565
Από τη σύσκεψη στο Μαξίμου όπου ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας συμμετείχε φορώντας την ειδική προστατευτική μάσκα | INTIMEnews

Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος από τον Προμαχώνα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 15:02
Από τη σύσκεψη στο Μαξίμου όπου ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας συμμετείχε φορώντας την ειδική προστατευτική μάσκα
|INTIMEnews

Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος από τον Προμαχώνα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 15:02

Νέα πρόσθετα μέτρα για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αμέσως μετά το πέρας της έκτακτης σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου, με βασικό αντικείμενο την πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

«Η αύξηση στα εισαγόμενα και στα εσωτερικά κρούσματα, χτυπά καμπάνα κινδύνου. Απαιτεί, να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό. Διότι ο κορονοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ, και τρέφεται, από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, και ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, υπαγορεύει πρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις, κυρίως, από τις γειτονικές, βαλκανικές χώρες.

Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης, αλλά και την ανησυχία του για την υγειονομική κατάσταση στα Βαλκάνια, εξέφρασε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, από τις 6 το πρωί της 14ης Ιουλίου, όλοι οι εισερχόμενοι στη χώρα από τη χερσαία πύλη εισόδου στον Προμαχώνα θα υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου για Covid-19 που θα πρέπει να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στη χώρα.

Επίσης, η υποχρέωση συμπλήρωσης της ειδικής φόρμας PLF των ταξιδιωτών παραμένει και ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης περιορίζεται σε 24 από 48 ώρες πριν από την άφιξη.

Ταυτόχρονα ενισχύεται ο αριθμός ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ενδεικτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι μέχρι την Κυριακή θα έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 300 έλεγχοι ανά τη χώρα.

Oι δήλωσεις Πέτσα έγιναν λίγα μόλις λεπτά μετά τον συναγερμό που σήμανε στον Προμαχώνα από τον εντοπισμό άλλων 29 κρουσμάτων.

Οπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τουρίστες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, o οποίοι υποβλήθηκαν σε τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και βγήκαν θετικοί .

Το πλήρες κείμενο των ανακοινώσεων Πέτσα έχει αναλυτικά ως εξής:

Με ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, η Πατρίδα μας αναδείχθηκε σε διεθνές πρότυπο στον πόλεμο κατά του κορονοϊού. Τονίσαμε, πως γυρίζουμε στη «νέα κανονικότητα», τηρώντας τις συστάσεις των ειδικών. Τονίσαμε, πως ανοίγουμε τις πύλες της χώρας, χωρίς καμιά έκπτωση στα ζητήματα δημόσιας υγείας.

Τονίσαμε ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των εργαζομένων, των κατοίκων και των επισκεπτών.

Η αύξηση στα εισαγόμενα και στα εσωτερικά κρούσματα, χτυπά καμπάνα κινδύνου. Απαιτεί, να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό. Διότι ο κορονοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ, και τρέφεται, από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης.

Υπαγορεύει ταυτόχρονα, πρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις. Κυρίως, από τις γειτονικές, βαλκανικές χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ύστερα από ευρεία τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη, αποφασίστηκε:

1ον. Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τις 6.00 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου 2020 από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

2ον. Η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

3ον. Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για το λόγο αυτό, δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους, πάνω από 300, ελέγχους σε όλη την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή.

Η Κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και λαμβάνει τις αποφάσεις της, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.