584
Υγειονομική υπάλληλος στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson (φωτογραφία αρχείου) | Gianluigi Guercia /Pool via REUTERS

Εμβόλιο Pfizer: Μικρή προστασία από τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2021, 16:35
Υγειονομική υπάλληλος στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson (φωτογραφία αρχείου)
|Gianluigi Guercia /Pool via REUTERS

Εμβόλιο Pfizer: Μικρή προστασία από τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2021, 16:35

Εργαστηριακές μελέτες καταδεικνύουν ότι η μετάλλαξη του κορονοϊού της Νοτίου Αφρικής ενδέχεται να μειώνει κατά τα δύο τρίτα την προστασία που παρέχουν τα αντισώματα που δημιουργεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Ως εκ τούτου, δεν είναι ξεκάθαρο εάν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης, σύμφωνα με ανακοίνωση των φαρμακευτικών εταιρειών.

Σε εργαστηριακό περιβάλλον από τη μελέτη φάνηκε ότι το εμβόλιο ήταν ικανό να εξουδετερώσει τον κορονοϊό, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που να δείχνουν ότι η μετάλλαξη μειώνει την προστασία που παρέχει το εμβόλιο, όπως γράφει ο Guardian.

Την ίδια στιγμή, Pfizer και BioNTech κάνουν επενδύσεις σε έρευνα και βρίσκονται σε συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές που δανειοδοτούν τα εμβόλια, προκειμένου να αναπτύξουν μία ενημερωμένη έκδοση του mRNA εμβολίου τους, ώστε να πραγματοποιείται και μία τρίτη, αναμνηστική δόση σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί. Οσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ενδέχεται ή να κάνουν μία δόση από το εμβόλιο που διατίθεται σήμερα και μία από το καινούργιο ή δύο δόσεις από τη νέα έκδοση.

Η εργαστηριακή μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine (NEJM) και προσθέτει νεότερα δεδομένα σε προδημοσιευμένη μελέτη του Ιανουαρίου.

Για τη μελέτη, επιστήμονες από τις εταιρείες και το Medical Branch του Πανεπιστημίου του Τέξας (UTMB) ανέπτυξαν έναν τροποποιημένο ιό με τις ίδιες μεταλλάξεις που φέρει στην πρωτεΐνη-ακίδα το υψηλής μεταδοτικότητας στέλεχος που ανακαλύφθηκε στη Νότιo Αφρική και είναι γνωστό ως B.1.351. Η ακίδα, που χρησιμοποιείται από τον ιό για να εισχωρήσει στα ανθρώπινα κύτταρα, είναι ο πρωταρχικός στόχος πολλών εμβολίων της Covid-19.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τον τροποποιημένο ιό στο αίμα ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο και διαπίστωσαν μείωση κατά τα δύο τρίτα του επιπέδου εξουδετερωτικών αντισωμάτων, σε σύγκριση με την απόκριση στην κοινή εκδοχή του πανδημικού στελέχους.

Καθώς δεν υπάρχει αναγνωρισμένο σημείο αναφοράς που να καθορίζει ποιο είναι το επίπεδο των αντισωμάτων που απαιτούνται για την προστασία απέναντι στον ιό, δεν είναι σαφές αν η μείωση κατά τα δύο τρίτα θα καταστήσει το εμβόλιο αναποτελεσματικό κατά του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

Ωστόσο, ο καθηγητής του UTMB Πέι Γιόνγκ Σι, που συμμετείχε στη μελέτη, δηλώνει πώς πιστεύει ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech πιθανώς θα παρέχει προστασία απέναντι στην νοτιοαφρικανική παραλλαγή.

«Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η ελάχιστη τιμή εξουδετέρωσης. Δεν έχουμε αυτό το όριο» είπε, προσθέτοντας ότι υποψιάζεται πως η παρατηρηθείσα ανοσολογική απόκριση είναι πιθανόν να είναι σημαντικά υψηλότερη από την απαιτούμενη για την παροχή προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί αν το εμβόλιο λειτουργεί κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, δήλωσε ο καθηγητής, περιλαμβανομένων κλινικών δοκιμών και της ανάπτυξης συντελεστών προστασίας, των ορίων που προσδιορίζουν ποια επίπεδα αντισωμάτων προστατεύουν.

Γι’ αυτό την Πέμπτη νοτιοαφρικανοί επιστήμονες συναντώνται προκειμένου να συζητήσουν και περαιτέρω τα αποτελέσματα της εργαστηριακής μελέτης.

Την ίδια στιγμή και οι εταιρείες Pfizer και BioNTech πραγματοποιούν αντίστοιχες εργαστηριακές μελέτες για να διαπιστώσουν αν το εμβόλιό τους είναι αποτελεσματικό στην παραλλαγή του ιού που απαντάται και στη Βραζιλία.

Χαμηλά και η Moderna

Από την πλευρά της η εταιρεία Moderna δημοσίευσε σημείωμα στην NEJM με παρόμοια δεδομένα, τα οποία δείχνουν εξαπλάσια μείωση του επιπέδου των αντισωμάτων στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Η εταιρεία δηλώνει ότι η πραγματική αποτελεσματικότητα του εμβολίου της στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος μένει να διαπιστωθεί με κλινικές μελέτες.

Η Νότια Αφρική σχεδιάζει να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech τους επόμενους μήνες, αφού άρχισε μόλις την Τρίτη τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, στο πλαίσιο μελέτης που συμμετέχει υγειονομικό προσωπικό.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της χώρας δήλωσε ότι οι επιστήμονες θα συζητήσουν τη μελέτη για το εμβόλιο Pfizer/BioNTech και θα συμβουλεύσουν για τις επόμενες κινήσεις τους τη ρυθμιστική αρχή και το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...