358
Μητσοτάκης και Μακρόν τον Αύγουστο του '19 στο Παρίσι. Τώρα τα είπαν στις Βρυξέλλες | Dimitris Papamitsos / PM Handout / SOOC

Γιατί τελικά «ναυάγησε» η προμήθεια των γαλλικών φρεγατών;

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2020, 17:35
Μητσοτάκης και Μακρόν τον Αύγουστο του '19 στο Παρίσι. Τώρα τα είπαν στις Βρυξέλλες
|Dimitris Papamitsos / PM Handout / SOOC

Γιατί τελικά «ναυάγησε» η προμήθεια των γαλλικών φρεγατών;

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2020, 17:35

Σχέδιο ήταν και πάει, αυτό της απόκτησης γαλλικών φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό. Το άδοξο τέλος των συζητήσεων για την προμήθεια των πολεμικών πλοίων τύπου [email protected] καταγράφηκε, όπως ανέφεραν σε ρεπορτάζ τους ο Βασίλης Νέδος και ο Κώστας Π. Παπαδιόχος στην «Καθημερινή», το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, σε μια συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μακρόν.

Κατά το ρεπορτάζ, αυτή η αναδίπλωση της ελληνικής πλευράς δεν θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις με το Παρίσι, κάτι που άλλωστε αποδείχτηκε μεσοβδόμαδα όταν ο Μακρόν υποστήριξε δημοσίως τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας (εδώ).

Γιατί όμως δεν θα προχωρήσει η Ελλάδα στην προμήθεια των φρεγατών τύπου [email protected], οι οποίες έως τώρα περιγράφονταν ως αναγκαίες για το ΠΝ και για το «κλείδωμα» του Αιγαίου;

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι λόγοι είναι δύο:

α) το κόστος για την αγορά είχε φθάσει τα 3 δισ. ευρώ και με δεδομένα τα στενά περιθώρια του προϋπολογισμού, εκτιμήθηκε ότι το κονδύλι ήταν υψηλό.

β) ο χρόνος παράδοσης είχε προσδιοριστεί για το 2025, όμως με δεδομένη την κλιμακούμενη τουρκική απειλή, η Αθήνα εκτίμησε ότι είναι προτιμότερες προμήθειες και κινήσεις αναβάθμισης αμυντικού υλικού που θα είναι «άμεσης απόδοσης», τόσο για το ΠΝ όσο και για την Πολεμική Αεροπορία.

Για να χρυσωθεί το χάπι στους Γάλλους, διερευνάται κατά πόσον είναι εφικτό ορισμένες εξ αυτών των προμηθειών να γίνουν από τη γαλλική αγορά.

Οι αποφάσεις που αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα αφορούν αρχικά την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, μάλιστα ενδεχομένως και με περισσότερα από 160 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί ώς τώρα από τη Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση, δεν προχωρά μερική, αλλά συνολική αναβάθμιση των φρεγατών. Περίπου 250 εκατ. ευρώ έχουν προγραμματισθεί για την απόκτηση τεσσάρων αμερικανικής κατασκευής ελικοπτέρων για το Π.Ν. τύπου MH-60R. Στον ετήσιο προϋπολογισμό έχουν υπολογισθεί και περίπου 250 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των F-16 μέσω FMS και περίπου ακόμη 60 εκατ. ευρώ για όπλα των μαχητικών. Προχωρά, επίσης, η υποστήριξη των γαλλικών μαχητικών Μιράζ-2000. Η διακοπή των διαπραγματεύσεων για τις [email protected] δεν σημαίνει ότι το Π.Ν. σταματά να έχει ανάγκη για ανανεωμένο στόλο, κάτι που εκ των πραγμάτων ανοίγει διαύλους διαπραγματεύσεων με άλλες πλευρές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News