428
Το υπουργείο Εξωτερικών | Intimenews

Persona non grata ο λίβυος πρεσβευτής – απέλαση και διορία να φύγει από τη χώρα

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2019, 10:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/12/2019, 11:30
Το υπουργείο Εξωτερικών
|Intimenews

Persona non grata ο λίβυος πρεσβευτής – απέλαση και διορία να φύγει από τη χώρα

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2019, 10:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/12/2019, 11:30

Στην απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης στην Ελλάδα προχώρησε την Παρασκευή η Αθήνα, καθώς εξέπνευσε η προθεσμία που του είχε δοθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ώστε να παρουσιάσει στην ελληνική πλευρά την συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης.

Ο πρεσβευτής εκλήθη λίγο μετά τις 11 π.μ. στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου του εξηγήθηκαν οι λόγοι της απέλασής του από την Ελλάδα και του δόθηκε διορία 72 ωρών  (τρεις ημέρες) ώστε να εγκαταλείψει την χώρα. Η συνάντηση δεν κράτησε παραπάνω από 10 λεπτά. Ο πρεσβευτής χαρακτηρίστηκε persona non grata από την ελληνική κυβέρνηση.

«Σήμερα το πρωί ο λίβυος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

«Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας. «Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών», διεμήνυσε.

Ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι πέραν των ουσιαστικών και τυπικών ελαττωμάτων της, αυτή η απόπειρα είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και συμπλήρωσε πως είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα, υπογράμμισε.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επιστολή του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης προς τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επισημαίνει ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο», καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Στην ίδια επιστολή, όπως σημείωσε, τόνισε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.

Ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε πως την ερχόμενη Τετάρτη ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Μετά την τουρκική εθνοσυνέλευση, η συμφωνία εγκρίθηκε την Πέμπτη και από την κυβέρνηση της Λιβύης, παρά τις έντονες αντιδράσεις του στρατάρχη Χαφτάρ, που δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση του Φαγέζ Ες Σαράζ, ο οποίος σύναψε και τη συμφωνία με τον Ερντογάν για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News