321
Αφιξη τουριστών από πτήση του εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου Κρήτης (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Ερχονται οι Βρετανοί! Αλλά χωρίς διαβατήριο κορονοϊού…

Αφιξη τουριστών από πτήση του εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου Κρήτης (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Ερχονται οι Βρετανοί! Αλλά χωρίς διαβατήριο κορονοϊού…

Τετάρτη, 15 Ιουλίου και τα σύνορα της χώρα μας άνοιξαν και για τους βρετανούς τουρίστες. Εντός της ημέρας αναμένονται συνολικά 23 πτήσεις,  εκ των οποίων επτά μόνο στη Ζάκυνθο που θα υποδεχθεί συνολικά 1.200 τουρίστες.

Ωστόσο, ενώ είχε ανακοινωθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα ότι πολίτες από χώρες με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Βρετανία, θα υποχρεούνται σε μοριακό έλεγχο 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα, ακόμη δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Ετσι, οι βρετανοί τουρίστες που φτάνουν σήμερα και αύριο στη χώρα μας θα υποβάλλονται μόνο σε δειγματοληπτικό έλεγχο.

Εξάλλου και η απόφαση για το υποχρεωτικό διαβατήριο κορονοϊού από τον Προμαχώνα είχε ληφθεί την Παρασκευή (εδώ), ενώ η ΚΥΑ δημοσιεύτηκε την Τρίτη και τέθηκε σε ισχύ από τα ξημερώματα της Τετάρτης, δηλαδή πέντε ημέρες αργότερα (εδώ).

Οι Βρετανοί έφταναν στη χώρα μας μέχρι σήμερα με ενδιάμεσες πτήσεις, καθώς δεν απαγορευόταν η είσοδός τους, αλλά μόνο οι απευθείας σύνδεση των δύο χωρών. Ετσι, μέσω του συστήματος αναγνώρισης TLF, ήταν οι πρώτοι που ελέγχονταν σε όλες τις πτήσεις.

Μάλιστα, επειδή ο δειγματοληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει περίπου 20 επιβάτες από κάθε πτήση, οι επιβάτες που επιλέγονταν ήταν κατά προτεραιότητα ένα μέλος από οικογένεια, ώστε να παραμείνουν όλοι σε 24ωρη καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Το ίδιο ισχύει και την Τετάρτη, καθώς δεν υπάρχει ακόμη οδηγία από τη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, η ΚΥΑ αναμένεται να εκδοθεί σήμερα και θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τις πτήσεις από τη Βρετανία, αλλά και για τη Σουηδία που αναμένεται να ανοίξει στις 22 Ιουλίου, όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο κ. Πέτσας.

Οι περισσότερες πτήσεις την Τετάρτη πραγματοποιούνται από αεροπορικές εταιρείες που ανήκουν σε tour operators, όπως η Jet 2 και η Thomson, ενώ την Πέμπτη, έχουν προγραμματιστεί ακόμη 29 πτήσεις, αρκετές από τις οποίες αναμένεται να προσγειωθούν και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.

Η Βρετανία τις τελευταίες 48 ώρες καταμετρά περισσότερα από 1.470 νέα κρούσματα και 169 θανάτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...