257
Μπορεί να είναι όμορφη, αλλά είναι και εξαιρετικά επικίνδυνη | Shutterstock

Βρέθηκε το αντίδοτο για το πιο ισχυρό δηλητήριο του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2019, 13:20
Μπορεί να είναι όμορφη, αλλά είναι και εξαιρετικά επικίνδυνη
|Shutterstock

Βρέθηκε το αντίδοτο για το πιο ισχυρό δηλητήριο του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2019, 13:20

Το αντίδοτο για τη μέδουσα-κουτί, η οποία εκκρίνει το πιο ισχυρό δηλητήριο από όλα τα ζώα στον πλανήτη, ανακάλυψαν ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. To ζώο έχει τόσο ισχυρό δηλητήριο και σε τόσο μεγάλη ποσότητα, που είναι ικανό να σκοτώσει 60 ανθρώπους.

Μόνο ένα δευτερόλεπτο να αγγίξει κάποιον η μέδουσα-κουτί, το δέρμα του σημαδεύεται, η αναπνοή του επιβραδύνεται μαζί με τους χτύπους της καρδιάς του και o πόνος είναι βασανιστικός. Τα συμπτώματα αυτά, αν δεν σκοτώσουν, μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες. Αν το άγγιγμα είναι παρατεταμένο, το θύμα χάνει τη ζωή του.

Η μέδουσα αυτή διαθέτει 60 πλοκάμια που φτάνουν σε μήκος τα τρία μέτρα. Κάθε πλοκάμι έχει εκατομμύρια μικροσκοπικά άγκιστρα γεμάτα με φονικό δηλητήριο, έτοιμο να αδειάσει στα θύματά του.

Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο αναζητούν εδώ και χρόνια το αντίδοτο στο πολύπλοκο δηλητήριό του, χωρίς όμως καμία τύχη. Τώρα, με την ανάλυση ολόκληρου του γενετικού υλικού της μέδουσας (DNΑ), ερευνητές στο Charles Perkins Center ανακάλυψαν ένα «μοριακό» αντίδοτο που σταματά την εκδήλωση των συμπτωμάτων εάν εφαρμοστεί στο δέρμα μέσα στα 15 πρώτα λεπτά.

Οι ερευνητές πήραν εκατομμύρια ανθρώπινα κύτταρα και έκαναν δοκιμές με το δηλητήριο της μέδουσας, αναζητώντας κύτταρα που επιβιώνουν μετά το τσίμπημα, λέει στον Guardian υπεύθυνος της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Communications.

Οπως εξήγησε, πρόκειται για μέθοδο μοριακής παθολογοανατομίας, με την οποίο ανακαλύφθηκε τελικά ο τρόπος δράσης του δηλητηρίου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φάρμακο σίγουρα αναστέλλει τα συμπτώματα σε όλους, όμως απομένει να διερευνηθεί εάν σταματά και δυσλειτουργίες που εκδηλώνονται στην καρδιά.

Η μέδουσα-κουτί δεν απαντάται στη Μεσόγειο, αλλά στις θάλασσες της Ωκεανίας.