383
|

Η κοινωνία θα τιμωρήσει

Η κοινωνία θα τιμωρήσει

Η νέα χρονιά δεν μας επιφυλάσσει οικονομική ανάπτυξη αξιοπρόσεχτου μεγέθους, κανένας μας δεν πιστεύει, δεν ελπίζει βασικά καν ότι θα μειωθεί δραστικά η ανεργία και φυσικά δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να ισχυρίζεται ότι το 2014 θα σταματήσουν να υπάρχουν εργαζόμενοι των 300 ευρώ.

Ίσως να είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα πάμε παρακάτω, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αν συνεχίσουμε να ζούμε όπως το 2013 ή έστω βελτιωθούμε κατ' ελάχιστο θα μπορέσουμε να τη χαρακτηρίσουμε ως μια καλή χρονιά.

Ως μια ελπιδοφόρα όμως; Το 2014 κρύβει μέσα του δύο ίσως και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, αν δεν είναι η μόνη φορά, θα είναι σίγουρα από τις ελάχιστες που μέσα στον ίδιο χρόνο μπορεί να διεξαχθούν και οι τρεις τύποι εκλογών. Θα είναι μια χρονιά που ο λαός έμπειρος πια, έπειτα από μια κεκαλυμμένη χρεοκοπία και μια φτώχεια διαρκείας, θα προσδιορίσει ποιους θέλει να διαχειριστούν την ανάπτυξή του, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Το 2014 θα είναι η χρονιά των νέων κομμάτων, όχι μόνο του χιλιοσχολιασμένου κεντροαριστερού χώρου αλλά και του ακροδεξιού, ίσως και του κεντροδεξιού. Οι πολίτες διψούν για φρέσκα κόμματα με νέα, καθαρά, λαμπερά και άφθαρτα πρόσωπα σε όλους τους χώρους, ανυπομονούν να βρουν τους νέους πολιτικούς ηγέτες που θα τους δώσουν ένα ξεκάθαρο όραμα για τον τόπο. Ξεροσταλιάζουν αναμένοντας αυτούς που θα παρουσιάσουν μια νέα πολιτική αισθητική, κάποιους που θα σηκώσουν το δάχτυλο όχι για να τους το κουνήσουν επιδεικτικά αλλά για να τους δείξουν νέους δρόμους.

Η κοινωνία εδώ και χρόνια παρακολουθεί απηυδισμένη ένα πολιτικό σύστημα να ιδρύει συνεχώς νέα κόμματα για να ξαναεκλεγούν οι ίδιοι άνθρωποι, κυβερνητικοί που μας έφεραν ως εδώ και αντιπολιτευόμενοι που απέτυχαν να αποτρέψουν την καταστροφή μας. Ένα σύστημα που επιμένει να δημιουργεί νέες βιτρίνες για τα ίδια μεταχειρισμένα προϊόντα, προσπαθώντας να αποφύγει το μοιραίο, κυριολεκτικά εμπαίζοντάς μας.

Αυτή η κοινωνία λοιπόν είναι αποφασισμένη να τιμωρήσει αυστηρά όποιον για ακόμα μία φορά προσπαθήσει να της ξαναπουλήσει το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό «της αλλαγής» για φρέσκο, εκμεταλλευόμενος τη λαχτάρα της για το πραγματικά καινούργιο.

Θα τα καταφέρει; Εγώ είμαι σίγουρος πως ναι, πιστεύω πως το 2014 θα βρεθούν οι παρέες που θα μας δώσουν ελπίδα, που θα μας κάνουν να σηκώσουμε ξανά τα μάτια μας στον ουρανό, που θα μας βγάλουν από τη μιζέρια όχι με τα χρήματα αλλά με αυτό που μας λείπει πραγματικά, έναν κοινό μεγάλο στόχο, μια «νέα μεγάλη ιδέα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News