245
Ερευνα για υποψήφιο εμβόλιο του κορονοϊού σε εργαστήριο στην Κίνα | REUTERS /Thomas Peter

Ενα εκατομμύριο Κινέζοι έχουν κάνει το υποψήφιο εμβόλιο της Sinopharm

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2020, 20:30
Ερευνα για υποψήφιο εμβόλιο του κορονοϊού σε εργαστήριο στην Κίνα
| REUTERS /Thomas Peter

Ενα εκατομμύριο Κινέζοι έχουν κάνει το υποψήφιο εμβόλιο της Sinopharm

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2020, 20:30

Αριθμός-ρεκόρ εθελοντών, που φτάνει τους ένα εκατομμύριο, έχουν κάνει μέχρι σήμερα το υποψήφιο εμβόλιο της κινεζικής Sinopharm, όπως ανακοίνωσε η δημόσια εταιρεία. Εντούτοις, δεν έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα από τη μεγάλης κλίμακας κλινική μελέτη, όπως σχολιάζει σε άρθρο της η Wall Street Journal (WSJ).

Το εμβόλιο έχουν κάνει κινέζοι υπάλληλοι και φοιτητές που εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού, δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται στη χώρα και μέλη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Sinopharm Λιου Τζινγζεν, κανένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη δεν εκδήλωσε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και ελάχιστοι είχαν ήπια συμπτώματα.

Ο ίδιος την Τετάρτη ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία του ηγείται του πλανήτη σε όλες τις πτυχές ανάπτυξης εμβολίων, δίχως όμως να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από τις μελέτες.

Ερωτηθείς γι’ αυτό, ο πρόεδρος της Sinopharm υποστήριξε ότι η αποτελεσματικότητα του υποψήφιου εμβολίου φάνηκε σύμφωνα με παρατηρήσεις σε άτομα που δεν συμμετείχαν στη μελέτη.

«Πολλοί εμβολιάστηκαν και έφυγαν στο εξωτερικό», αναφέρει η ίδια η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.  Μάλιστα, λέει ότι άτομα που έκαναν το εμβόλιο, «σκορπίστηκαν» σε 150 χώρες του κόσμου και κανείς τους δεν ανέφερε ότι μολύνθηκε από κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό του.

Η Sinopharm είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι το υποψήφιο εμβόλιό της βρέθηκε ότι είχε δημιουργήσει ισχυρά αντισώματα σε όλους τους εμβολιασμένους που συμμετείχαν στη μελέτη και χωρίς παρενέργειες, σύμφωνα με τα τότε προκαταρκτικά δεδομένα από την κλινική δοκιμή, η οποία έλαβε ως δείγμα 1.120 υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας από 18 έως 59 ετών.

Και ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που ανακοίνωσε αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...