298
Ισραηλινός στρατιώτης στα σύνορα με τον Λίβανο | REUTERS/Amir Cohen

Ξαφνική ανάφλεξη στον νότιο Λίβανο – Πυρά μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2020, 10:50
Ισραηλινός στρατιώτης στα σύνορα με τον Λίβανο
|REUTERS/Amir Cohen

Ξαφνική ανάφλεξη στον νότιο Λίβανο – Πυρά μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2020, 10:50

Μια – έστω και μάλλον μικρής κλίμακας – ανάφλεξη στο μέτωπο του νοτίου Λιβάνου έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ, με τον πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου να προειδοποιεί ότι η οργάνωση «παίζει με τη φωτιά».

Τη Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι σημειώθηκε ένα «περιστατικό ασφαλείας» στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και έδωσε εντολή στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Το περιστατικό συνέβη στη διαφιλονικούμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, αναφέρουν οι Times.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο N12 TV News μετέδωσε ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και εξτρεμιστές και ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή.

Η ένταση αυξήθηκε κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο και τη Συρία και στα Υψώματα του Γκολάν, όταν ένας μαχητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στα περίχωρα της Δαμασκού την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, τρεις ως πέντε άνδρες οπλισμένοι με τουφέκια εφόδου εντοπίστηκαν «μερικά μέτρα» εντός του ισραηλινού εδάφους παρότι χρησιμοποιούσαν την πυκνή βλάστηση για να καλυφθούν. «Λίγη ώρα αφού πέρασαν την Μπλε Γραμμή, εμπλακήκαμε και μπορέσουμε να αποτρέψουμε την επίθεση», πρόσθεσε.

Δεν υπήρξαν απώλειες στην ισραηλινή πλευρά ενώ δεν ήταν σαφές αν υπήρξαν τραυματίες από την άλλη πλευρά.

Πάντως, η Χεζμπολάχ διέψευσε επισήμως κάθε συμμετοχή σε «συγκρούσεις», καταλογίζοντας στον ισραηλινό στρατό ψεύδη.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε το βράδυ της Δευτέρας τη Χεζμπολάχ και τον Λίβανο ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της χώρας του θα πυροδοτήσει σκληρά αντίποινα.

Η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, «παίζει με τη φωτιά», επέμεινε ο Νετανιάχου, με τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς στο πλάι του.

Αν και ενίοτε καταγράφονται σποραδικές συγκρούσεις, στη μεθόριο του Λιβάνου με το Ισραήλ επικρατεί σχετική ηρεμία μετά το 2006 και τον δεύτερο πόλεμο ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...