336
Ακόμη πιο κοντά οι επιστήμονες στο να δούν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος | shutterstock

Επιστήμονες είδαν για πρώτη φορά τη «γέννηση» μιας μαύρης τρύπας

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2019, 22:09
Ακόμη πιο κοντά οι επιστήμονες στο να δούν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος
|shutterstock

Επιστήμονες είδαν για πρώτη φορά τη «γέννηση» μιας μαύρης τρύπας

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2019, 22:09

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα μυστηριώδες φωτεινό αντικείμενο που φώτισε τον νυχτερινό ουρανό τον περασμένο Ιούνιο, μπορεί να ήταν μια μαύρη τρύπα ή ένα αστέρι νετρονίων, τη στιγμή της δημιουργίας του.

Πιο συγκεκριμένα, η φωτεινή λάμψη σε απόσταση περίπου 200 εκατομμυρίων ετών φωτός μακριά από τη Γη φαίνεται πως ήταν τα συντρίμμια ενός φωτεινού άστρου που περιστρεφόταν γύρω από την άκρη μιας μαύρης τρύπας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, μέχρι σήμερα αυτή η φωτεινή ανωμαλία ονόματι «Η Αγελάδα» (The Cow), που εξερράγη στον ουρανό και εξαφανίστηκε αμέσως, παρέμενε μυστήριο για τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν για τι ακριβώς επρόκειτο.

Μετά τη συλλογή και τη σύνδεση δεδομένων από πολλές διαφορετικές πηγές, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι πρόκειται για την ακριβή στιγμή που ένα αστέρι κατέρρευσε σε ένα συμπαγές αντικείμενο, σχηματίζοντας μια μαύρη τρύπα ή ένα αστέρι νετρονίων.

Οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει ποτέ στο παρελθόν τέτοιο γεγονός και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να το εξετάσουν προκειμένου να κατανοήσουν τη φυσική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα όταν σχηματίζονται αυτά τα τεράστια αντικείμενα.

«Ξέρουμε μόνο στη θεωρία ότι οι μαύρες τρύπες και τα αστέρια νετρονίων γεννιούνται όταν πεθαίνει ένα αστέρι, αλλά ποτέ δεν τα έχουμε ξαναδεί αμέσως μετά τη γέννησή τους», σημείωσε η επικεφαλής επιστήμονας του πανεπιστημίου Νόρθγουέστερν, Ραφαέλα Μαργκούτι, και πρόσθεσε: «Νομίζαμε ότι ήταν ένας σούπερνοβα αλλά αυτό που παρατηρήσαμε αμφισβητούσε τις τρέχουσες αντιλήψεις μας για τον αστρικό θάνατο. Ήταν πολύ αφύσικο για τα αστρονομικά δεδομένα».

Δεν είχε τον ίδιο τρόπο συμπεριφοράς με τα υπόλοιπα αστέρια, αφού ήταν 100 φορές πιο φωτεινό από έναν σούπερνοβα και εξερράγη και εξαφανίστηκε πολύ πιο γρήγορα, μέσα σε σχεδόν 16 μέρες.

Για να κατανοήσουν ακριβώς τι συνέβαινε, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ακτίνες X, ραδιοκύματα και άλλα όργανα που τους επέτρεψαν να το μελετήσουν για αρκετό καιρό, αφότου είχε σκοτεινιάσει.

Συνήθως, οι νεοσύστατες μαύρες τρύπες καλύπτονται από υλικό το οποίο κρύβει το κέντρο τους, αλλά η «Αγελάδα» ήταν άδεια, επιτρέποντας στους ερευνητές να κοιτάξουν απευθείας στον «πυρήνα» της και να δουν την ίδια τη μαύρη τρύπα.