219
|

Αναδίπλωση Ερντογάν: Αποσύρω το «Oruc Reis»

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2020, 12:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/07/2020, 12:42

Αναδίπλωση Ερντογάν: Αποσύρω το «Oruc Reis»

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2020, 12:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/07/2020, 12:42

Την αναβολή των εργασιών-ερευνών του «Oruc Reis» ανακοίνωσε την Τρίτη η τουρκική προεδρία, σε μια εξέλιξη, όμως που κρύβει και μια άλλη είδηση: εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το ερευνητικό σκάφος θα αποσυρθεί καθώς θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά –τι διαβουλεύσεις θα είναι αυτές, απομένει να αποσαφηνιστεί.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια σαφή ένδειξη αποκλιμάκωσης της κρίσης που είχε ενσκύψει την προηγούμενη εβδομάδα, με τον γερμανικό Τύπο μάλιστα να κάνει λόγο ότι Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν κοντά στη σύγκρουση και αυτό αποφεύχθηκε χάρη στη διαμεσολάβηση της Ανγκελα Μέρκελ.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι μετά την εντολή του Ερντογάν το «Oruc Reis» έσπευσε το πρωί της Τρίτης να δέσει στο λιμάνι της Αττάλλειας, ενώ τόσες ημέρες ήταν αρόδο εν αναμονή της αποστολής του (ως γνωστόν η σχετική NAVTEX για έρευνες σε περιοχή και στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ισχύει ως τις 2 Αυγούστου).

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το CNN Turk, ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν, δήλωσε ότι ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε την διακοπή των επιχειρήσεων ως εποικοδομητική προσέγγιση των διαπραγματεύσεων.

Σε μια πρώτη αντίδραση, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για μια «θετική εξέλιξη», παρατηρώντας ότι η τουρκική NAVTEX «αποσύρεται εν τοις πράγμασι». Ο κ. Πέτσας είπε ότι η μόνη εκκρεμότητα που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...