301
Στιγμιότυπο από συνάντηση του τότε Πρωθυπουργου Αλέξη Τσίπρα, αριστερά, και του Γιώργου Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 19 Ιουλίου 2016 | Alexandros Michailidis / SOOC

Ελιγμός Τσίπρα με πρόταση για Γιώργο Παπανδρέου ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2019, 13:45
Στιγμιότυπο από συνάντηση του τότε Πρωθυπουργου Αλέξη Τσίπρα, αριστερά, και του Γιώργου Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 19 Ιουλίου 2016
|Alexandros Michailidis / SOOC

Ελιγμός Τσίπρα με πρόταση για Γιώργο Παπανδρέου ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2019, 13:45

Μια κίνηση που απηχεί και τις προσπάθειές του να διεμβολίσει την Κεντροαριστερά φαίνεται ότι έχει στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας: να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πρώην Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν το Σάββατο τα «Παραπολιτικά», που σημειώνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεν τη δυνατότητα να υπονομεύσει τη διαδικασία εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα όπως έκανε τον Δεκέμβριο του 2014, αναζητεί όμως πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

Η ένταξη του ονόματος του κ. Παπανδρέου στην ονοματολογία για την προεδρική εκλογή (η οποία θα μας απασχολήσει στις αρχές του 2020) γίνεται υπό το πρίσμα της διακηρυγμένης πρόθεσης του ΣΥΡΙΖΑ για διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά.

Οποιο ρόλο και αν έχει η πρόταση, σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα, μάλλον θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα φαινόμενα εσωστρέφειας και συζητήσεων στο Κίνημα Αλλαγής. Αυτό την ώρα μάλιστα που ο κ. Παπανδρέου έχει μια μετέωρη σχέση με τη Χαριλάου Τρικούπη: αφενός δεν παρέστη στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αφετέρου έχουμε την περίπτωση της στενής του συνεργάτριας Ρεγγίνας Βάρτζελη που μετέχει στην επιτροπή για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόλις την άνοιξη χαρακτήριζε εξάλλου ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του τον (ακόμη τότε Πρωθυπουργό) Αλέξη Τσίπρα «συμπαθή και χαρισματικό». Ακόμη, αρκετοί από τους κατά καιρούς συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού, όχι απλά «φλέρταραν» πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έφτασαν να γίνουν ακόμη και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Νίκος Κοτζιάς ή και βουλευτές (όπως η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου)

Σημεία σύγκλισης μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Παπανδρέου διαφαίνονται και στις θέσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπέρ της απλής αναλογικής και υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ φαίνεται ότι ενθάρρυνε την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Σοσιαλιστική Διεθνή της οποίας είναι πρόεδρος.

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι, παρότι εξελέγη βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει αναστείλει τη δράση του κόμματός του, του ΚΙΔΗΣΟ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News