366
Παρά την επιστημονική ενημέρωση, αρκετοί φοιτητές πίστεψαν σε σενάρια συνωμοσίας για τον κορονοϊό και την πανδημία | Shutterstock

Ερευνα ΠΙΣ: Ακόμη και φοιτητές ιατρικής πίστεψαν σε σενάρια συνωμοσίας

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2020, 17:41
Παρά την επιστημονική ενημέρωση, αρκετοί φοιτητές πίστεψαν σε σενάρια συνωμοσίας για τον κορονοϊό και την πανδημία
|Shutterstock

Ερευνα ΠΙΣ: Ακόμη και φοιτητές ιατρικής πίστεψαν σε σενάρια συνωμοσίας

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2020, 17:41

Διεθνούς αναγνώρισης έτυχε πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για την δημιουργία ερωτηματολογίου, δια του οποίου διερευνάται η επίπτωση της πανδημίας και της καραντίνας στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Μέχρι σήμερα περισσότερες από 25 χώρες έχουν συμπεριληφθεί στο σχετικό πρόγραμμα και χρησιμοποιούν το ερωτηματολόγιο, ενώ ο ΠΙΣ δέχεται τα συγχαρητήρια ενώσεων και μεμονωμένων γιατρών από Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Το πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε με ευθύνη του καθηγητή Ψυχιατρικής στη Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ, Κωνσταντίνου Φουντουλάκη, έχει ήδη υιοθετηθεί από τις παρακάτω χώρες που έχουν ήδη πιστοποιηθεί για την πρακτική εφαρμογή του ενώ συνεχώς προστίθενται κι άλλες.

Μέχρι σήμερα τη μελέτη «τρέχουν» Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Κροατία, Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ινδία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Μαλαισία, Ινδονησία, Αυστραλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ, ενώ προστίθενται συνεχώς και νέες χώρες.

Για το θέμα μάλιστα ενημέρωσε χθες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο πρόεδρος του συλλόγου δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ αμέσως μετά, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα ΠΙΣ δρ Γεώργιο Ελευθερίου, ενημέρωσαν και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Οι μελέτες

Το προηγούμενο διάστημα «έτρεξαν» δύο μελέτες ψυχικής υγείας. Η μία αφορά την ψυχική υγείας ελλήνων φοιτητών κατά τη διάρκεια της καραντίνας και έγινε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και της Πρυτανείας του ΑΠΘ και η δεύτερη είναι μία προέκταση της πρώτης, με πολύ μεγαλύτερο και λεπτομερέστερο πρωτόκολλο, και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του τομέα Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ και αφορά τον γενικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Οχι απλώς άξιο απορίας, αλλά και ανησυχητικό, είναι ότι στα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας, καταγράφηκαν αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, στρες και αυτοκτονικών σκέψεων μεταξύ των φοιτητών καθώς και ανησυχητικά ποσοστά για θεωρίες συνωμοσίας αναφορικά με την πανδημία.

Η δεύτερη, μελέτη η οποία είναι πρωτοβουλία του ΠΙΣ επίσης, έχει μετατραπεί σε διεθνή, καθώς ήδη συμμετέχουν τουλάχιστον 26 χώρες. Εκτιμάται δε ότι θα έχειΕ δεδομένα σε 1-2 μήνες και αφορά την ψυχική υγεία κατά την διάρκεια της καραντίνας όσο και την πίστη των ανθρώπων σε θέματα συνωμοσίας που αφορούν την επιδημία.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος λαμβάνει ήδη επιστολές και ενημερώσεις από διάφορες χώρες με συγχαρητήρια για την δημιουργία του επιστημονικού ερωτηματολογίου και της πρωτοβουλίας του, ενώ μνημονεύεται στα εισαγωγικά σημειώματα των ερωτηματολογίων όπως αυτά μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 10 γλώσσες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...