289
Ο πρόεδρος της Τουρκίας | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ερντογάν: Στέλνουμε στον ΟΗΕ τη συμφωνία με τη Λιβύη – απειλές πολέμου από Τσαβούσογλου

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2019, 16:16
Ο πρόεδρος της Τουρκίας
|Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ερντογάν: Στέλνουμε στον ΟΗΕ τη συμφωνία με τη Λιβύη – απειλές πολέμου από Τσαβούσογλου

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2019, 16:16

Το επόμενο βήμα μετά την επικύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη πρόκειται να κάνει η Τουρκία, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ταγίπ Ερντογάν, δηλαδή την αποστολή του μνημονίου κατανόησης στον ΟΗΕ, ενώ παράλληλα υποβάθμισε τη σημασία της απέλασης του λίβυου πρεσβευτή από την Ελλάδα.

Σε ομιλία του σε στελέχη του κόμματός του το Σάββατο, στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε την υπογραφή της συμφωνίας από τον ίδιο μετά την κύρωσή της από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως και την αποστολή της στον ΟΗΕ.

«Η Τουρκία θα αξιοποιήσει τα δικαιώματά της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το ναυτικό δίκαιο, μέχρι τις εσχατιές της Ανατολικής Μεσογείου» διεμήνυσε.

Αναφέρθηκε ακόμη προκλητικά στην απέλαση του λίβυου πρεσβευτή στην Αθήνα: «Και τι έγινε που τον απελάσατε;», είπε.

Για τη στάση της Τουρκίας είπε «ότι συνεχίζουμε σθεναρά. Με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, χαλάσαμε τα παιχνίδια στη Μεσόγειο. Θα υπερασπιστούμε τα διεθνή μας δικαιώματα μέχρι τέλους.

» Στον αγώνα μας να προστατεύσουμε την κυριαρχία, το δίκαιο, τα συμφέροντα, τα δικαιώματα του έθνους μας και όλους τους φίλους μας, βρισκόμαστε πάντα όρθιοι και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε όρθιοι» είπε.

Η Τουρκία, πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος, θα παραμείνει στη Συρία «εκτός αν φύγουν και άλλες χώρες, και ο συριακός λαός μας ζητήσει να την εγκαταλείψουμε».

Επιθετικός ήταν στις δηλώσεις του ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που προχώρησε σε απειλές για πόλεμο για τη δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Στην Κύπρο έχουμε πει πως δεν πρέπει να γίνονται μονομερείς ενέργειες και προτείνουμε τα έσοδα να μοιραστούν μέσω επιτροπής. Εμείς αυτό το δηλώσαμε στους Ελληνοκύπριους, στην Ελλάδα στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι αυτά» ανέφερε, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...