζει το 5ο Φόρουμ Δημοκρατίας της Αθήνας – Βραβείο στον Φελίπε Γκονζάλες

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2017, 13:45

Η Αθήνα φιλοξενεί από σήμερα Τετάρτη ως και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου το 5o Φόρουμ Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του οποίου θα βραβευτεί από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες.

Στο Φόρουμ μετέχουν εξέχοντες πολιτικοί, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί, οι οποίοι καλούνται να προσφέρουν πληροφορίες και να αναλύσουν με ποιον τρόπο οι φιλελεύθερες δημοκρατίες και οι κοινωνίες μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις της εποχής, όπως τη προσφυγική κρίση, καθώς και γεγονότα, όπως τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Πρόκειται για προκλήσεις που αμφισβητούν θεμελιώδεις πεποιθήσεις των δυτικών κοινωνών, όπως η παγκοσμιοποίηση, η ανοιχτή κοινωνία και η διεθνής συνεργασία και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας, επισημαίνουν οι οργανωτές του Φόρουμ.

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ο διευθύνων σύμβουλος των New York Times Μαρκ Τόμσον, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μαργκότ Βάλστρομ, η διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Το Φόρουμ οργανώνεται σε συνεργασία με το Ταμείο για τη Δημοκρατία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον δήμο Αθηναίων, την εφημερίδα «Καθημερινή», ενώ έχει την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες.

Βράβευση του Φελίπε Γκονζάλες

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα απονείμει στον πρώην πρωθυπουργό της το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών» που απονέμεται για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Με το βραβείο αυτό ο δήμος Αθηναίων επιλέγει να τιμήσει προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας, δημοκρατικά ενεργούς πολίτες και φορείς, οι οποίοι συμβάλλουν με τη στάση και το έργο τους στην υπεράσπιση των αρχών της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο κ. Καμίνης θα υποδεχθεί τον Φελίπε Γκονζάλες στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας και θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Το βραβείο αποτελεί μία πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, που θεσμοθετήθηκε από τον δήμο Αθηναίων το 2016 και απονέμεται κάθε χρόνο περί την 15η Σεπτεμβρίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας.

Το 1ο Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών είχε απονεμηθεί το 2016 στον Κένεθ Ροθ , εκτελεστικό διευθυντή του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch).

Το Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών, φιλοτεχνήθηκε και κατασκευάστηκε από τη διεθνούς φήμης πολυβραβευμένη σχεδιάστρια, Ελενα Βότση. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μετάλλιο δύο όψεων, το οποίο στη μία πλευρά αποτυπώνει τη δύναμη του «Δήμου», του πλήθους των πολιτών, όπου ενωμένοι έχουν τη δύναμη για τα μεγάλα και τα σπουδαία, με τον άνθρωπο στο (επι)κέντρο. Στη δεύτερη όψη, χαράσσεται ο χάρτης (έτσι όπως αυτός εμφανίζεται στους σύγχρονους οδηγούς που οι επισκέπτες κρατούν στα χέρια τους) εστιάζοντας όμως στην Αρχαία Αγορά, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία.

Πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Κεντρική θέση στις συζητήσει της Πέμπτης στο Ζάππειο έχει το φαινόμενο της «μετα-αλήθειας» και της «προφανούς μη αλήθειας». Ο ρόλος και το μέλλον των διεθνών οργανισμών, αλλά και των  δημοσκοπήσεων επίσης τίθενται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ακολουθεί η διερεύνηση θεμάτων «καλής διακυβέρνησης και καλής ανάπτυξης» και η δημοκρατίας σε έναν κόσμο που αλλάζει.

  • Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ

Την Παρασκευή η δημοκρατία και το χάσμα των γενών, αλλά και η μειωμένη συμμετοχή των νέων στα κοινά τίθενται σε πρώτο πλάνο.

Το Σαββατοκύριακο είναι αφιερωμένο στη δημοκρατία και τις ταινίες, μια σχέση που πηγαίνει πίσω έναν αιώνα και συνεχίζει να μένει γόνιμη και δημιουργική. Οι εργασίες του Φόρουμ μεταφέρονται στο Κόστα Ναβαρίνο στη Μεσσηνία.

Γκονζάλες: «Αυτοκτονικές οι πολιτικές που επιβλήθηκαν για τη λιτότητα»

Την Τετάρτη ο Φελίπε Γκονζάλες, έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι υποδέχεται με χαρά τον κ. Γκονζάλες τονίζοντας ότι ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ευρώπη είναι διαρκής και επισήμανε ότι «η Ελλάδα και εγώ προσωπικά θα είμαστε παρόντες στον αγώνα για το μέλλον της Ευρώπης». Στόχος και όραμα, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η ευρωπαϊκή ενοποίηση, υπό τη μορφή της Ομοσπονδιακής Ευρώπης και επισήμανε ότι το κοινωνικό κράτος αποτελεί το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ακόμα ότι η συνάντησή του με τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας συμπίπτει με την ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την οποία παρουσίασε το όραμα του για την αναγέννηση της Ευρώπης και τάχθηκε υπέρ μιας δημοκρατικής και ενωμένης Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Δ) υποδέχεται τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες (Α), στη σημερινή τους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχεται τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Απαντώντας ο Φελίπε Γκονζάλες είπε ότι είναι τιμή του που θα τον βραβεύσει ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε ότι «βρίσκομαι στην πνευματική καρδιά της Δημοκρατίας». Στηλίτευσε τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στους λαούς της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και του ελληνικού, και έκανε λόγο για «πολιτικές αυτοκτονίας». Χρειαζόμαστε δημοκρατική διακυβέρνηση, είπε ακόμη, και όχι μόνο γραφειοκρατική.

Τέλος, τάχθηκε στο πλευρό της Ελλάδας για την προσφυγική κρίση λέγοντας ότι ήταν τρελό από την πλευρά της ΕΕ να πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το προσφυγικό πρόβλημα.

Ποιος είναι ο Φελίπε Γκονζάλες

Υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ισπανίας που σφράγισε με τη στάση και το έργο του την εδραίωση της δημοκρατίας στην εποχή μετά την δικτατορία του Φράνκο, στην Ισπανία. Παράλληλα εργάστηκε με αφοσίωση και έμπνευση για τα ιδανικά του Ευρωπαϊκού σχεδίου.

Εργατολόγος και πρώην γενικός γραμματέας του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), ο Γκονζάλες ήταν πρωθυπουργός μεταξύ του 1982 και 1996. Στη διεθνή σκηνή διετέλεσε ακόμη αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, εκπροσώπησε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και την ΕΕ για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και Πρόεδρος της Ομάδας Προβληματισμού για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης, Προτροπής και Επαλήθευσης της Εφαρμογής της Ειρηνευτικής Συμφωνίας της Κολομβίας (CSIVI). Έχει αναγνωριστεί με Διεθνή βραβεία όπως το Βραβείο Καρλομάγνου, το Βραβείο Κaρόλου Β’ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Yuste και το Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών 2017.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...