423
|

Κούκος σε διπλό ταμπλώ

Κώστας Μίντζηρας Κώστας Μίντζηρας 25 Οκτωβρίου 2010, 06:52

Κούκος σε διπλό ταμπλώ

Κώστας Μίντζηρας Κώστας Μίντζηρας 25 Οκτωβρίου 2010, 06:52

Ο αρχηγός του δεν χάνει ευκαιρία να ζητεί –στεντορεία τη φωνή- την εφαρμογή του νόμου. «Υπάρχει νόμος, γιατί δεν τον εφαρμόζετε;», συνηθίζει ο Γ. Καρατζαφέρης να κατακεραυνώνει στη βουλή τους καθήμενους στα υπουργικά έδρανα. Αρκεί, βεβαίως, η εφαρμογή του νόμου να ταιριάζει προς τις πολιτικές θέσεις ή τις επικοινωνιακές κι άλλες ανάγκες του κόμματος. Γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις, που ο νόμος είναι αχρείαστος, άρα είναι επιτακτική η (άλλη) ανάγκη όχι μόνο να παραβιασθεί αλλά και de facto να καταργηθεί.

Πιστός στη γραμμή αυτή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κι υποψήφιος για την περιφέρεια Θεσσαλίας Α. Ροντούλης άναψε και κάπνισε επιδεικτικά το τσιγάρο του σε κεντρικό καφενείο του Βόλου, ισχυρισθείς πως ήταν συµβολική ενέργεια για συµπαράσταση «στους χειµαζόµενους από τον αντικαπνιστικό νόµο καταστηµατάρχες καφετεριών και κέντρων εστίασης». Ενας, μάλιστα, στη συνοδεία του άναψε πούρο μεγάλων διαστάσεων, για να μην υστερήσει σε αλληλεγγύη. Ο υποψήφιος κυβερνήτης αγνόησε προκλητικά το νόμο και τις υποδείξεις του καταστηματάρχη, ότι δεν επιτρεπόταν το κάπνισμα. Κλήθηκε, λέγεται, η αστυνομία, που όμως ουδέποτε εμφανίσθηκε, όπως κι ο Καρατζαφέρης.
 

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, που για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη μείωση του τζίρου στα καταστήματα των μελών της αποφάσισε να ξαναβγούν τα τασάκια στα μαγαζιά
τους, γράφοντας εκεί που συνηθίζεται το σχετικό νόμο. Οι ρεπόρτερ στα κανάλια ρωτούσαν συνεσταλμένα τους ιδιοκτήτες καφέ και ρεστοράν, εάν είχαν σκεφθεί τις συνέπειες της πράξης τους, και κουνούσαν με κατανόηση το κεφάλι καθώς άκουγαν τον ιερό αντίλογο των επαγγελματιών.

Η κυβέρνηση βολοδέρνει: άλλοτε κολακεύει τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών καφέ κι εστιατορίων («θα κάνουμε απολογισμό της εφαρμογής του νόμου το Δεκέμβριο») κι άλλοτε γαυγίζει ανόρεκτα («θα εφαρμοσθεί ο νόμος»). Σαν να νομοθέτησε ένας άλλος που ζει μίλια μακριά από δώ και δεν ήξερε ούτε μπορούσε να φαντασθεί, τι θα γίνει, και κυρίως πώς θα το αντιμετωπίσει. Η δημοτική αστυνομία λέει, πως δεν έχει αρμοδιότητα να εφαρμόσει το νόμο, ενώ η Μ. Ξενογιαννακοπούλου σιωπά. Αλλαξε κι υπουργείο, άλλωστε. Ο Α. Λοβέρδος, πάντως, ανακοινώνει απαγόρευση του καπνίσματος και στα ΙΧ, όταν μεταφέρονται παιδιά.

Είναι πολλοί που λένε, πως ανάλογες συμπεριφορές εκδηλώνονται σε προεκλογικές περιόδους. Δεν με βρίσκει σύμφωνο η άποψη αυτή. Ανέκαθεν η υπερβολή, το θράσος κι υποκρισία ήταν από τα δυνατά σημεία μας κι εντοπίζονται εύκολα και δια γυμνού οφθαλμού πριν και μετά από τις εκλογές, με το δείκτη του ΧΑ στις 5.000 ή 1.300 μονάδες, με κυβέρνηση ΝΔ ή Πασοκ (κι οικουμενική), με την ανεργία στο 7% ή στο 16% και το πληθωρισμό στο 2,5% ή στο 27%. Ποιός νοιάζεται, όμως;

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News